Pārlekt uz galveno saturu

Noskaidros labākos Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu autorus

5. martā tiešsaistē norisināsies Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konference, kurā skolēni aizstāvēs savus īstenotos pētījumus. Konferenci ik gadus organizē Latvijas Lauksaimniecības universitāte Jelgavā sadarbībā ar Zemgales plānošanas reģionu, lai noteiktu labākos zinātniski pētnieciskos darbus reģionā un izvirzītu tos Latvijas skolēnu 45. zinātniskās pētniecības darbu konferencei. Turklāt atsevišķu sekciju labākajiem un zinošākajiem skolēniem būs unikāla iespēja iestāties LLU studiju programmās ārpus konkursa.

Februārī LLU norisinājās Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu recenzēšana, kurā bija iesaistīti 33 universitātes mācībspēki un zinātnieki. Skolēni ir ieguvuši vērtējumus par iesniegtajiem darbiem un 5. martā tos prezentēs dažādu tematisko sekciju komisijām, lai piedalītos publiskā diskusijā par pētījumu rezultātiem un iegūtu papildus punktus par veiksmīgu darbu aizstāvēšanu.

Tā kā atsevišķi darbi aizstāvēšanai Zemgales reģionā iesniegti arī no Vidzemes reģiona, konferencē paredzētas divas apvienotās reģionu tematiskās sekcijas, kuru darbā iesaistīti arī Rīgas Tehniskās universitātes mācībspēki.

Kopumā no Zemgales un Vidzemes reģionu skolām konferencē tiks aizstāvēti 155 labākie zinātniski pētnieciskie darbi sešās dažādās zinātņu nozaru grupās. Visvairāk darbu ir sociālajās zinātnēs, kur reģiona konkursā tiks aizstāvēti 49 pētnieciskie darbi. Otra plašāk pārstāvētā ir Humanitāro un mākslas zinātņu nozare, kurā aizstāvēs 43 darbus, bet Dabaszinātņu nozarē tiks ziņots par 28 darbiem. Mazāk pārstāvētas – Medicīnas un veselības nozare ar 18 darbiem, Lauksaimniecības, meža un veterināro zinātņu nozare, kurā aizstāvēs 12 darbus, un Inženierzinātņu un tehnoloģiju nozare ar 5 darbiem.

Kā ziņots iepriekš, šī gada konkursam zinātniski pētnieciskie darbi tika iesniegti no 23 Zemgales reģiona skolām. Vairāk darbu reģiona konkursam izvirzījušas Jelgavas Valsts ģimnāzija, Tukuma Raiņa ģimnāzija, Dobeles Valsts ģimnāzija, un Tukuma 2. vidusskola. Labāko vidū ir arī skolēni no Aizkraukles novada vidusskolas, Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas, Bauskas Valsts ģimnāzijas, Elejas vidusskolas, Iecavas vidusskolas, Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas, Jelgavas 4. vidusskolas, Jelgavas 6. vidusskolas, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Kandavas reģionālās vidusskolas, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas,  Ozolnieku vidusskolas, Pļaviņu novada ģimnāzijas, Skaistkalnes vidusskolas, Vecumnieku vidusskolas, Viesītes vidusskolas un Zemgales vidusskolas.

LLU rektore Irina Pilvere izsaka īpašu pateicību visiem skolēniem, kuri attālināto mācību laikā ir spējuši rast motivāciju un papildus spēkus pētījumu īstenošanai, kā arī skolotājiem un skolēnu vecākiem par atbalstu. Lai gan pētniecībā datu ieguve ir apgrūtināta, dažādu šķēršļu pārvarēšana un jaunu risinājumu meklēšana būs noderīga pieredze nākotnei.

Zemgales reģionālo zinātniski pētniecisko darbu konferenci organizē LLU Mūžizglītības centrs, pamatojoties uz 2016. gadā Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra (VISC) un LLU noslēgto sadarbības līgumu par ES struktūrfondu projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" īstenošanu.

Pievienots 25/02/2021