Pārlekt uz galveno saturu

Starptautiskajā Muzeju dienā Jelgavas pilī atklās pavārgrāmatu izstādi

Attēla autors: No LLU arhīva

Maijs Jelgavā tradicionāli ir pilsētas svētku mēnesis un šogad Jelgavas pils, atzīmējot pilsētas jubileju, Starptautiskās Muzeju dienas ietvaros, 18. maijā, atklās pavārgrāmatu izstādi.

Jelgavā, 1796. gadā, Štefenhāgena izdevniecībā tikai iespiesta latviešu valodā pirmā pavāru grāmata "Latviskā pavāru grāmata muižu pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gārdi vārīt un sataisīt". Šī grāmata tiek uzskatīta par mūsdienu latviskās virtuves pirmsākumu aizsācēju, tādēļ Starptautiskās Muzeju dienas ietvaros, 18. maijā, Jelgavas pils pagalmā, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos norādījumus, tiks svinēta pavārgrāmatas 225 gadu jubileja, turklāt vasarā plānota desmit grāmatas ēdienu restaurācija.

Grāmatas jubileja ierosinājusi pavārgrāmatu izstādes “Pavārgrāmatas. Laikmeta garšas” izveidi. Izstāde ir iekārtota Jelgavas pils Muzeja telpās un, sekojot epidemioloģiskai situācijai valstī, būs apskatāma visu vasaru. Tajā ir vairāk kā 150 dažādu Latvijas vēsture posmu pavārgrāmatas. Izstāde veidota, izmantojot LLU Fundamentālās bibliotēkas krājumu, kā arī būs apskatāmas grāmatas no privātajām kolekcijām. Interesenti varēs Stefenhāgenu tipogrāfijā 1796. gadā izdotās grāmatas oriģināleksemplāru izpētīt digitalizētā formātā, lai uzzinātu kā vārīt siltās un aukstās zupas, cept zuti un  vēžus, pagatavot pastēti no jēra gaļas un pildītu pīli. Pavārgrāmatās ir arī mūsdienās nepieejamu ēdienu receptes, kā,  piemēram, cepts teteris un meža irbe.

Pavārgrāmatu izstāde tapusi ar Jelgavas pils Muzeja, Komunikācijas un mārketinga centra, LLU Fundamentālās bibliotēkas un Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedras līdzdalību.

Atgādinām, ka papildus 18. maija grāmatu izstādes atklāšanai Starptautiskajā Muzeju dienā, aicinām interesentus apmeklēt Muzeju nakts pasākumus 15. maijā, kuru laikā būs iespēja no plkst. 19.00 līdz plkst. 22.00 mūzikas pavadījumā izbaudīt pavasara vakara vēlo pastaigu Jelgavas pils parkā un pagalmā.

Pavārgrāmatu izstādi atbalsta Jelgavas pilsēta un projekts "Nacionālā identitāte: gastropoētiskais aspekts. Vēsturiskais, starpnacionālais un starpdisciplinārais konteksts" (Nr. lzp-2019/1-0294)

Tuvojoties vasaras sezonai, aicinām apmeklētājus sekot līdzi epidemioloģiskai situācijai valstī un pils darba laikam www.jelgavaspils.lv.

Pievienots 14/05/2021