Pārlekt uz galveno saturu

Attālināto studiju laikā Studentu teātris iestudējis trīs izrādes

No 2021. gada 13. jūlija līdz 30. septembrim Latvijas reģionos notika Latvijas amatierteātru iestudējumu skate “Gada izrāde 2020”, ko organizēja Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Tajā augstus rezultātus ieguvušas visas LLU Jelgavas Studentu teātra aizvadītajā gadā iestudētās izrādes.

Lai gan 2020./2021. gada ziema un pavasaris amatiermākslas kolektīviem aizritēja bez klātienes mēģinājumiem, tas nav bijis šķērslis LLU Jelgavas Studentu teātrim, kas no savām mājīgajām telpām pārcelās uz Zoom un citām elektroniskajām platformām un šajā periodā iestudēja trīs izrādes. Tās guvušas Latvijas Nacionālā kultūras centra žūrijas atzinību.

Šis laiks ļāvis meklēt jaunas teātra mākslas izpausmes formas, līdz ar to teātrī tapusi viena raidluga un divas videoizrādes. Kā pirmā jau 2020. gada valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa valstī laikā tapa raidluga “Zaļais putniņš”, kuras autors ir Karlo Goci. Šis iestudējums guvis visaugstāko Latvijas Nacionālā kultūras centra atzinību un pirmās pakāpes diplomu ar 41 punktu.

Kā skaidro teātra režisore Astra Kacena intervijā laikrakstam “Zemgales ziņas”, “Zaļais putniņš” ir pasaku luga pieaugušajiem un bērniem. Tā rakstīta brīvā stilā, taču tajā ietverti visi pasaku nosacījumi – labā un ļaunā attiecības, varoņu transformācija, godaprāts kā augstākā vērtība un paļaušanās uz sirdsgudrību. Autors daudz pievērsies arī cilvēka dabas atspoguļojumam, taču, tā kā luga veidota komēdijas žanrā, tad varoņi un klausītāji par nepilnībām nepārdzīvos, bet par tām pasmiesies. 

Savukārt otrās pakāpes diplomus ieguvušas videoizrādes “Stopētāji” un “Pazudušie cilvēki”, kas veidotas jau otrā valsts ārkārtējā stāvokļa laikā.

Leldes Stumbres luga “Stopētāji” veidota vairākās sērijās un ir daļa no Birmingemas Mazā teātra projekta “Latviešu lugu lasījumi 2020”. Projekts apvieno latviešu amatierteātrus visā pasaulē, tostarp arī jelgavniekus. Idejas aizsācēji ir Birmingemas Mazā teātra režisors Ingmārs Čaklais un ASV dzīvojošā Dziesma Tetere, kas savulaik Latvijā bija aktrise Čaklā vadītajā studijā. Projektu veidotāji izvirzījuši arī divus svarīgus noteikumus – jāizvēlas mūsdienu latviešu autora luga un lasījumā jāpiedalās vismaz trīs (vēlams no dažādām valstīm) teātra mīļotāju apvienību aktieriem.

Savukārt videoizrāde “Pazudušie cilvēki” ir režisores Astras Kacenas veidota, izmantojot Aksela Hirša tekstus. Režisore stāsta, ka tas ir nedaudz filozofisks, nedaudz uzjautrinošs vēstījums par mūsu laiku, kas jūtami palēninājās un situācijām, pārdomām, sajūtām, kurās dzīvojam. Izrādes veidošanā tika izmantoti aktieru telefonfilmēšanas kadri un dialogu ieraksti Zoom platformā.

Visas izrādes ir skatāmas un klausāmas LLU Jelgavas Studentu teātra Facebook lapā un mājaslapā www.jst.lv.

Pievienots 01/11/2021