Pārlekt uz galveno saturu

Aktualitātes pēcdoktorantūras projektā par sūkalu pārstrādi (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Projektā „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” tiek veikti pētījumi par piena pārstrādes blakusprodukta – sūkalu – tālāku izmantošanu. Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros. Projekta zinātniskā vadītāja – pēcdoktorante, pētniece Unigunde Antone. Pētījuma mērķis ir iegūt barības piedevu, kas izmantojama dzīvnieku barības, piemēram, teļiem izēdināmā piena paskābināšanai un kura sekmētu dzīvnieku veselību un dzīvnieku izcelsmes pārtikas drošību.

Projekta ietvaros īstenotie dzīvnieku ēdināšanas pētījumi ir pabeigti, un patlaban tiek turpināta iegūto datu analīze un publikāciju sagatavošana. Tāpat tiek turpinātas fermentācijas pētījumos iegūto paraugu analīzes, datu apstrāde un apkopošana. Turpinās iesākto publikāciju sagatavošana. Vienlaikus tiek turpināts darbs arī pie nākamā, t.i., pēdējā projekta posma – antimikrobiālo pētījumu – metodikas sagatavošanas.

2021. gada aprīļa un maija mēnešos pēcdoktorante Unigunde Antone piedalījās vairākos attālināta tipa pasākumos. Starptautiskās attālinātās izglītības platformas “Coursera”  piedāvātajos kursos "Antimicrobial resistance – theory and methods", ko pasniedza Dānijas Tehniskās universitātes (Tehnical university of Denmark) mācībspēki, iegūtās zināšanas būs noderīgas nākamā posma praktisko pētījumu veikšanai, bet kursos „Excel Fundamentals for Data Analysis”, ko organizēja Makvārijas universitāte Austrālijā (Macquarie University, Sydney, Austarlia) apgūtas vairākas noderīgas, bet mazāk pazīstamas programmas Excel funkcijas datu apstrādei. Šajā laika posmā pētniece U.Antone piedalījās arī informatīvos tiešsaistes semināros: „Open Science Workshop”, ko organizēja Lietuvas Zinātnes padome, lai skaidrotu „atvērtās zinātnes”* nozīmību un "Zinātniskās publikācijas rakstīšanas process un bibliometrija", ko rīkoja Valsts izglītības attīstības aģentūra.  

*”Atvērtā zinātne” (Open Science) ir kustība, kuras mērķis ir padarīt brīvi pieejamus zinātniskos pētījumus, datus un to izplatīšanas iespējas visiem zinātniskās sabiedrības līmeņiem – gan profesionāļiem, gan amatieriem. Atvērtās zinātnes principi iegūst arvien lielāku lomu zinātnes attīstības veicināšanai pasaulē. Arī Eiropas Padome uzskata, ka brīva piekļuve zinātniskajai informācijai augstākajā izglītībā, zinātnē un pētniecībā ir ļoti nozīmīga un veicina visas sabiedrības attīstību (https://www.rtu.lv/lv/zinatne/open-access-oa-iniciativa, skat. 30.05.2021.).

 

Projekta zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, pētniece Unigunde Antone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 31/05/2021