Pārlekt uz galveno saturu

IZM sadarbībā ar LZP un VIAA no 7. oktobra līdz 10. novembrim organizē pasākumu ciklu "Pieslēdzies zinātnei!"

Attēla autors: No LLU arhīva

IZM sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi  (LZP) un Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) no 7. oktobra līdz 10. novembrim organizē pasākumu ciklu "Pieslēdzies zinātnei!", kurā aicina sabiedrību uzzināt vairāk par Latvijā veiktajiem pētījumiem dažādās zinātnes nozarēs, uzsverot zinātnieku darbu un zinātnes sasniegumu nozīmi zināšanu sabiedrības veidošanā. 

Programma pielikumā un plašāka informācija ir atrodama arī IZM mājas lapā.

No  7.-29. oktobrim Toms Grēviņš un Kaspars Ozoliņš palīdzēs 9.-12. klašu skolēniem iepazīt zinātnieka profesiju 20 

“Zinātne.Zoomed.In 2” sarunās. Vairāk informācijas par runātājiem un laikiem šeit. IZM rīkotās zinātnieku tikšanās ar skolēniem notiks jau otro reizi, iepriekšējo 24 sarunu ierakstus var noskatīties šeit. 

IZM organizēs trīs zinātnes komunikācijai veltītus pasākumus. Informācija par pasākumiem šeit, reģistrācija šeit.

  • Ceturtdien, 14. oktobrī, plkst. 15.00-17.00 pētījuma "Zinātnes komunikācijas mērķa grupas" prezentācija; 
  • Piektdien, 15. oktobrī, plkst.  11.00-14.30  seminārs "Kas jāzina zinātniekam, kurš vēlas komunicēt savus pētījumus?";
  • Piektdien, 29. oktobrī, plkst. 11.00-14.30 seminārs "Komunikācijas stratēģija un zinātnes stratēģiskā komunikācija".

Latvijas Zinātnes padome "Pieslēdzies zinātnei!" ietvaros organizēs sešus tiešraides pasākumus @Zinatnespadome Facebook lapā, kuros fundamentālo un lietišķo  pētījumu  projektu (FLPP) īstenotāji, programmas "Apvārsnis 2020" dalībnieki,  kā arī Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas (PostDoc Latvia) zinātnieki stāstīs par tādām aktuālām pētījumu tēmām kā moderno tehnoloģiju attīstība, dzīves kvalitātes uzlabošana, klimata pārmaiņas, veselība, izglītība, valoda un kultūra. 

  • 12. un 28. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 14.00 pētniecības projektu prezentācijas par tēmu: “Zinātne, inovācijas un tehnoloģijas Latvijas ekonomikas izaugsmei – reāls pienesums tautsaimniecībai?” Tiks aktualizēti arī modernās medicīnas jautājumi un veselības aprūpes jautājumi.
  • 14. un 21. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 14.00 plānotas pētniecības projektu prezentācijas par klimata pārmaiņām un enerģētikas jautājumiem, tēma: “Zaļais kurss” – ekoloģijas glābiņš vai darbības imitācija?” 
  • 26. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 14.00 ar saviem pētījumiem sabiedrību iepazīstinās zinātnieki, kuru uzmanības fokusā ir izglītība, veselība, tiesiskums, iekļaušana, drošība, valoda un kultūra sniedzot prezentācijas par tēmām “Izglītība, veselība, tiesiskums, iekļaušana, drošība  –  dzīves kvalitāte un labklājība ikvienam?” 
  • 2. novembrī no plkst. 10.00 līdz 11.00 ar saviem pētījumiem sabiedrību iepazīstinās zinātnieki, kuru uzmanības fokusā ir izglītība, valoda un kultūra sniedzot prezentācijas par tēmām “Valoda, kultūra, reliģija, māksla – tām vieta tikai muzejā?”

19. oktobrī plkst. 15.00 LZP rīkotajā paneļdiskusijā "Zinātnieka loma sabiedrībā”  tiks spriests par šādiem jautājumiem: Kādu ekspertīzi zinātnieks spēj dot? Kas ir zinātniskas zināšanas? Kā novērst zinātnes diskreditāciju? Diskusijā piedalīsies Tālis Juhna, RTU zinātņu prorektors, LZP konsultatīvās zinātnieku padomes priekšsēdētājs, Ieva Puzo, Rīgas Stradiņu universitātes vecākā pētniece, studiju programmas “Sociālā antropoloģija” vadītāja, Ivars Austers, Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā, Ivars Neiders, docētājs Rīgas Stradiņu universitātes Humanitāro zinātņu katedrā. Papildu informācija būs pieejama LZP mājaslapā, šobrīd aicinām rezervēt laiku.

Valsts izglītības attīstības aģentūra 4. novembrī no 11.00-14.00 organizē jaunatnes forumu “Zinātne mums apkārt 360°”. Jaunieši tiešraidē Facebook Live un Youtube varēs uzzināt par Latvijas jauno zinātnieku pētījumu rezultātiem pēcdoktorantūras programmā “PostDoc Latvija”. Forums notiks trīs tematiskajās sesijās: Jaunie materiāli un vides sistēmas; Sabiedrības veselība; Jauniešu kompetences un internacionalizācijas ieguvumi. Papildu informācija būs pieejama VIAA mājas lapā.

9. novembrī plkst. 16.00 notiks sabiedriskajai zinātnei (citizen science) veltīts tiešsaistes  pasākums, kurā būs unikāla iespēja tikties ar pasaules līmeņa ekspertu no Francijas – Tomā Eglī (Thomas Egli). Kopš 2001. gada Eglī vada Ženēvas Forumu, kas ik gadu organizē starptautiskas konferences Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) par tādām tēmām kā  sabiedriskā zinātne un līdzdalības pētījumi, valstu zinātnes politika un ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšana. Viņš ir izveidojis fondu, kura kompetencē ir projektos balstītas mācību tehnoloģijas skolām, un nevalstisko organizāciju ar īpašu konsultatīvo statusu ANO, kas kopš 1992. gada visā pasaulē vada izglītojošus projektus par sabiedrisko  zinātni. Pasākumu organizē IZM sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā. Informācija par pasākumu vēl sekos. 

10. novembrī plkst. 11.00,  UNESCO Pasaules zinātnes dienā, “Pieslēdzies zinātnei” noslēgumā IZM visus interesentus aicinās uz semināru "Sadarbība izcilībai”, kur iepazīstinās ar Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra pētījuma “Sadarbība izcilībai: Latvijas un diasporas pētnieku skatījums uz savstarpējo sadarbību” rezultātiem. Informācija par semināru vēl sekos. 

Visu oktobri un novembri Rīgā, laukumā pie tirdzniecības centra “Origo”, apskatāma izstāde “Zinātne iedvesmo!”, kas vēsta par 50 zinātniekiem un zinātniecēm – radošām un iedvesmojošām personībām mūsdienu Latvijas zinātnē.

Pielikums Izmērs
Pragramma_pieslēdzies zinātnei 608.35 KB
Pievienots 10/10/2021