Pārlekt uz galveno saturu

Sumina Lauksaimniecības fakultātes absolventus

Attēla autors: No LLU arhīva

Pirms Līgo svētkiem diplomus saņēma LLU Lauksaimniecības fakultātes absolventi, kuri absolvēja universitātes senāko fakultāti. Diplomus par iegūtu augstāko izglītību ieguva 35 pamatstudiju un deviņi augstākā līmeņa studiju absolventi. Līdztekus tam tika pasniegtas arī Scandagra balvas labāko noslēguma darbu autoriem. 

Sveicot absolventus, uzrunāja Lauksaimniecības fakultātes dekāne Dace Siliņa: "Kādam studiju laiks ir bijis izaicinājums, kādam – savas varēšanas apliecinājums, bet kādam – pārbaudījums vai baudījums zināšanu ieguvē un izmantošanā. Kā studējošie esat izdarījuši visu, kas nepieciešams un ko prasa studiju programmas saturs. Jūsu spēju apliecinājums ir saņemtais augstākās izglītības diploms."

Kā pirmie diplomus saņēma deviņi akadēmiskā maģistra studiju programmas "Lauksaimniecība" jaunie speciālisti, kuri studiju procesā varēja izvēlēties kādu no specializācijas virzieniem – laukkopība, dārzkopība un lopkopība. Kā labākos šīs programmas noslēguma darbu autorus uzteica – Laumas Plušas "Auzu genotipu sausumizturības novērtēšana kontrolētos augšanas apstākļos", Leldes Taces "Nezāļu mehāniskās un ķīmiskās ierobežošanas efektivitātes salīdzinājums lauka pupu (Vicia faba L.) sējumos" un Kristīnes Ādamas "Gaļas liellopu starptautiskā un nacionālā ciltsvērtību novērtējuma salīdzinājums".

Turpinājumā 35 diplomus izsniedza profesionālā bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība" absolventiem, kuri ieguva profesionālais bakalaura grādu lauksaimniecībā un kvalifikāciju: agronoms ar specializāciju laukkopībā, agronoms ar specializāciju dārzkopībā, ciltslietu zootehniķis vai lauksaimniecības uzņēmuma vadītājs. Šajā studiju programmā kā labākie noslēguma darbi tika atzīti – Emīla Pētera Kantāna "Krūmmelleņu šķirņu salīdzinājums un audzēšanas ekonomiskais izvērtējums", Irinas Petrovas "Dažādu Botrytis sugu patogenitāte pākšaugiem", Valērijas Ančevskas "Vasaras rapša sējumu nezāļainība un ražība tiešajā sējā", Lienes Grundmanes "Rožu sķirņu un potcelmu saderības vērtējums" un Māra Mizāna "Latvijā un Vācijā dzimušu Šarolē šķirnes vaislas buļļu meitu kvalitātes analīze".

"LLU ir senas tradīcijas, un nākamajā gadā mēs svinēsim lauksaimniecības augstākās izglītības 160. gadadienu, tāpēc visus gaidīsim Jelgavā uz salidojumu. Taču nekas nestāv uz vietas. Es varētu ļoti īsi atbildēt uz jautājumu "Kas notiek lauksaimniecībā?" Lauksaimniecībā notiek tas pats, kas augstākajā izglītībā - viss mainās. Lauksaimniecība šodien Latvijā nav tāda, kāda tā bija pirms 160 gadiem. Lauksaimniecība ir ļoti mainījusies un tā tas turpināsies. Mēs daudz dzirdam par bioloģisko daudzveidību, Zaļo kursu, pesticīdu un minerālmēslu lietošanas aizliegumiem un dažādiem citiem izaicinājumiem nozarē. Ceru, ka mūsu mācībspēki ir spējuši iedot zināšanas, lai jūs, absolventi, spētu tikt galā ar ikvienu jaunu izaicinājumu, kas nāks jūsu ceļā. Arī mēs, universitāte, maināmies un jau sen darām daudz vairāk un nesagatavojam speciālistus tikai lauksaimniecības nozarei, tāpēc nākamā gada absolventi saņems diplomus, uz kuriem LLU nosaukumu nomainīs Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte," teica LLU rektore Irina Pilvere.

Turklāt Scandagra studiju noslēguma darbu konkursā agronomijā balvas saņēma Valērija Ančevska un Irīna Petrova, kuras izstrādāja bakalaura darbus, un Lelde Tace un Lauma Pluša, kuras izstrādāja maģistra darbus. Scandagra pārstāvji iesaistīti darbu vērtēšanā un tās tiek pasniegtas no 2018. gada.

Kā pēdējie diplomus 7. jūlijā saņems Veterinārmedicīnas fakultātes topošie nozares profesionāļi un arī šo fakultāti vasaras diplomu izsniegšanas sērija būs noslēgusies. 

Visas fotogrāfijas no Lauksaimniecības fakultātes izlaiduma pieejamas, izmantojot šo saiti.

Pievienots 22/06/2022