Pārlekt uz galveno saturu

Ar virtuālu salidojumu atzīmē Studentu teātra 75 gadu jubileju

26. novembra vakarā LLU Jelgavas Studentu teātrī salidoja teātra tauta, kura par spīti fiziskiem attālumiem atzīmēja teātra 75 gadu jubileju, dalījās atmiņās par teātrī piedzīvoto un baudīja kopā būšanas prieku. Lai gan ēka J. Čakstes bulvārī šoreiz bija klusa, virtuālajā platformā viens otru satika vairāk kā 50 dažādu paaudžu Studentu teātra aktieri. Daļa no viņiem savas profesionālās dzīves ceļus turpina Jelgavā, bet daļa citās Latvijas un pat pasaules vietās.

Pēdējo reizi teātra tauta, kā bijušos un esošos aktierus mīļi dēvē mākslinieciskā vadītāja Astra Kacena, tik kuplā skaitā tikās teātra 70 gadu jubilejas salidojumā: “Šis ir piektais salidojums, ko esam pratuši saskaitīt. No vēstures zināms, ka nozīmīgs bijis LLA Drāmas studijas 30-gades salidojums režisores Rutas Kaļass laikā, tam sekojis LLU Studentu teātra 60-gades salidojums 2006. gadā ar iestudējumu “Trīs musketieri”. Mūsu pašu vēlme satikties biežāk izveidoja satikšanās  regularitāti ik pa 5 gadiem. Šodien tiekamies 75-gades salidojumā, ko piedzīvojam ekrānos – attālinātais teātris.”

Pēdējās teātra piecgades notikumus palīdzēja atcerēties šī brīža jaunie aktieri – Lauksaimniecības fakultātes 4. kursa studenti Lāsma Zelča un Klāvs Elsiņš -, kuri teātrim pievienojušies 2018. gadā. Atskatoties uz teātrī notikušo, jaunie aktieri neseno piecgadi nodēvēja par Kaleva Kudu, Otrās otrdienas un attālinātās teatralitātes periodu.

Šajā laikā iestudētas izrādes “Parīzē es lidoju ar gaisa balonu” un “Kjogenstāsti”, no kuriem pēdējais iestudējums tapis kopīgos divu režisoru pūliņos – Kaleva Kudu no Igaunijas un Astras Kacenas. Skatītājus vienu reizi mēnesī priecējušas Otrās otrdienas garās improvizācijas izrādes. Aizraujošas un radošas bijušas vasaras nometnes Engurē, un par iedvesmojošām var uzskatīt neskaitāmās dalības dažādos teātra festivālos Latvijā un arī ārpus tās. Turklāt attālinātā teātra laiks ar video stāstiem sācies ar raidlugas iestudējumu “Zaļais putniņš”, kam sekojuši attālināti tapuši iestudējumi “Stopētāji”, “Pazudušie cilvēki” un “Šekspīra varoņi mūsdienās”.

“Te nu mēs esam! Tradicionālais Studentu teātru festivāls  “Divi maija vakari”, kas kopš 2015. gada norisinās reizi divos gados  Jelgavas pilsētas Svētku laikā, šogad pārtapa par  videoklipu festivālu “Šekspīra varoņi mūsdienās”. Septiņi jauniešu  un  studentu  teātru dalībnieki  un režisori tika aicināti veidot 3 minūšu klipus par tēmu, kur un kā mēs šodienas dzīvē atpazīstam Šekspīrisku gaisotni. Piedalījās 7 teātri ar 21 videoklipu, un Jelgavas Studentu teātri pārstāvēja 7 patstāvīgi veidoti videoklipi,” stāsta jaunie aktieri. Daļu no radītajiem darbiem salidojumā varēja vērot arī visa teātra tauta, taču plašākam skatītāju lokam tie būs pieejami gada nogalē teātra Youtube kanālā.

Salidojuma dalībniekus un teātri jubilejā sveica LLU rektore Irina Pilvere: “Sveicu šajā nozīmīgajā jubilejā teātra bijušos un esošos aktierus – mūsu universitātes absolventus un mērķtiecīgos studentus, kuri ir spējuši lieliski noteikt prioritātes un studiju laikā izmantot visu, ko sniedz augstskola. Sveiciens sūtu arī visiem teātra režisoriem un kolektīvu vadītājiem. Īpašs sveiciens šodien teātra režisorei Astrai Kacenai, kura jau 37 gadus ir šī teātra mūžīgais dzinējs. Teātra darbību šobrīd raksturo neskaitāmie iestudējumi, aktivitātes un projekti, leģendārā Edinburga, Amsterdama, Gruzija un Farēru salas, universitāšu festivāls “Divi maija vakari”, īslugas angļu valodā, ceļojums uz Japānas senatni caur iestudējumu Kjogenstāsti, augsta atzinība un novērtējums no profesionālas žūrijas. Covid laika apstākļos teātris ir spējis mainīties un dzīvot līdzi laikam, iestudējot dažādus uzvedumus attālināti. Lai visiem spēks, izturība un radošs gars!”

Attālinātajā salidojumā ar video un fotogrāfiju palīdzību ikvienam bija iespēja “paviesoties” teātra ēkā un piedzīvot spilgtus mirkļus no aizvadītās piecgades izrādēm, kā arī visa vakara gaitā dalīties ar atmiņām par sava laika teātri skatuvi, aizskatuvi un sabiedrībā notiekošo.

Interesenti par Studentu teātra aktivitātēm informāciju var iegūt teātra mājaslapā.

Pievienots 29/11/2021