Pārlekt uz galveno saturu

Zināšanu pārnese pēcdoktorantūras projekta ietvaros (PD6)

Attēla autors: No LLU arhīva

Zināšanu pārnese ir viens no zinātnieku un pētnieku galvenajiem uzdevumiem. Zināšanu pārnese ir ne tikai pētījumu publicēšana, bet arī jauno pētnieku piesaiste. Viens no pēcdoktorantūras projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487 “Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās” uzdevumiem ir maģistra un doktora darbu vadīšana. Tādējādi tiek apvienota konkrēto pētījumu veikšana ar jauno pētnieku izglītošanu.

Gada sākumā pēcdoktorantūras projekta zinātniskais vadītājs, vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš kopā ar maģistrantu Mareku Boktu veica pētījumu, kura mērķis bija izstrādāt matemātisku modeli, kas būtu noderīgs gan inženieriem, gan arī zinātniekiem. Vajadzība pēc šāda modeļa radās, lai aizstātu laikietilpīgu darbu, kas jāveic pirms šķiedru cementa kompozītu konstrukciju aprēķinu veikšanas.

Parastā procedūra ir šāda:

1) tiek iegūti laboratorijas dati par kompozītā materiāla darbību liecē;

2) manuāli tiek veikta inversā analīze ar ATENA vai līdzvērtīgu programmu, lai tuvinājumu ceļā noteiktu (uzminētu) kompozītā materiāla īpašības stiepē;

3)  iegūtās īpašības tiek izmantotas nelineārā aprēķinu programmā ATENA reālu konstrukciju aprēķināšanai.

Projekta vadītājs kopā ar maģistrantu šī gada pirmajos mēnešos darbojās pie tā, lai 2. punktā minēto darbietilpīgo procesu veiktu dators. Šim nolūkam tika izstrādāta metode jeb matemātisks modelis. Kopā ar maģistrantu tika veltīts daudz laika, lai tuvinājuma ceļā analizētu rezultātu ietekmējošos faktorus un atrastu nepieciešamās sakarības.

PostDoc

Rezultātā sakarības tika atrastas, un modelis tika noformulēts. Tas tika pārbaudīts ar tādu šķiedru kompozītu, kas tika izmantots projekta pētījumos. Modeļa pārbaudes rezultāti ir apkopoti attēlā zemāk, kur ar melno krāsu parādīti laboratorisko pētījumu rezultāti, ar zilo – attēloti rezultāti no manuālās inversās analīzes, bet ar sarkano – izstrādātā modeļa prognozes.

PostDoc

 

Iznākums ir salīdzinoši labs. Par šiem rezultātiem tiks ziņots starptautiskā zinātniskā konferencē un publicēts raksts. Nākamais solis ir veikt modeļa pārbaudi uz citiem cementa šķiedru kompozītiem. Ir paredzams, ka tas būs jāpilnveido, ieviešot jaunus parametrus. Tas nozīmē, ka pētījumi turpināsies un būs nepieciešami jauni maģistranti, kurus piesaistīt.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487

Zinātniskais vadītājs, vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta "Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" (Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2020/isskiedru-cementa-kompozitu-izmantosanas-efektivitate-nesoso

Pievienots 29/03/2021