Pārlekt uz galveno saturu

Aktivitātes projektā par sūkalu pārstrādi neizpaliek arī vasaras periodā (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Projektā „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” tiek veikti pētījumi par piena pārstrādes blakusprodukta – sūkalu – tālāku izmantošanu. Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros. Projekta zinātniskā vadītāja – pēcdoktorante, pētniece Unigunde Antone.

Pētījuma mērķis ir iegūt barības piedevu, kas izmantojama dzīvnieku barības paskābināšanai, piemēram, to var pievienot pie teļiem izēdināmā piena. Pētījumu mērķis ir sekmēt dzīvnieku veselību un no dzīvnieku valsts produktiem iegūtas pārtikas drošību. Patlaban dzīvnieku ēdināšanas pētījumi ir pabeigti - tiek turpināta iegūto datu analīze un publikācijas sagatavošana. Vasaras mēnešos projektā turpinājās arī atsevišķas fermentācijā iegūto paraugu analīzes, lai pabeigtu zinātniskās publikācijas sagatavošanu.

2021. gada jūnija un augusta mēnešos pēcdoktorante Unigunde Antone piedalījās starptautiskās attālinātās izglītības platformas “Future Learn” piedāvātajos kursos „Introduction to Practical Microbiology”, ko organizēja Britu Antimikrobiālās ķīmijterapijas biedrība (British Society for Antimicrobial Chemotherapy) (31.05.2021.-27.06.2021.). Iegūtās zināšanas ir noderīgas nākamā (WP3) posma praktisko pētījumu veikšanai sadarbībā ar Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūta pētniekiem.

Projekta 3. posma „Fermentācijā iegūto produktu antimikrobiālās aktivitātes pētījumi” ietvaros tika veikta pētījumu metodikas izstrāde un sākti antimikrobās efektivitātes pētījumi ar nepatogēniem vai oportūnistiski patogēniem mikroorganismiem. Nosakot dažādu organisko skābju minimālās inhibējošās koncentrācijas, izmantota mikropipetēšanas 96-lauciņu plašu metode. 

PostDoc

Projekta zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, pētniece Unigunde Antone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 30/08/2021