Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Tehniskās fakultātes students saņēmis Augstsprieguma tīkla stipendiju

AS “Augstsprieguma tīkls” ik gadu organizē stipendiju konkursu augstākās izglītības iestāžu studentiem, kuri izstrādā studiju noslēguma darbus. Šogad stipendijas ieguvuši divi studējošie, no kuriem viens ir LLU Tehniskās fakultātes studiju programmas "Lietišķā enerģētika" students Arvalds Strods. Viņš universitāti absolvējis šajā vasarā un plāno turpināt studijas maģistrantūrā.

AS “Augstsprieguma tīkls” stipendiju konkursā Arvalds Strods uzvarēja, aizstāvot studiju noslēguma darbu "Reaktīvās jaudas balansēšanas iespējas augstsprieguma tīkla apakšstacijās". Darba vadītājs ir vieslektors, Mg.sc.ing. Indulis Straume, bet darba konsultants - “Augstsprieguma tīkls” Sistēmas drošuma dienesta vecākais elektroinženieris Timurs Kuzņecovs.

“Arvalds pieteicās stipendiju konkursā pagājušajā mācību gadā un izvēlējās savam bakalaura darbam uzņēmuma “Augstsprieguma tīkls” piedāvāto tēmu par aktīvās jaudas balansēšanas risinājumiem augstsprieguma tīkla apakšstacijās. Nupat jūlijā viņš sava darba rezultātu prezentēja uzņēmumā un tika atzinīgi novērtēts,” stāsta vieslektors Indulis Straume, kurš topošajiem enerģētiķiem universitātē vada trīs studiju kursus, kas saistīti ar elektroapgādes tīkliem, elektroenerģijas sadali un pārvadi.

Lektors skaidro, ka bakalaura darbā students apskatījis elektroautomobiļu uzlādi, kas ir viens no aktuālākajiem jautājumiem saistībā ar aktīvās jaudas balansēšanu elektrotīklos. Galvenais jautājumus, uz kuru meklēta atbilde - kā tīkls reaģēs, ja elektro automobiļu sektors transportā sāks aizņemt lielāko daļu un uzlādes stacijām no elektriskā tīkla pieprasītā jauda pieaugs?

“Bakalaura darbā detalizētāk apskatīta situācija Olaines novadā. Pētījumā ietverti statistiskie dati par iedzīvotājiem, to ienākumiem un autotransporta veidiem – vieglie (benzīna, dīzeļdzinēji), kravas transports un autobusi. Izskatīti vairāki iespējamie scenāriji, sākot ar pilnīgu autotransporta nomaiņu uz elektroautomobiļiem un beidzot ar reālāko variantu, ņemot vērā iedzīvotāju pirktspēju. Students secināja, ka var samazināties frekvence, ja netiks atrastas aktīvās jaudas rezerves tīklā. Risinājums vietējiem elektriskajiem tīkliem varētu būt dīzeļģeneratoru izmantošana maksimālo slodžu segšanai un tīkla frekvences stabilizēšanai,” skaidro I. Straume.

Tā kā izvēlētā tēma šobrīd ir ļoti aktuāla, paredzams, ka A. Strods tās izpēti turpinās maģistra studijās.

AS "Augstsprieguma tīkls" ir Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina nepārtrauktu, drošu un ilgtspējīgi efektīvu elektroenerģijas pārvadi visā Latvijā. Lai veicinātu praktiski pielietojamu un radošu risinājumu izstrādi studiju noslēguma darbos par AS "Augstsprieguma tīkls" aktuālām tēmām, tiek organizēts Stipendiju konkurss augstākās izglītības iestāžu studentiem. Stipendijas apmērs vienam pretendentam ir līdz 250 EUR mēnesī, tā tiek piešķirta uz darba izstrādes laiku. Šogad to saņēma divi studējošie - viens no LLU, bet viens no Rīgas Tehniskās universitātes. Vairāk par Augstsprieguma tīkls stipendijām - https://www.ast.lv/lv/stipendijas.  

Attēlā - Stipendiju saņēmēji kopā ar darbu vadītājiem un Augstsprieguma tīkls valdes priekšsēdētāju Guntu Jēkabsoni un personāla speciālisti Odetu Indusi.

Pievienots 27/07/2022