Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pils piedalās akcijā "Apceļosim Latvijas pilis un muižas"

Attēla autors: No LLU arhīva

Biedrība "Latvijas Piļu un muižu asociācija" un Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) no 2022. gada 1. maija līdz 30. septembrim aicina ikvienu piedalīties akcijā "Apceļosim Latvijas pilis un muižas", kā laikā būs iespēja apceļot mūsu Latvijas pagātnes mantojumu – pilis un muižas, kas ar lielu rūpību tiek lolotas un saglabātas ne tikai mūsu, bet arī nākamajām paaudzēm. Šogad akcijā dalībnieki varēs viesoties 60 objektos.

Akcijas apmeklējuma vietās būs dažāda veida uzdevumi un aktivitātes, kas jāveic, lai saņemtu atzīmi par vietas apmeklējuma reģistrāciju. Sakrājot vismaz 30 atzīmju par vietu apmeklējumiem, apceļotājam ir iespēja piedalīties balvu izlozē. Savukārt aktīvākajiem apceļotājiem būs iespēja piedalīties akcijas noslēguma ballē, kas notiks oktobrī / novembrī. Balvu fondu veido katras pils, muižas sarūpētais pārsteigums un sponsoru atbalsta dāvanas. Lai piedalītos balvu izlozē, reģistrācijas lapa ar vismaz 30 atzīmēm ir jāiesniedz jebkurā akcijas pilī vai muižā līdz 30. septembrim vai tā jāaizpilda un elektroniski (skenējot, fotografējot) jānosūta e-pastā: akcija@pilis.lv. Katrs apceļotājs var iesūtīt tikai vienu reģistrācijas kontrollapu.

Visas pilis un muižas ir atpazīstamas ar saviem individuālajiem šarmiem, stiliem, klātbūtnes izjūtām, restaurācijas praksi, ēku rekonstrukciju, interesantiem un daudzveidīgiem muzejiem, izciliem pakalpojumiem vai augsta līmeņa kultūras pasākumiem. Jāmin, ka pa šiem gadiem, kopš notika iepriekšējā akcija (2018. gadā), daļa muižu ir veikusi rekonstrukciju, restaurācijas darbus, atjaunojusi piedāvātās aktivitātes vai ieviesusi kaut ko jaunu – tās visas ir atvērtas ikvienam apceļošanas dalībniekam, lai pārsteigtu, iedvesmotu un sajūsminātu.

Apceļotājiem būs iespēja iepazīt atjaunoto Jelgavas pili, kas ir Baltijā lielākā Baroka pērle un viens no izcilākajiem Latvijas arhitektūras pieminekļiem – bijusi gan hercogu rezidence, gan Livonijas ordeņa bruņinieku mājvieta, gan administratīvais centrs. Tā savas pastāvēšanas laikā vairākkārt degusi un atjaunota, un degusi atkal. Agrāk pilī valdīja hercogi, tagad mācās studenti, strādā pasniedzēji, un apbrīno visi, kas bijuši šajā senatnīgajā celtnē. Kopš 1968. gada Jelgavas pilī darbojas muzejs. Pils vēstures ekspozīcijā var iepazīties ar vecās Livonijas ordeņa pils (14. gs.) un pašreizējās pils celtniecības vēsturi, uzzināt par paveikto pils vēsturiskajā izpētē un saglabāšanā. Kā arī Jelgavas pilī atrodas Latvijā unikāls objekts - Kurzemes un Zemgales hercogu kapenes! Turklāt jāatzīmē, ka 2020. gada izskaņā noslēgušies apjomīgi atjaunošanas darbi Jelgavas pilī, kā laikā tika uzlabota ēkas energoefektivitāte un modernizēta LLU zinātnes un studiju infrastruktūra.  

Apceļotājus un tūristus Jelgavas pilī uzņem katru darba dienu dienu no 9.00 - 17.00, savukārt no 1. jūnija - darbadienās no 9.00 - 17.00, sestdienās no 9.00 līdz 18.00 un svētdienās no 11.00 līdz 16.00. Ieejas maksa pilī: pieaugušajiem - 3 EUR, skolniekiem un studentiem -  1 EUR. Detalizēta informācijas par Kurzemes un Zemgales hercogu kapenēm pieejama, izmantojot šo saiti.

Atgādinājums ikvienam apceļotājam - pirms ceļot, lūgums rūpīgi iepazīties ar piļu un muižu piedāvājumu un darba laikiem (īpaši vasaras sezonā, kad brīvdienās mēdz notikt slēgtie pasākumi).

Vairāk informāciju par akciju meklē www.pilis.lv un Facebook kontā:  Latvijas piļu un muižu asociācija, savukārt idejas ceļojumiem smelies www.latvia.travel un Facebook kontā: Atklāj Latviju no jauna.

Jelgavas pils energoefektivitātes pasākumi tika īstenoti projekta "Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana" (nr. EKII – 1/1) ietvaros, ko finansēja Emisijas kvotu izsolīšanas instruments. Kopējās projekta izmaksas EUR 6 701 654,49, no kurām Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms EUR 4 000 000,00.

logoAfiša

 

Pievienots 12/05/2022