Pārlekt uz galveno saturu

LLU atkārtoti iekļūst pasaules dzīvības zinātņu universitāšu reitingā

Septembrī publiskots Times Higher Education Pasaules universitāšu reitings 2022 dzīvības zinātņu jomā, kurā starp 972 pētniecībā aktīvām, pasaules labākajām universitātēm nosaukta LLU Jelgavā, kas starptautiskajā vidē zināma kā Latvia University of Life Sciences and Technologies.

Dzīvības zinātņu reitings ir daļa no kopējā Times Higher Education universitāšu reitinga, kura rezultāti tika publiskoti septembra sākumā. Dzīvības zinātnēs vērtētas augstākās izglītības un pētniecības iestādes, kuru darbības virzieni saistīti ar bioloģiju, veterināro zinātni, lauksaimniecību, mežsaimniecību un sporta zinātni. Vadošās vietas dzīvības zinātņu 2022. gada reitingā ieņem Hārvardas universitāte, Kembridžas universitāte, Oksfordas universitāte un Masačūsetas Tehnoloģiju institūts. Taču kopumā reitinga kvalitātes prasībām atbilstošas ir 972 augstākās izglītības un pētniecības iestādes no visas pasaules.

LLU reitingā ieguvusi pozīciju grupā 801+.  Savukārt Latvijas Universitāte iekļuvusi grupā no 501- 600. Citas Latvijas augstskolas reitingā nav iekļuvušas.

Dzīvības zinātņu virziens ir viens no trijiem studiju un zinātnes virzieniem LLU, līdztekus inženierzinātnēm un sociālajām zinātnēm.  Dzīvības zinātnēs studijas īsteno LLU senākās un pētniecības tradīcijām bagātākās fakultātes – Lauksaimniecības, Meža un Veterinārmedicīnas fakultātes. Pirmo reizi šajā tematiskajā reitingā LLU iekļuva 2020. gadā.

Jau iepriekš ziņots, ka kopējā Times Higher Education reitingā 2022 LLU šogad ieguvusi vietu 1201+ grupā. LLU visaugstāko rādītāju ieguvusi zinātnē, šajā kritērijā iekļūstot pasaules 800 labāko augstskolu vidū un iegūstot 734. vietu.

Times Higher Education reitingā tiek vērtētas pētniecībā aktīvas universitātes no visas pasaules, izmantojot vairākus kritērijus piecos darbības virzienos: studijas (studiju vide), zinātne (apjoms, ienākumi, reputācija), citējamība (zinātnes ietekme), starptautiskais profils (mācībspēki, studenti, pētījumi) un ienākumi no nozares (zināšanu pārnese). Ar kritēriju palīdzību tiek mērīti universitāšu sasniegumi un reitingā iekļautas tikai pasaulē labākās universitātes, turklāt tematiskajos reitingos tiek izmantoti kopējā reitinga dati, klasificējot tos pa dažādām zinātņu nozarēm.

Pievienots 16/09/2021