Pārlekt uz galveno saturu

Promocijas darbu aizstāvējusi Liene Ozola

Attēla autors: No LLU arhīva

27. augustā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) promocijas darbu "Īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētas pārtikas izstrāde" aizstāvēja Liene Ozola un ieguva zinātnes doktora grādu pārtikas un dzērienu tehnoloģijās.

Promocijas darba mērķis ir izstrādāt pārtikas produktus no augu un dzīvnieku valsts izejvielām cilvēkiem ar īpašas diētas nepieciešamību.

"Uzturam ir īpaša nozīme ikviena cilvēka dzīvē. Svarīgi iegādāties un uzņemt ne tikai sensori patīkamu produktu, bet arī tādu, kas spēj nodrošināt cilvēka organismu ar visu nepieciešamo optimālai ķermeņa funkciju darbībai. Īpaši svarīga pareiza uztura uzņemšana ir cilvēkiem, kam jau radušies veselības traucējumi: cilvēkiem ar dažādām slimībām, pēcoperāciju periodā, kad būtiski uzņemt nepieciešamo makro un mikroelementu daudzumu. Tie sekmē ķermeņa šūnu atjaunošanos un fizioloģisko funkciju normālu darbību, tādēļ ir aktuāla uz zinātniskajiem pētījumiem balstīta uztura produktu izstrāde minētajai patērētāju grupai. Īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzēti produkti lietošanai caur zondi un modificētas struktūras produkti orālai lietošanai, pacientiem ir daļa no atveseļošanās procesa. Šāds uzturs pieder pie enterālās barošanas, kas savukārt ietver visas uztura terapijas formas, kas nodrošinātas caur zarnu traktu, izmantojot speciālu uzturu noteiktu medicīnisku mērķu sasniegšanai. Termins „uztura terapija” nozīmē uzturvielu nodrošināšanu cilvēkiem, kas paši nav spējīgi to sekmīgi izdarīt, tādējādi potenciāli novēršot organisma novājināšanos un malnutrīcijas attīstību. Mūsdienās cilvēkiem pieejami mākslīgi veidoti īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzēti pārtikas produkti, lielākais šādu produktu piedāvātājs Latvijā ir uzņēmums Nutricia. Vieglas disfāgijas vai īslaicīga veselības stāvokļa pasliktināšanās gadījumā, kad uztura vajadzības vēl iespējams nodrošināt, modificējot ikdienā lietojamu pārtikas produktu konsistenci, aprūpes iestādēs vai mājās iespējams pašiem sagatavot nepieciešamo uzturu. Taču ilgtermiņā un veselības stāvoklim pasliktinoties, tas ir ārkārtīgi laikietilpīgs un personālu, kā arī ģimenes locekļus noslogojošs process. Šādu produktu neprecīza sagatavošana var radīt aizrīšanās risku, ēdiens var nenodrošināt pilnvērtīgu uzturu, vienveidīga uztura uzņemšana var pasliktināt dzīves kvalitāti, kā arī izraisīt papildu komplikācijas," savā promocijas darbā stāsta jaunā zinātniece.

Promocijas darbā tika izstrādātas caur zondi lietojamu enterālo produktu receptūras no augu un dzīvnieku valsts izejvielām, izstrādātas modificētas struktūras produktu receptūras no augu un dzīvnieku valsts izejvielām, izstrādātas jaunizveidoto produktu ražošanas tehnoloģijas, kas maksimāli nodrošinātu to uzturvērtības saglabāšanos, pārbaudīta un izvērtēta izvēlēto tehnoloģiju ietekme uz produktu kvalitāti un uzglabāšanas laiku, kā arī noslēgumā tika izvērtēta izstrādāto modificētas struktūras produktu sagremojamība in vitro apstākļos.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente, vadošā pētniece Dr.sc.ing. Solvita Kampuse.

Promocijas darbam piešķirts DOI: 10.22616/lluthesis/2021.004

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā ārpus LLU tīkla.

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LLU Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā datubāzē

Pievienots 27/08/2021