Pārlekt uz galveno saturu

Kā sagatavoties Līgo svētkiem? Atbildes meklē LLU express ziņu tiešraides laikā

Attēla autors: No LLU arhīva

Tuvojas gada vislatviskākie svētki, ko apvij dažādas tradīcijas un rituāli, tāpēc 16. jūnijā plkst. 15.00 ikviens interesents aicināts LLU mājaslapā un universitātes Facebook kontā pievienoties LLU express ziņu tiešraides raidījumam, kas veltīts būs Līgo svētku svinēšanai. To vadīs Latvijā viserudītākais un šarmantākais ziņu moderators Aivis Ceriņš, kurš ar saviem jautājumiem izvilinās no studijas viesiem visu par un ap gaidāmajiem svētkiem.

Kā viena no senākajām un svarīgākajām Līgo tradīcijām ir iešana pirtī. Protams, neatņemama pirts sastāvdaļa ir pirtsslotu siešana. Tiek runāts, ka katrai pirtsslotai ir sava nozīme jeb maģiskais spēks. Bet, kā vislabāk sagatavoties šim maģiskajam rituālam, mums parādīs Meža fakultātes absolventi. 

Tāpat svētki nav iedomājami ne tikai bez pirts iešanas priekiem, bet arī bez papardes ziedu meklēšanas. Tiek lēsts, ka šis zieds uzzied tikai Jāņu naktī ap pusnakti un zied vien īsu brīdi. Vai vispār Latvijā sastopamās papardes zied, to mēs dosimies noskaidrot pie Meža fakultātes zinātniekiem.

Lai Līgo vakarā nebūtu jāsatraucas par rūpīgi veidoto ziedu vainagu, kas jau pēc pāris stundām ir novītis, raidījuma turpinājumā Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studente skatītājiem atklās nelielu noslēpumu, kādu vainagu var izvēlēties ne tikai Līgo naktij, bet dažādiem godiem jeb stāstu par nevīstošajiem vainagiem. 

Bet, kas gan būtu svētki bez svētku mielasta – "tradicionālajiem" šašlikiem, ķimeņu siera un Jāņu alus. Veikalos nopērkamas ir daudz un dažādas alus šķirnes, bet nav noslēpums, ka visgaršīgākais parasti ir tas, kurš ir paša pagatavots. Tāpēc mēs devāmies ciemos pie Pārtikas tehnoloģijas fakultātes absolventa, lai noskaidrotu, kā mēs varam pagatavot alu mājas apstākļos.

Turklāt raidījuma laikā ne mazāk svarīgi ir arī mūsu skatītāji, kuri arī varēs kļūt par LLU express ziņu tiešraides dalībniekiem, rakstot komentārus, viedokļus vai uzdodot jautājumus LLU Facebook lapā.

Savukārt, ja kādam neizdevās pievienoties iepriekšējo raidījumu tiešraidēm, tad aicinām ieskatīties mūsu universitātes mājaslapā, kurā ir publicēti visu aizvadīto raidījumu tiešraižu ieraksti.  

Nenokavē un pieslēdzies 16. jūnijā plkst. 15.00 LLU portālā vai Facebook lapā.

LLU express ziņu raidījumu noslēgums gaidām 1. jūlijā plkst. 15.00, kad stāstīsim par aktualitātēm uzņemšanas jautājumos, kā arī sniegsim atbildes uz studētgribētāju populārākajiem jautājumiem.

Pievienots 09/06/2021