Pārlekt uz galveno saturu

LLU viesojas Gerhardu stipendijas pārvaldītāja Inguna Ozols

Attēla autors: No LLU arhīva

29. jūlijā Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) viesojās Inguna Ozols no Floridas, ASV, lai tiktos ar Gerhardu stipendijas saņēmējiem un LLU Attīstības fonda pārstāvjiem. Inguna un viņas vīrs Pēteris ir Artūra un Ērikas Gerhardu stipendijas fonda iniciatori un pārvaldītāji, kuri Jelgavā ierodas ikreiz, kad apciemo Latviju, lai klātienē iepazītos ar jaunajiem stipendiātiem un vienotos par nākamās stipendijas izsludināšanu augustā.

Artūra un Ērikas Gerhardu stipendija dibināta un nolikums apstiprināts LLU Attīstības fondā 2009. gada 16. oktobrī, tās mecenāts ir Artūrs Gerhards, kurš 2014. gadā devās mūžībā, tādēļ stipendijas pārvaldīšanu uzņēmušies Gerhardu tuvi draugi – Inguna un Pēteris Ozoli. Gerhardi bija Amerikas latvieši, kuri finansiāli atbalsta talantīgus jauniešus, kuri savas darba gaitas un dzīvi vēlas saistīts ar Latvijas laukiem un to attīstību.

Stipendiju kopumā ir saņēmuši 11 LLU studenti. Kā pirmā 2010./2011. studiju gadā to saņēma nu jau Veterinārmedicīnas fakultātes absolvente Baiba Grāvere, kura tolaik savā stipendijas pieteikumā minēja, ka jau kopš septītās klases sev izvirzīja mērķi kļūt par veterinārārstu, jo vēlas palīdzēt ne tikai dzīvniekiem, bet arī to saimniekiem izprast dzīvnieku un tā vajadzības. Tikšanās laikā Baiba atzina, ka vēl joprojām strādā par veterinārārsti, turklāt kopā ar ģimeni vada arī savu saimniecību, kurā ir 70 gaļas liellopu. 2011./2012. studiju gadā stipendiju saņēma “Lauksaimniecības inženierzinātne” pirmā kursa students Ivars Straņķis, 2012./2013. studiju gada stipendiāte bija Agita Medne, kura 2016. gadā absolvēja studiju programmu “Lauksaimniecība”, tāpat kā 2013./2014. gada stipendijas ieguvēja Annija Marta Jurģevica. 2014./2015. studiju gadā stipendiju ieguva Pārtikas tehnoloģijas fakultātes toreizējā pirmā kursa studente Liene Gruņiere, kura savā pieteikumā uzsvēra: “Darot lauksaimniecības darbus un organizējot dažādus pasākumus, nekad neesmu aizmirsusi par savu šī brīža galveno prioritātei – izglītību. Vēlme studēt šajā programmā manī ir jau kopš laika, kad sāku mācīties vidusskolā. Mani vienmēr ir interesējusi ķīmija. Stipendija būtu atbalsta punkts, lai ceļš uz mērķi būtu vieglāk sasniedzams.” Studiju programmas “Lietišķā enerģētika” studente Anna Ozoliņa stipendiju ieguva 2015./2016. studiju gadā, kam sekoja studiju programmas “Lauksaimniecība” 2016./2017. un 2017./2018. studiju gada stipendiātes Elīza Ilze Malniece un Kristiāna Skutele. 2018./2019. gadā stipendiju ieguva “Veterinārmedicīna” studente Marika Graudumniece, 2019./2020. gadā studiju programmas “Lauksaimniecības inženierzinātne” students Ralfs Grickevičs, savukārt 2020./2021. gadā par stipendiāti kļuva Sāra Meirēna, kura studē lauksaimniecību.

Uz tikšanos ar I. Ozols bija ieradušies deviņi no 11 stipendiātiem, un fonda pārvaldītāja atzīst, ka jūtas ļoti pagodināta, ka jaunieši ir ieradušies uz tikšanos un atklāj, ka ikvienā no stipendiātiem redz patiesumu un dzirkstelīti, un tieši šī dzirkstelīte ir tā, ko pretendentos meklē. Viņa paziņoja arī par izmaiņām, kas gaida esošos un topošos stipendiātus – stipendijas apjoms no 2021./2022. studiju gada tiks palielināts līdz 200 eiro mēnesī.

A. un Ē. Gerhardu stipendijai var pieteikties LLU reflektanti, vidējo vispārējo vai vidējo speciālo izglītību ieguvušie jaunieši, kuri izvēlējušies studēt LLU šādās pamatstudiju programmās: “Lauksaimniecība”, “Ainavu arhitektūra un plānošana”, “Būvniecība”, “Vide un ūdenssaimniecība”, “Zemes ierīcība un mērniecība”, “Lauksaimniecības inženierzinātne”, “Lietišķā enerģētika”, “Mašīnu projektēšana un ražošana”, “Kokapstrāde”, “Mežzinātne”, “Mežinženieris”, “Pārtikas produktu tehnoloģija”, “Pārtikas kvalitāte un inovācijas”, “Veterinārmedicīna”. Stipendijas apmērs no 2021./2022. studiju gada būs 200 eiro mēnesī, un tā tiek izmaksāta 10 mēnešus gadā visu studiju laiku.

Vairāk informācijas par Artūra un Ērikas Gerhardu stipendiju, kā arī par citām stipendijām, pieejama šeit.

Pievienots 29/07/2021