Pārlekt uz galveno saturu

Ikviens aicināts piedalīties "Drosmes un cilvēcības velobraucienā"

Attēla autors: No LLU arhīva

Rapša laukiem uzziedot, tradicionāli maija pēdējā trešdienā no Jelgavas līdz Auci ir startējis "Drosmes un cilvēcības velobrauciens". Brauciena maršruts ir vēsturisks, jo Otrā pasaules kara laikā – 1941. gada vasarā, šo maršrutu ar velosipēdu veica toreizējās Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas (tagad - Latvijas Lauksaimniecības universitāte) asistents, vēlākais LLU profesors Jānis Āboliņš. Uzzinot, ka Aucē ir apcietināti ebreji un padomju laika vadītāji, J. Āboliņš steidzās glābt divus savus kolēģus. Pateicoties drosmei un vācu valodas zināšanām, J. Āboliņam izdevās atbrīvot vienu nāvei nolemto kolēģi – LLU mācību pētījumu saimniecības "Vecauce" direktoru Paulu Dermani.

Aizvadītos divus gadus velobraucieni notika šaurā lokā, turklāt tika izvadīti netradicionālā formātā – individuāli un attālināti. Kā, piemēram, 2021. gadā LLU Meža fakultātes absolvente, pirmo divu braucienu dalībniece (2011. gadā un 2012. gadā), kā arī starptautisku sacensību uzvarētāja kalnu riteņbraukšanā Katrīna Jaunslaviete - Ķipure savu velobraucienu veica pie mājām Vidzemē, netālu no Pļaviņām. Arī šogad viņa, trīs bērnu mamma, brauks attālināti. Jāpiebilst, ka arī J. Āboliņš, cenšoties glābt kolēģus, bīstamajā ceļā devās viens pats.

Savukārt trīs velobraucēju grupas gan pērn, gan aizpērn, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus, brauca ierastajā maršrutā no Jelgavas līdz Aucei. Tāds velobrauciens ir paredzēts arī 25. maijā, kam starts tiks dots plkst. 10.00 pie Jelgavas pils. Tālāk dalībnieki mēros 60 kilometru ceļu līdz Aucei. Taču, kam izturība ir lielāka, aicināts mīties uz Jelgavu atpakaļ. Tā savulaik rīkojās arī Katrīna Jaunslaviete-Ķipure, bet 2021. gada velobraucienā – arī Aloizs Stepēns.

Lai sekmīgāk notiku 12. Drosmes un cilvēcības velobrauciena organizēšana, aicinām dalībniekus iepriekš pieteikties pa tālruni: 29416003 (Gaitis Grūtups). Velobraucienā var piedalīties ikviens, kurš labprāt dodas izbraucienos ar velosipēdu un vēlas godināt profesoru J. Āboliņu, kā arī viņa drosmi un cilvēcību, cenšoties glābt kolēģus.

Jāatzīmē, ka 2011. gadā pirmajā "Drosmes un cilvēcības velobrauciena" izaicinājumu pieņēma 49 dalībnieki vecumā no 12 līdz 72 gadiem, turklāt vairākos velobraucienos ir piedalījušās arī augstas amatpersonas no Izraēlas vēstniecības Latvijā.

Pievienots 19/05/2022