Pārlekt uz galveno saturu

Izaugsme caur sadarbību ar ārvalstu kolēģiem (PD6)

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU īstenoto pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta projektu viens no mērķiem ir jauno zinātnieku izaugsme caur ārvalstu mobilitātes pasākumiem. Mobilitāte sevī ietver dažādas zinātniskās aktivitātes kopā ar kādu ārvalstu universitāti, institūciju vai uzņēmumu. Pamatojoties uz šī brīža ceļošanas ierobežojumiem, tieši mobilitātes aktivitātes ir viens no lielākajiem izaicinājumiem pēcdoktorantūras pētniecības projektu īstenošanā.

Arī projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/3/19/487 “Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās” zinātniskajam vadītājam, vadošajam pētniekam, pēcdoktorantam Ulvim Skadiņam bija jāievieš korekcijas plānotajos mobilitātes pasākumos, kā rezultātā šī gada aprīļa un maija mēnešos tika īstenota 45 dienu ilga virtuālā mobilitātē Čehijas uzņēmumā Červenka Consulting, kas izstrādājuši un attīsta nelineāro galīgo elementu programmu ATENA un līdzīgus zinātniskiem un inženieru aprēķiniem noderīgus produktus. 

Uzņēmuma vada zinātnieki ar lielu pieredzi Vladimir Červenka ar dēlu Jan Červenka. Uzņēmums dibināts 1992. gadā un specializējas betona konstrukciju skaitliskos aprēķinos, piedāvājot konsultācijas un programmatūru attiecīgajā nozarē. Apmēram puse no kompānijas apgrozījuma veido konsultēšana un pētnieciskie projekti. Mobilitātes laikā pēcdoktorantam bija tieša sadarbība ar Jan Červenka, kurš sagatavoja pētniecisko uzdevumu un sniedza konsultācijas.

Šīs mobilitātes mērķis bija pēc iespējas precīzi ar datorprogrammu simulēt ar īsšķiedrām stiegrota betona sijas sabrukumu. Sākotnējie aprēķini, kurus kompānija veica, piedaloties starptautiskā konkursā, uzrādīja pēc būtības atšķirīgu sabrukšanas ainu, salīdzinot ar laboratorijā slogotas sijas rezultātiem. Mobilitātes laikā veiktajā pētījumā tika analizēti vairāki iespējamie sabrukumu ietekmējošie faktori un pēc pētnieku domām tika atrasts arī galvenais faktors. Zemāk attēlos ir parādīti laboratorijā slogotās sijas sabrukums un ar aprēķina programmu simulētie sabrukuma varianti, kas iegūti pie dažādiem apskatītajiem parametriem.

PostDoc

 

PostDoc

 

PostDoc

 

Bez sabrukuma vizuālā attēlojuma galvenie rādītāji ir siju slogošanas līknes. Tās parāda, cik lielu slodzi konstrukcija spēj uzņemt pie noteiktām izliecēm. Nākamajā attēlā var redzēt, ka sākotnējie aprēķini (sarkanā līnija) būtiski pārsniedz faktiskos rezultātus (melnā līnija). Savukārt zilā līnija, kas tika iegūta mobilitātes pētījuma rezultātā, parāda teorētisko slogošanas līkni, kas ievērojami precīzāk atbilst faktiskajai.

PostDoc

 

Mobilitātes pasākuma rezultātā tiek plānota pēcdoktoranta un mobilitātes partnera kopīga zinātniskā publikācija kādā no starptautiskiem zinātniskajiem žurnāliem. Bez šīs publikācijas mobilitāte bija vērtīga arī no citiem aspektiem, jo kā atzīst pats pēcdoktorants, vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš:

“Tā man bija ļoti liela priekštiesība diskutēt un kopīgi risināt jautājumus ar šajā jomā vienu no spēcīgākajiem pasaules zinātniekiem. Turklāt ir iegūti vērtīgi kontakti tālākai sadarbībai.”

Sadarbojoties ar citu valstu pieredzējušiem zinātniekiem, tiek pavērtas iespējas, kuras citādi būtu grūti izcīnīt. Tādējādi mobilitātes pasākumi veicina arī lielāku un straujāku starptautisko atpazīstamību.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487

Zinātniskais vadītājs, vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta "Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" (Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2020/isskiedru-cementa-kompozitu-izmantosanas-efektivitate-nesoso

Pievienots 21/06/2021