Pārlekt uz galveno saturu

Jau otro reizi tiešsaistē aizvadīta Viesmīlības vasaras skola

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte (PTF) jau vairākus gadus organizē Viesmīlības vasaras skolu, lai iepazīstinātu jauniešus ar viesmīlības nozari un izzinātu tās lielākos noslēpumus. Arī šogad pasākums notika tiešsaistē, pulcējot 21 dalībnieku, kuru vidū  bija gan vidusskolu / ģimnāziju un profesionālo izglītības iestāžu skolēni, gan arī citi interesenti.

Dalībnieki no 7. līdz 11. jūnijam katru dienu tikās LLU e-studiju platformā, kur norisinājās 2. Viesmīlības vasaras skolas darbs. Ar savām zināšanām un prasmēm dalījās Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedras un Pārtikas tehnoloģijas katedras mācībspēki, kuri organizēja lekcijas, seminārus un virtuālās meistarklases saistībā ar dažādām viesmīlības tēmām.

"Aizvadīto gadu laikā viesmīlības joma ir piedzīvojusi sarežģītus un jaunu izaicinājumu piepildītus brīžus. Bija jāspēj pielāgoties mainīgajai situācijai, lai viesmīlības uzņēmumu viesiem tiktu nodrošināti kvalitatīvi un droši ēdināšanas, kā arī viesu izmitināšanas pakalpojumi," tā Viesmīlības vasaras skolas kuratore Gita Krūmiņa – Zemture.

Pasākuma laikā mācībspēki dalībniekus iepazīstināja ar pastāvošo un mainīgo situāciju šajā jomā, sniedza ieskatu pasaules pieredzē par citādām viesu izmitināšanas mītnēm un izpratni par to, kā nodrošināt nemainīgu kvalitāti, ievērojot visas noteiktās higiēnas prasības, kas arī bija viena no apskatītajām tematikām. Jaunieši tika iepazīstināti arī ar mūsdienu ētikas principiem, kas ļoti plaši tiek ievēroti rietumu pasaulē. Savukārt, balstoties uz jaunāko pētījumu atziņām, vasaras skolā tika diskutēts  par uzturu un tā izvēli, sniedzot padziļinātu izpratni par uztura lomu ikviena dzīvē. Turpinājumā par latvietību viesmīlībā varēja iepazīt caur latviskās virtuves vēsturi, jo īpaši, apzinoties maizi kā latviskās kultūras neatņemamu sastāvdaļu, un tradicionālos latviešu dzērienus, kurus baudīja un baudīs gan ikdienā, gan svētku reizēs arī turpmāk. Tāpat skolas dalībnieki varēja rast atbildes uz jautājumiem par gastronomisko tūrismu, ko tas sevī ietver un uzzināt par esošie gastronomiskā tūrisma maršruti Latvijā.

Lai arī pasākums notika tiešsaistē, dalībniekiem bija iespēja doties virtuālā tūrē, kurā varēja iepazīties ar dažādiem pasaulē praktizējošiem ēdināšanas uzņēmumiem un esošajām viesnīcām Rīgā. 

Turklāt 2. Viesmīlības vasaras skolas noslēguma jeb studiju dienā jaunieši iepazinās ar četru profesionālā bakalaura studiju programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" 4. kursa studējošo pētījumiem, kā arī varēja uzdot sev interesējošus jautājumus gan par pētniecību, gan par viesmīlības studiju iespējām LLU.

Šī gada dalībnieki pozitīvi novērtējuši iespēju piedalīties Viesmīlības vasaras skolas aktivitātēs tiešsaistē, stāstot, ka viesmīlības nozare ir daudz plašāka un interesantāka nekā sākotnēji licies, kā arī atzīmējuši, ka tā ir svarīga ikviena cilvēka dzīvē. Vasaras skola ir parādījusi to, ka daudzas jaunas lietas var uzzināt arī šāda formāta, bet galvenais, ka gūtā pieredze un atziņas noderēs, lai izvērtētu studiju virzienu.  

Pievienots 14/06/2021