Pārlekt uz galveno saturu

Tautas deju ansamblis “Kalve” ielūdz uz 75 gadu jubilejas koncertu

Attēla autors: No LLU arhīva

4. jūnijā plkst. 18.00 Latvijas Lauksaimniecības universitātes tautas deju ansamblis "Kalve" Jelgavas pils pagalmā atzīmēs savu 75 gadu jubileju koncertā "Es mīlēšu tevi un Latvijas zemi". Tajā būs skatāmas ne tikai dejas no XVII Deju svētku lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs", bet arī pirmizrādi piedzīvos libreta un dzejas autores, režisores Daces Micānes - Zālītes, horeogrāfu Guntas Skujas un Laura Galeja, komponista Gata Gaujenieka un TDA "Kalve" / VPDK "Kalve" kopīgi radītais uzvedums -  mūzikls dejā "Pastalnieks".

"Pastalnieks" ir stāsts par mīlestību laikā, kad studijas un jaunība iet vienā solī. Stāsta galvenais varonis ir Pastalnieks, kurš uzsāk studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Rudenī, kad pienācis ir talkas laiks, tāpat kā senos laikos, puiši noskata meitenes un jautrības sacenšas ar talkas darba veiklību. Pastalnieks pamana meiteni no Dvietes, kura ir neparasti skaista, un viņi viens otram iepatīkas. Kā veidojas viņu mīlestības stāsts, kad mīlestība pārbauda abu sirdis un vārdi "Es mīlēšu tevi un Latvijas zemi" ir derība, kā arī sākums jaunai studentu ģimenei.

Tautas deju ansamblis "Kalve" ir viens no senākajiem tautas deju ansambļiem Latvijā un tā aizsākumi meklējami laikā, kad augstskola vēl bija rīdziniece. 1947. gadā kolektīvu izveidoja skatuves māksliniece Vera Singajevska, bet vēlāk vadību pārņēma un daudz jaunu ideju kolektīva spēkiem realizēja horeogrāfs Harijs Sūna, bet pēc tam savas radošās ieceres īstenoja Maija Salzirne. Turklāt no 1989. gada kolektīvu vada un iedvesmo horeogrāfe Gunta Skuja, kura ir bijusi deju svētku virsvadītāja vairākos Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos un Baltijas valstu studentu svētkos "Gaudeamus". Izjūtot moderno laikmetu, horeogrāfe rada daudz jaunu deju, tādējādi kolektīvs iegūst savu neatkārtojamu raksturu. "Kalve” dejo savas dejas – cēlas un draiskas, tautiskas un mūsdienīgas, Latvijā atzītas un vienkārši dejotājiem mīļas. 

Koncerta biļetes iespējams iegādāties, izmantojot šo saiti, kā arī Jelgavas pils muzejā.

Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai sociālo tīklu kontos - Facebook/tdakalve un Instagram/tda_kalve/, kā arī mājaslapā

Foto

 

Pievienots 23/05/2022