Pārlekt uz galveno saturu

Aicina apmeklēt tiešsaistes konferenci par līdzsvarotu lauksaimniecību

Attēla autors: No LLU arhīva

No 25. līdz 26. februārim LLU Lauksaimniecības fakultāte (LF) organizē gadskārtējo zinātniski praktisko tiešsaistes konferenci "Līdzsvarota lauksaimniecība", kā moto ir "Eiropas Savienības Zaļais kurss – gatavība nākotnei!". Ar 2020. gadā veikto pētījumu rezultātiem aicināti iepazīties lauksaimnieki, uzņēmumu vadītāji, zinātnisko iestāžu kolēģi, Zemkopības ministrijas pārstāvji, konsultāciju dienesta darbinieki, lauksaimnieku biedrības, pakalpojumu sniedzēji un topošie lauksaimniecības speciālisti. Tiešsaistes konferences sēde tiks pārraidīta Youtube kanālā un sekciju sēdes Zoom platformā.

Plenārsēdes laikā LLMZA prezidente, profesore Baiba Rivža iepazīstinās ar lauksaimniecības un meža zinātņu devumu līdzsvarotas lauksaimniecības sekmēšanā, savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Dabas aizsardzības departamenta direktore Daiga Vilkaste stāstīs par Zaļā kursa pāreju uz klimata neitralitāti. Par Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas (ES KLP) stratēģisko plānu Latvijai – līdzsvarotu ekonomisko, vides un sociālo mērķu īstenošanu informēs Zemkopības ministrijas (ZM) Valsts sekretāra vietniece Pārsla Rigonda Krieviņa. Taču par augu veselības un aizsardzības lomu lauksaimniecības attīstībā Zaļā kursa ietvaros diskutēs Eiropas un Vidusjūras augu aizsardzības organizācijas eks-ģenerāldirektors Ringolds Arnītis. Savukārt Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības entra (LLKC) Lopkopības nodaļas vadītāja, lopkopības konsultante Silvija Dreijere runās par sabalansētas ēdināšanas un rupjās lopbarības kvalitātes ietekmi uz emisijām no piena lopkopības. Par lauksaimniecības noteču monitoringa rezultātu mainības tendencēm informēs Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) Vides un ūdenssaimniecības katedras profesors Ainis Lagzdiņš. Savos pieredzes stāstos par ilgtspējīgu lauksaimniecību praksē dalīsies Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes loceklis, Latvijas Jauno zemnieku klubs Kārlis Ruks, bet par ilgtspējīgu lauksaimniecību no studenta skatupunkta – Latvijas Agronomu biedrības (LAB) stipendiāte, Lauksaimniecības fakultātes 3. kursa studente Amanda Bernharde.

Pēc plenārsēdes no plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00 būs sekciju sēdes, kurās piedalīsies gan zinātnieki, gan lauksaimniecības konsultāciju dienesta un valsts institūciju speciālisti, protams, praktiķi un studenti, popularizējot jaunākās zinātnes atziņas un praktisko pieredzi laukkopības, dārzkopības un lopkopības nozarēs.

Turklāt konferences otrajā dienā savu pieredzi par Latvijas lauksaimniecības līdzsvarotas attīstības izaicinājumiem globālā skatījumā stāstīs Zemkopības ministrijas padomnieks, Latvijas Republikas Pastāvīgā pārstāvniecība OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) un UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Aivars Lapiņš. Konferences turpinājumā dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar saistītiem ziņojumiem par pielāgošanos klimata mainībai.

Konferences organizatori aicina iepriekš pieteikties dalībai e-pastā: ingrida.augspole@llu.lv vai elektroniski aizpildot pieteikšanās formu. Piesakoties dalībai, interesenti saņems atgādinājumu un saiti uz konferences tiešraidi YouTube kanālā un sekciju sēdēm Zoom platformā.

Konferences tiešraižu saites Youtube kanālā:

Konferences programma

Detalizēta informācija pieejama: http://www.lf.llu.lv/lv/lidzsvarota-lauksaimnieciba

Konferences vadītājas:
LLU LF docente Ingrīda Augšpole: ingrida.augspole@llu.lv
LLU LF asociētā profesore Dzidra Kreišmane: dzidra.kreismane@llu.lv

 

Pievienots 20/02/2021