Pārlekt uz galveno saturu

Pētījumi bez sadarbības nav īstenojami (PD6)

Attēla autors: No LLU arhīva

Pirmais pēcdoktorantūras pētījuma Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487 “Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās” īstenošanas gads tuvojas noslēgumam. Ja pirmā gada sākumā galvenokārt tika veikta eksperimentālo pētījumu priekšizpēte, tad rudenī visa enerģija tika veltīta galējo eksperimentālo paraugu projektēšanai un izgatavošanai.

Pētījuma īstenošanā ļoti būtiski bija izprojektēt paraugus tā, lai slodze tiktu pārnesta pa tiešo uz stiegrojuma stieņiem, tāpēc paraugu abos galos tika paredzētas salīdzinoši stingras tērauda plāksnes, kas sametinātas ar stieņiem. Tādējādi paredzēts gan iegūt gludu slogošanas virsmu, gan precīzāk novērtēt šķiedru betona efektivitāti stiegrojuma stieņu noturēšanā. Šādā izpildījumā tiek samazināta dažādu betonēšanas nepilnību ietekme uz rezultātiem.

Paraugos tika paredzēts trīs dažāda biezuma šķiedru betona slānis, kas apņem stiegrojuma stieņus. Paraugu garums ir tāds, lai varētu notikt stieņu izkļaušanās jeb sāniska izlocīšanās slogošanas rezultātā.

Attēlā redzami rūpnīcā sagatavotie veidņi, kuros ierīkoti tērauda stieņi ar balsta plāksnēm. Rokturīši detaļu galos atvieglos paraugu cilāšanu. Šie veidņi vēlāk tiks piepildīti ar dažādiem īsšķiedru betona sastāviem. Kopumā tika izgatavots 120 detaļu, kas reprezentēs desmit dažādas paraugu kopas un trīs dažādus betona sastāvus.

PostDoc

 

Paraugus izgatavoja projekta sadarbības partneris AS “MB Betons” savā rūpnīcā “Dzelzsbetons MB”, Liepājā. Izaicinājums bija rūpnīcas darbiniekiem piepildīt šos veidņus. Viņi ir pieraduši betonēt lielas konstrukcijas – pilna mēroga sienas. Šajā projektā nācās parādīt meistarību, betonējot nelielus laboratorijas paraugus.

PostDoc

 

Tika izgatavoti trīs dažādi betona sastāvi, kuru īpašības kontrolēja, nosakot to konusa izplūdes diametru, ūdens daudzumu un gaisa saturu. Sacietējuša betona īpašību noteikšanai tiek atsevišķi izgatavoti spiedes un lieces paraugi, kuri tiks uzglabāti tādos pašos apstākļos kā galvenie pārbaudāmie paraugi.

PostDoc

 

Nākamajā dienā paraugus izņem no veidņiem, ietin plēvēs un sagatavo transportēšanai uz LLU Būvkonstrukciju zinātnisko laboratoriju, kurā tie tiek sagatavoti un iemērkti ūdenī, lai mēnesi noturētu kontrolētos apstākļos. Jaunais gads sāksies ar intensīvu eksperimentālo darbu laboratorijā. Šajos darbos bija un būs nepieciešama zinātniskā asistenta aktīva līdzdalība.

PostDoc

 

Projekta zinātniskajam vadītājam, vadošajam pētniekam Ulvim Skadiņam šis rudens un ziemas periods bija intensīvs arī divu maģistrantu vadīšanā. Maģistrantu pētījumos tiek meklēti īsšķiedru betona mehānisko īpašību ietekmējošie faktori. Viens no galvenajiem ieguvumiem ir paredzēts iegūt parametrus šī materiāla matemātiskajai modelēšanai. Tas dotu iespēju izmantot nelineārās aprēķinu programmas reālu konstrukciju sabrukuma simulēšanā.

Projekta vadītājs ir kļuvis arī par Amerikas betona institūta (ACI) biedru. Esot divās betona nozarē vadošajās biedrībās (Starptautiskajā betona federācijā (fib) un ACI), Ulvim Skadiņam ir piekļuve svaigai un vērtīgai zinātniskajai informācijai, kas tiek studēta un apkopota.

Nākamajā periodā ir paredzēts ziņot par pirmajiem rezultātiem zinātniskajā konferencē un iesniegt pirmo publikāciju, kādā no starptautiskajiem zinātniskajiem žurnāliem.

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487

Zinātniskais vadītājs, vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš

ERAF

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2020/isskiedru-cementa-kompozitu-izmantosanas-efektivitate-nesoso

 

Pievienots 29/12/2020