Pārlekt uz galveno saturu

Integrēta dabas resursu pārvaldība tūrisma attīstībai pilsētvidē. Labās prakses pieredze Latvijas pašvaldībās. (INT11)

Attēla autors: No LLU arhīva

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latvijas Lauksaimniecības universitāte un tā var neatspoguļot Programmas, Programmas dalībvalstu Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības viedokli.

Programmas mājas lapa: www.latruscbc.eu

Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Promotion of water resource sustainability for tourism and attractiveness of CBC of Rēzekne & Ostrov” (Sticky urban areas, INT11) ietvaros LLU ainavu arhitektūras un plānošanas jomas eksperti sadarbībā ar Rēzeknes pašvaldību, kā arī Ostrovas pašvaldību un universitāti Pleskavā strādā pie dabas resursu pārvaldības integrētas pieejas izstrādes pilsētas tūrisma infrastruktūras attīstībai. Ņemot vērā COVID-19 pandēmijas ierobežojumus ceļošanai uz un no Krievijas, projekta sākotnējā ideja par pieredzes apmaiņu integrētas dabas resursu pārvaldības jomā Krievijā un Latvijā transformēsies izzinošā video materiālā par Latvijas pašvaldībās īstenotajiem labās prakses piemēriem dabas resursu integrētā plānošanā tūrisma attīstībai. Ar šo video materiālu palīdzību būs iespēja dalīties pieredzē ne tikai ar projekta partneriem un iesaistītajām pusēm, bet arī tie būs pieejami plašākai sabiedrībai. Video materiāla izveidei tika organizēta izzinoša trīs dienu ekspedīcija uz dažādām Latvijas pašvaldībām, piedaloties gan LLU ekspertiem un studentiem, gan arī Rēzeknes pašvaldības pārstāvjiem tūrisma un attīstības jomā.

Ekspedīcijas ietvaros tika apmeklēta Ogres pilsēta, kurā Ogres upes un Daugavas krasti tiek aktīvi izmantoti kā rekreācijas un tūrisma telpa, tāpat Ogres upes tecējums un motīvs idejiski iekļauts arī vairākās pilsētas centra publiskajās ārtelpās kā seguma raksts, apstādījumu grupas, dažādi ūdens elementi (digitālā strūklaka,  ilgtspējīgi lietus ūdeņu akumulēšanas risinājumi utt.). Paldies Ogres pilsētas ainavu arhitektei Senijai Smiltniecei par dalīšanos pieredzē. Savukārt Jelgavas pilsētā ainavu arhitektes Kristīnes Dreijas vadībā bija iespēja iepazīt “Latvijā ražots” bērnu rotaļu un izziņas laukumu Uzvaras parkā, kas tapis ar AS Latvijas valsts meži atbalstu. Kristīne Dreija dalījās ar unikālu pieredzi bērnu rotaļu iekārtu izveidē no kokmateriāla, kurš ir maksimāli saglabāts dabisks. Līdz ar to katra rotaļu iekārta ir unikāla un neatkārtojama. Lai arī šāds bērnu rotaļu un izziņas laukums ir izaicinājums projektētājiem,  būvniekiem un arī pašvaldībai un apsaimniekotājiem, tomēr vienlaicīgi ar savu unikalitāti tas sniedz būtisku pienesumu bērnu un jauniešu izpratnes veidošanās par dabu, dabas procesiem un materiāliem.

Ekspedīcijas ietvaros tika apskatīta arī iespēja integrēt dabiskas apstādījumu sistēmas ielu apstādījumus, kas vienlaicīgi veido gan pievilcīgu un unikālu ielas ainavtelpu, gan arī palīdz akumulēt lietusūdeņus. Ar šo pieredzi dalījās Ādažu telpiskās attīstības plānotāja Iveta Grīviņa- Dilāne. Olainē un Valmierā iegūta vērtīga pieredze urbāno Mežaparku attīstībā, saglabājot gan dabas vērtības, gan integrējot tūrisma un rekreācijas aktivitātes un  infrastruktūru. Valmierā bija iespēja apmeklēt skolas tuvumā izveidotu dabas izziņas taku, kas vienlaicīgi kalpo kā “zaļā” āra klase, gan arī kā interesants tūrisma objekts. Dabas resursu pārvaldības un apsaimniekošanas jautājumos savu pieredzi sniedza dabas parka Ogres Zilie kalni direktore Ieva Kraukle, norādot uz iespējām, ko sniedz dabas parks tūrisma attīstībai, kā arī problemātiskiem aspektiem, ko uzliek dabas parkā esošie ierobežojumi.

Ekspedīcijas laikā iegūtā pieredze dabas resursu integrētai plānošanai un pārvaldībai tūrisma attīstībai tiks apkopota gan videomateriālos, gan arī izzinošā materiālā, kas būs pieejams elektroniskā formātā ikvienam interesentam pēc projekta noslēguma 2021.gada decembrī.

 

001

 

002
008

 

009

 

011

 

013

 

015

 

016

 

 Informācija par projektu LLU mājas lapā

Pievienots 24/09/2021