Pārlekt uz galveno saturu

Ekonomikas absolvents Prabhjot Singh: "Tipisks LLU students ir ambiciozs un cenšas no studijām iegūt pēc iespējas vairāk"

Attēla autors: No LLU arhīva

Prabhjot Singh ir 24 gadus vecs un nāk no Indijas, nelielas pilsētas, Kalanauras, kuras iedzīvotāju galvenais ienākumu avots ir lauksaimniecība. Jaunieša intereses ir jaunu kultūru iepazīšana, pasaules apceļošana un dažādu valodu apguve. Dzīvojot Indijā, viņš saprata, ka vēlas apgūt ekonomiku kādā no Eiropas valstu universitātēm. Sākotnēji uzmanību pievērsa Skandināvijas valstu studiju piedāvājumam, bet tad Prabhjot nonāca līdz Latvijai un LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) akadēmiskā bakalaura studiju programmai  "Ekonomika / Economics" un šogad kļuva par pirmo šīs studiju programmas ārvalstu absolventu.

Taujāts par to, kādēļ viņš lēma par labu studijām LLU, Prabhjot atbild: "Es izvēlējos Latviju, jo biju izpētījis, ka šeit ir ļoti augstas kvalitātes izglītība. Protams, arī Eiropā un visā pasaulē atzīts diploms, kā arī vēlējos iepazīt Latvijas kultūru. Kad mana izvēle nonāca līdz Latvijai, sāku pētīt universitāšu reitingus un sapratu, ka LLU tajos ierindojas, kas nozīmēja arī augstākus izglītības kvalitātes standartus."

Četru studiju gadu laikā Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes absolvents ir piedzīvojis daudz krāšņu mirkļu, atzīstot, ka Jelgava patiesi ir studentu pilsēta, kurā ir viss nepieciešamais komfortablai ikdienai. Prabhjot izceļ: "Šī ir mierpilna pilsēta ar patiesi draudzīgiem un izpalīdzīgiem iedzīvotājiem, turklāt esmu paspējis iemīļot dažādus pilsētas objektus – gan promenādi, gan Pasta salu, kurā katru gadu apmeklēju Smilšu skulptūru festivālu."

Jaunais nozares speciālists ir augstu novērtējis ekonomikas studijas, jo, viņaprāt, fakultāte piedāvājusi iegūt kvalitatīvu izglītību un nodrošinājusi ar visu nepieciešamo veiksmīgai studiju kursu apguvei. Turklāt viņš uzsver arī ERASMUS+ sniegtās iespējas, kas ļauj ārvalstu studentiem pavadīt līdz pat diviem semestriem citā Eiropas valstī, un LLU bijusi ļoti izpalīdzīga un atbalstoša katrā solī, lai Prabhjot varētu veiksmīgi doties apmaiņas programmā. Prabhjot stāsta: "Uzskatu, ka viens no lielākajiem ieguvumiem ir tieši praktisko nodarbību apjoms, kas tika apgūts, tās mani ir vedušas tuvāk maniem karjeras mērķiem, jo ikviens uzņēmums meklē speciālistus ar praktiskajām iemaņām problēmrisināšanā. Turklāt iegūtais grāds ir starptautiski atzīts, kas ļaus man kandidēt uz pozīcijām internacionālos uzņēmumos ar labu reputāciju."

"Studiju gadi man ir palīdzējuši sevi pilnveidot. Esmu šajā laikā iemācījies dzīvot patstāvīgi, kā arī novērtēt to, cik vērtīgs ir laiks. Laika plānošanas ziņā man uzsmaidīja veiksme, jo Jelgava ir neliela pilsēta, nav vajadzības izmantot sabiedrisko transportu, kas palīdzēja ietaupīt gan finanšu līdzekļus, gan ceļā pavadīto laiku. Papildu tam, esmu ieguvis arī daudz draugu no visas Eiropas. Šie četri gadi ir bijuši labākais laiks manā dzīvē! Kad  sanācis aizgulēties un 10 minūšu laikā jāpaspēj aizskriet līdz lekcijām vai dienu pirms eksāmena jāsāk tam gatavoties, ko atceros ar smaidu, taču arī kā vienu no svarīgākajām dzīves mācībām," nosmej absolvents, pieminot, ka, pēc viņa domām, tipisks LLU students ir ambiciozs un cenšas no studijām iegūt pēc iespējas vairāk.

Vērtējot izglītības sistēmas atšķirības Latvijā un Indijā, ESAF jaunais ekonomists uzsver, ka Indijā izglītības sistēma balstās uz teorētisko zināšanu apguves, tādējādi būtiski tiek ietekmēta praktisko iemaņu apguve, savukārt Latvijā teorētisko un praktisko nodarbību skaits ir balansā. Atšķirības Prabhjot saskata ne tikai izglītībā, bet arī citās jomās, protams, sākot jau ar klimatu, kuram pirmajā piedzīvotajā Latvijas ziemā bija grūti pielāgoties.

Lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, savu noslēguma darbu Prabhjot rakstīja par Indijas ēdienu piegādes sektoru un pētījuma interesantākā daļa bija aptauju veikšana, kurā piedalījās 221 respondents. Veicot izpēti, darba galvenais mērķis bija noskaidrot, kādām ēdienu piegādes platformām Indijas iedzīvotāji dod priekšroku un kādēļ cilvēki vispār izvēlas pasūtīt ēdienu tiešsaistē. Bakalaura darba rakstīšana ir bijis nopietns pārbaudījums, jo ir prasījis ne tikai nepārtrauktu uzmanības veltīšanu pētījumam, bet arī bijis nepieciešams izlasīt daudz zinātnisko literatūru, lai veidotu darba teorētisko bāzi. “Es patiesi daudz strādāju un galarezultātā mans darbs atmaksājās!” priecīgs par paveikto ir Prabhjot.

Turklāt par saviem nākotnes plāniem Prabhjot ir pārliecināts: “Es vēlos turpināt studijas LLU maģistra līmenī, kā arī strādāt pie sava biznesa plāna. Domāju, ka šobrīd koncentrēšos uz karjeras izveidi, attīstīšu savu biznesa ideju un mana prioritāte būs augstākā līmeņa studijas, lai iegūtu vēl padziļinātākas zināšanas un atvērtu durvim jaunām iespējām!”

Pievienots 18/02/2022