Pārlekt uz galveno saturu

Malnavas koledža LLU padotībā nodrošinās lauksaimniecības izglītības programmu pēctecību

Attēla autors: No LLU arhīva

Šodien, 6. jūlijā, Ministru kabinets (MK) izskatīja un apstiprināja MK rīkojuma projektu "Par Malnavas koledžas reorganizāciju", kura mērķis ir veicināt izglītības programmu attīstību un pēctecību lauksaimniecības jomā, ar 2022. gada 1. janvāri nododot Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU) kā aģentūru Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo Malnavas koledžu.

Koledža no 2022. gada 1. janvāra turpinās pastāvēt kā Latvijas Lauksaimniecības universitātes aģentūra "Latvijas Lauksaimniecības universitātes Malnavas koledža".

"Malnavas koledža ar 100 gadus ilgo vēsturisko pieredzi ir viena no senākajām lauksaimniecības skolām Latvijā, kas dažādos laikos spējusi ļoti veiksmīgi saglabāt un attīstīt lauksaimniecības nozares izglītības programmas. LLU ir liels gods, ka turpmāk lielākā un nozīmīgākā šādas specializācijas profesionālās izglītības iestāde Austrumlatvijā būs LLU pārziņā," uzsver LLU rektore Irina Pilvere.

Sarunas par Malnavas koledžas reorganizāciju tika uzsāktas jau 2019. gadā. Pateicoties Zemkopības ministrijas aktīvai iesaistei un izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces centieniem, diskusiju process veiksmīgi noslēdzies ar loģisku iznākumu, tādējādi šodien MK pieņemts lēmums koledžu integrēt vienotā lauksaimniecības izglītības sistēmā.

"Pēctecības jautājums lauksaimniecības izglītībā vienmēr bijis LLU dienaskārtībā, lai nodrošinātu izglītības programmu pēc iespējas augstāku kvalitāti, efektīvi lietotu valsts resursus, kā arī audzēkņu un studentu izglītības procesā pavadīto laiku. Šāds juridiskais modelis veicinās pārdomātu lauksaimniecības izglītības programmu piedāvājumu un pēctecību, efektīvi plānojot un gatavojot nozarē nepieciešamos speciālistus, kā arī vienlaikus sniedzot iespēju maksimāli efektīvi lietot valsts resursus izglītībai un pētniecībai.  LLU komanda ir gandarīta, ka ar Malnavas koledžas pievienošanu lauksaimniecības un saistīto nozaru zināšanu ceļš kļūst arvien pieejamāks un saprotamāks visiem, kuri vēlas izglītoties, jo ir skaidrs katrs solis vienotā sistēmā," akcentē LLU rektore Irina Pilvere.

Esošajiem koledžas audzēkņiem tiks nodrošinātas iespējas turpināt izglītības ieguves iespējas. Un paredzams, ka reorganizācija stiprinās Malnavas koledžas audzēkņu turpmākās izglītības iespējas LLU līdz pat studijām doktorantūrā.

Aģentūra turpinās īstenot koledžas izglītības programmas un turpinās darba attiecības ar darbiniekiem un pedagoģisko personālu, tāpat tiks pārņemta arī koledžas bilancē esošā kustamā manta un finanšu līdzekļu atlikumi, kā arī saistības, ieskaitot tās, kas saistītas ar infrastruktūras projektu īstenošanu.

MK lēmums pieņemts, īstenojot Izglītības un zinātnes ministrijas plānoto augstākās izglītības reformu attiecībā uz koledžu integrāciju universitātēs. Plānots, ka Malnavas koledžas nodošana LLU nodrošinās lielāku augstākās izglītības resursu koncentrāciju, nodrošinot augstākas resursu koplietošanas iespējas, efektīvāku izglītības institūciju pārvaldību un augstāku izglītības pakalpojumu kvalitāti.

Līdz 2021. gada 30. augustam IZM izveidos koledžas reorganizācijas komisiju, iekļaujot tajā koledžas, IZM un LLU pārstāvjus. Koledžas reorganizācijas komisija nodrošinās sekmīgu koledžas reorganizācijas procesa norisi.

Pievienots 06/07/2021