Pārlekt uz galveno saturu

Vides inženieris Oskars Eiduks jau studiju laikā iegūst stabilu pamatu savai profesionālajai karjerai

Attēla autors: No LLU arhīva

Madonietis Oskars Eiduks par LLU Vides un būvzinātņu fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas "Vide un ūdenssaimniecības" absolventu kļuva 2019. gadā. Viņš neslēpj, ka piederējis pie tās jauniešu daļas, kuriem vēl nebija skaidrs, kādas karjeras kāpnes izvēlēties pēc vidusskolas absolvēšanas. Tā kā viņam patika eksaktās zinātnes, sapratis, ka vēlas studēt inženierzinātnes. Apskatot informāciju par dažādām būvniecības nozarēm un augstskolām, kas piedāvā iegūt augstāko izglītību attiecīgajā jomā, Oskars nolēma, ka tieši Vides un būvzinātņu fakultāte būs viņa īstā vieta.

Šobrīd Oskars ir atgriezies Madonas novadā un strādā savā studiju laika prakses vietā - uzņēmumā, kas nodarbojas ar meliorācijas sistēmu projektēšanu un būvuzraudzību. Uzņēmums veic dažāda veida meliorācijas sistēmu un to daļu projektu sagatavošanu, tai skaitā arī projekta izstrādei nepieciešamo izejas datu sagatavošanu – mērījumu veikšanu, grunts izpēti un citus uzdevumus. Galvenokārt tiek strādāts ar valsts nozīmes ūdensnoteku, meža meliorācijas sistēmu projektēšanu, kur sadarbība izveidojusies ar VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi", AS "Latvijas Valsts meži" un pašvaldībām.

"Darbu bija viegli atrast gan man, gan kursabiedriem. Iegūstamā vides inženiera kvalifikācija paver plašas iespējas darba tirgū jau studiju laikā – to pierāda arī kursabiedru izvēlētās profesijas - tie sevi pierāda gan meliorācijā, gan ūdensapgādē un kanalizācijā, gan ar vides aizsardzību saistītās nozarēs," stāsta jaunietis. Par savu izdarīto izvēli gan studiju, gan karjeras ziņā viņš ir apmierināts. Pateicoties gūtajai pieredzei, šī gada februāra vidū viņš ieguvis arī sertifikātu meliorācijas sistēmu projektēšanā.

Oskara studiju laiku ļoti īpašu padarījuši kursabiedri un kursā valdošā atmosfēra. "Lai arī katrs bijām personības un ar atšķirīgu skatu uz lietām, vienmēr spējām sapulcēties kopā un palīdzēt viens otram kā universitātes solā, tā arī ārpus tā," uzsver Oskars. Aktīvais kurss vienmēr ņēma dalību visā, ko sniedza universitāte – piedalījās sporta sacensībās, fakultāšu dienās un dažādos citos pasākumos. Viņš ir pārliecināts, ka šīs saliedētības veiksmes atslēga ir bijusi kursa vecākā.

Par studiju laiku Oskars atceras, ka viens no mērķiem bija apciemot visus kursabiedrus. Tā kā Oskara kursu beidza ap 16 studentu, lielāko daļu arī paspējuši apciemot, turklāt katram studentam, kurš uzņēmis pie sevis kursabiedrus, bija jāsagatavo programma, iekļaujot ekskursiju maršrutu, kas saistīta arī ar specialitāti. "Grandiozākais apciemojums bija brauciens uz Čehiju pie kursabiedrenēm, kuras tajā laikā atradās Erasmus+ studiju mobilitātē," atklāj Oskars. Viņš vēl papildina, ka studiju laikā kursa aktīvisti centās iemūžināt arī spilgtākos mirkļus no studiju procesa, līdz ar to kursa vecāka Sindija šos video samontēja un semestra noslēgumā, tematiskā pasākumā, kopīgi to noskatījušies. Šāds apkopojuma video ir par katru aizvadīto kursu.

Oskars studiju laikā ir ne tikai aktīvi iesaistījies studiju procesā, bet arī dažādās ārpusstudiju aktivitātēs, tostarp dejojis arī tautas deju ansamblī "Kalve". Absolvents šo laiku atceras kā ļoti dinamisku un notikumiem bagātu - ceļojumi, mēģinājumi un koncerti. Oskars ir pārliecināts, ka dejot "Kalvē" bija vienreizēja iespēja un to darītu vēl joprojām, ja dzīvotu Jelgavā.

Tomēr kā vienu no spilgtākajiem mirkļiem viņš laiku, kad saticis savu sievu: "Bija oktobris, divas dienas pirms Azemitologa svētkiem. Ar Vides un būvzinātņu fakultātes 1. kursa studentiem gatavojām priekšnesumu lielajam uznācienam. Kad savstarpējās diskusijās jau bijām iekarsuši un nevarējām atrast kopsaucēju priekšnesumam, kā atsvaidzinoša vēja brāzma telpā ieradās pašpārvaldes vadītāja Lelde un mūs visus sapurināja. Tā stāja, spožais smaids un pašpārliecinātība acīs mani atstāja Bušmaņa auditorijas krēslā ar aizrautu elpu un domām par viņu. Līdz pat 3. kursam ar viņu nebiju pārmijis ne vārda, līdz fakultātes dienās satiku viņu "Kreklos" un sadūšojos uzaicināt uz deju. Nekad nebiju domājis, ka varu nodejot visu vakaru, tā īsti elpu neievelkot! Un kopš šī vakara mūsu ceļš ir kopīgs."

"Topošajiem un esošajiem studentiem vēlētos nodot saukli, kas mani motivējis cauri studiju gadiem un reizēm motivē vēl joprojām – "neatlaidība un cīņa!" Manuprāt, neatlaidība ir panākumu atslēga universitātes laikam. Un labās lietas dzīve neatnāk bez cīņas! Tādēļ nebaidieties no universitātes ņemt visu, ko tā piedāvā," noslēdz Oskars.

Pievienots 29/06/2021