Pārlekt uz galveno saturu

Ārvalstu mobilitāte pētniecībā (PD6)

Attēla autors: No LLU arhīva

No šī gada 26. septembra līdz 10. oktobrim Minho universitātē Portugālē norisinājās pēcdoktorantūras pētniecības projekta “Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās” zinātniskā vadītāja, vadošā pētnieka Ulvja Skadiņa ārvalstu mobilitāte, kas paredz pieredzes apmaiņu ārvalstu zinātniskajās un privātajās institūcijās.

Ar Portugāles kolēģiem pēcdoktorants uzsācis kopīgu pētījumu inovatīvas sienu konstrukcijas optimizācijai. Šī sienas konstrukcija ir īpaša ar to, ko tā sastāv no ļoti plāniem nesošā betona slāņiem, kuriem pa starpu ir siltumizolācija. Nesošo slāņu biezums ir tikai 5 līdz 8 cm, kas ir 2-3 reizes mazāk nekā parastām dzelzsbetona daudzslāņu sienām. Šāds risinājums ir iespējams divu iemeslu dēļ:

1) siena projektēta tā, lai abi ārējie slāņi darbotos kopā kā kompozīts izstrādājums;

2) betona slāņos tiek iejauktas īsas tērauda šķiedras, kas pasargā betonu no trausla sabrukuma.

PostDoc

Pētījumā galvenā uzmanība ir pievērsta detaļām, kas nodrošina sienas ārējo slāņu kopdarbību.  Šīs detaļas ir speciālas formas stiklšķiedru kompozītās plāksnes. Tām jābūt pietiekami izturīgām, lai uzņemtu dažādās slodzes, bet jābūt arī ar zemu siltumvadītspēju, lai mazinātu termiskās problēmas ziemas apstākļos.

Mobilitātes laikā tika izstrādāti pirmie aprēķina modeļi un sagatavots plāns tālākajām aktivitātēm. Kopumā paredzēti 6 mēneši pētījuma pabeigšanai un rezultātu apkopošanai zinātniskā publikācijā starptautiskā izdevumā. Turpmākā sadarbība plānota galvenokārt attālināti – nu jau Latvijā. Klātienes mobilitāte bija labs starts tālāko pētījumu veikšanai.

PostDoc

Aizsāktā tēma ir iespaidojusi projekta vadītāju Ulvis Skadiņu analizēt iespēju šāda veida sienas konstrukciju izmantot Latvijas apstākļos. Skadiņš kopdarbā ar LLU maģistrantu Kristenu Kuļevski šo tēmu apskatīs padziļināti gan ar speciāliem aprēķinu modeļiem, gan izgatavojot reālus sienu paraugus slogošanai laboratorijā. Projekta sadarbības partneris AS “MB Betons” ir apņēmies nodrošināt slogošanai nepieciešamo sienu paraugu izgatavošanu.

PostDoc

Pievienots 11/10/2021