Pārlekt uz galveno saturu

Pie LLU atjaunotā studentu korporācija "Fraternitas Imantica" atzīmē 75. gadadienu

Attēla autors: No LLU arhīva

1947. gada 18. februārī Vācijā, Pinnebergā tika dibināta latviešu studentu korporācija Fraternitas Imantica, kas 1991. gada jūnijā savu darbību izveidoja Latvijā pie Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU). Šajā nedēļas nogalē Fraternitas Imantica atzīmēs savas dibināšanas 75. gadskārtu.

1947. gadā Vācijā tika dibinātas septiņas latviešu studentu un studenšu korporācijas – Fraternitas Imantica, Spīdola, Gersicania, Zinta, Fraternitas Cursica, Fraternitas Vanenica un Staburadze, kuras ierasti pavasarī vienojas kopīgiem svētkiem.

Fraternitas Imantica, kas bija pirmā latviešu studentu korporācija, kas tika dibināta trimdā, par savām krāsām izvēlējās sarkanu, zeltu un baltu, kas simbolizē tēvzemes mīlestību, gatavību upurēties Latvijai un izglītību.

Fraternitas Imantica šobrīd ir viens no lielākajiem studentu korporāciju konventiem Latvijā un apvieno ap 140 biedru – dažādāko nozaru pārstāvjus, gan inženierus, gan ekonomistus, galvenokārt, Vides un būvzinātņu fakultātes, Tehniskās fakultātes un Informācijas tehnoloģiju fakultātes absolventus.

Imantieši lepojas ar lielo biedru iesaisti Zemessardzē. Latvijas aizsardzības stiprināšanā aktīvi iesaistījušies 11  biedri, no kuriem vairums dienē ZS 52. kājnieku bataljonā un ZS Studentu bataljonā un pa vienam ZS 54. kājnieku bataljonā, ZS Kiberaizsardzības vienībā un profesionālajā dienestā.

Pēdējā desmitgadē imantieši paveikuši daudz – arhitekta fil! Artūra Lapiņa vadībā atjaunota korporācijas ēkas fasāde un siltinātas ārsienas, uzlikts jauns jumta segums, pakāpeniski īstenoti arī iekšdarbu remonti, kā arī izgatavoti prezidija krēsli un apmēbelēta filistru istaba. Šo gadu laikā atjaunots arī pauku inventārs – restaurēti krāsu rapieri un ikdienas treniņiem iegādāts jauns ekipējums. Labiekārtota arī nama apkārtne –  izveidots volejbola laukums un aizbērts dīķis. Imantieši lepojas ar lielāko pieguļošo zaļo zonu pie nama studentu korporāciju vidū. 

Par godu pusapaļajai gadadienai izdots studentu un studenšu korporāciju žurnāla "Universitas" specālizlaiduma numurs, kas veltīts Vācijā dibinātajām korporācijām. Žurnālā lasāmi vairāki raksti par Fraternitas Imantica, tostarp intervija ar korporācijas iedibinātājiem Latvijā – LLU eksrektoru fil! Juri Skujānu un profesoru fil! Arturu Lešinski, kuru darbs bijis par pamatu šīs dienas plašajam imantiešu pulkam.

Jubileju imantieši atzīmēs ar Dāmu vakaru Jelgavas pilī, svētku aktu un komeršu Rīgā pie studentu korporācijas Selonija.

Par Fraternitas Imantica biedriem var kļūt vīrieša kārtas, latviešu tautības studenti. Viesu vakari, lai iepazītu korporācijas tradīcijas norisinās katra semestra sākumā. Vairāk informācijas www.imantica.lv.

Informāciju sagatavoja: fil! Eduards Grigorjevs

Pievienots 18/05/2022