Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas pētnieki raduši iespēju toršu izstrādē izmantot kartupeļus

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki kopā ar SIA “INESES TORTES”, ZS “Cīrulīši” un Agroresursu un ekonomikas institūtu (AREI) šī gada februārī ir noslēguši kopīgu zinātniskā projekta “Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem” īstenošanu.

Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Tatjana Ķince stāsta, ka projekta ietvaros tika pētītas 11 Latvijā audzētas kartupeļu šķirnes to izmantošanas iespējas vārīto konditorejas krēmu, saldo un sāļo biskvītu ražošanā. Pētījumos analizētas kartupeļu šķirnes, kas tiek audzētas ZS “Cīrulīši”: ‘Viviana’, ‘Monta’, ‘Gala’, ‘Agrie Dzeltenie’, ‘Lenora’, ‘Congo Blue’, ‘Jelly’, ‘American Rose’, ‘Prelma’, ‘Rigonda’, ‘Imanta’.

“Pētījuma laikā secinājām, ka Latvijā audzētu dažādu kartupeļu šķirņu cietes saturs un cietes graudu izmērs savstarpēji atšķiras. Augstākais cietes saturs noteikts šķirnēm ‘Imanta’ un ‘Lenora’, bet zemākais šķirnēm ‘Viviana’ un ‘American Rose’. Savukārt  visaugstākais olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu saturs noteikts vārīto kartupeļu šķirnēm ‘Blue Congo’ un ‘Gala’, bet kopējais fenolu saturs un antiradikālā aktivitāte - ‘Blue Congo’ un ‘American Rose’. Ar optimālo vārīto kartupeļu piedevu vārītā konditorejas krēmā ir iespējams samazināt tājā esošo kopējo tauku saturu (līdz 1.3 reizēm), palielināt šķiedrvielu saturu (līdz 1.6 reizēm), kopējo minerālvielu saturu (līdz 1.2 reizēm), kopējo fenolu saturu (līdz 1.6 reizēm) un antiradikālo aktivitāti (līdz 1.4 reizēm),” skaidro T. Ķince.

Galvenais ieguvums no pētījuma ir izstrādātās piecas saldo toršu un viena sāļas tortes receptūras, kurās ir ņemti vērā iepriekš minētie laboratoriskie atklājumi. Līdz ar to  izstrādātajiem konditorejas izstrādājumiem, atkarībā no izmantotajām izejvielām, iespējams uz iepakojuma norādīt, ka tie ir ar samazinātu cukura daudzumu vai augstu nepiesātināto taukskābju līmeni, kā arī informēt patērētāju, ka produkts ir proteīnu vai dzelzs avots.

Lai konditorejas izstrādājumi ir droši galapatērētājiem, būtisks aspekts ir izvēlētajam iepakojumam. Mūsdienās iepakojums ir gan forma, kas satur produktu, gan iespēju robežās pagarina realizācijas laiku, gan arī vienlaicīgi, ir mārketinga un vizualizācijas elements. Pēdējo gadu laikā ir būtiska nozīme arī iepakojuma ilgtspējai, kā arī dabas draudzīguma aspektam. Šobrīd tirgū esošo konditorejas izstrādājumu vidū vispopulārākie ir tādi iepakojuma materiāli kā kartons un dažāda veida polimēru iepakojumi. Tomēr, ņemot vērā pēdējā laika tendences attiecībā uz ES Zaļo kursu un likumdošanas izmaiņām attiecībā par dabai draudzīgiem risinājumiem, būtiski iepakojumam izmantot kartonu.

T. Ķince skaidro, ka pētījumā eksperimentāli noteikts izstrādāto produktu derīguma termiņš, tos uzglabājot kartona kārbās aukstuma kamerā. Izstrādāto kūku derīguma termiņš atkarība no receptūrām svārstījās no četrām dienām sāļajai tortei līdz 7-14 dienām saldajām tortēm.

Projekts: “Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem” (Nr. 19-00-A01620-000056) tiek īstenots ar Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu apakšpasākumā 16.2 "Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei". Projekts tika īstenots vairāk nekā divus gadus un noslēdzas šī gada martā.

Kontaktpersona par pētījuma rezultātiem: Tatjana Ķince (tatjana.kince@llu.lv).

Foto: SIA "INESES TORTES".

Pievienots 01/03/2022