Pārlekt uz galveno saturu

Jelgava – studentu pilsēta. Kā ir šeit dzīvot un mācīties?

Attēla autors: No LBTU arhīva

Kāpēc Jelgavu dēvē par studentu galvaspilsētu? Iespējams, tāpēc, ka gandrīz katrs astotais šeit sastaptais būs LBTU students (iepriekš LLU), bet vēl biežāk – absolvents. Tieši studenti ienes pilsētā dzīvīgumu, jo universitātes pilsētiņas objekti izvietoti ar kājām vai velosipēdu ērti sasniedzamā attālumā turpat Jelgavā.

Ja esi jelgavnieks vai jelgavniece, iespējams, varēsi citus iedvesmot ar saviem stāstiem par Jelgavas šarmu un pievilcību. Ja vēl domā, kur studēt Latvijā un par Jelgavu kā studentu pilsētu gribas uzzināt vairāk, tad šis raksts ir tieši tev. Tas būs kā īss kopsavilkums par to, kādas iespējas paver mācības un dzīve Jelgavā, cik piesātināta ir pilsētas kultūras dzīve un ko par studijām Jelgavā saka absolventi.

Studentiska vide un aizraujoša dzīve ārpus mācībām

Studijas augstskolā atklāj pilnīgi jaunu pasauli ikviena cilvēka dzīvē – tā nav tikai izglītība un pieredze pētniecībā. Tā ir starptautiska vide, mūsdienīga infrastruktūra, teorētisko zināšanu lietošana praksē uzņēmumos, iespēja mācīties ārzemēs, zinātniski un izklaidējoši pasākumi, jaunas iepazīšanās un daudz kas cits.

Taču īpašu garšu” studiju laikam piešķir dzīve ārpus mācībām, ko aizraujošu padara ne tikai LBTU piedāvātais, bet arī dzīve studentu viesnīcā, kultūras un sporta aktivitātes, kā arī pati pilsēta, tās cilvēki un pasākumi ar pievienoto vērtību. Daudziem absolventiem tieši tas paliek atmiņā visspilgtāk vēl ilgi pēc studijām.

Ārpus lekcijām un nodarbībām studentiem ir bagātas iespējas brīvā laika pavadīšanai. Radošie mākslinieciskie kolektīvi – deju kolektīvi, kori ar plašu atpazīstamību, studentu teātris –, studentu un studenšu organizācijas, interešu klubi, sporta centra piedāvājums un studējošo pašpārvalde ļauj izvēlēties savām interesēm piemērotāko un padarīt savu dzīvi krāsainu un aktīvu. LBTU lepojas ar tradicionālajiem pasākumiem – tie ir, piemēram, LBTU Studējošo pašpārvaldes Gada balva, Azemitologa svētki, pateicības koncerts un Jelgavas pils Ziemassvētku balle.

Lielākie Jelgavas pasākumi studenta dzīves kolorītam

Kā atzīst LBTU absolventi, Jelgava ir skaista un idilliska vieta, kur var gan gūt mieru sakoptajā vidē un atpūtas vietās, gan iesaistīties sabiedriskajā un kultūras dzīvē, apmeklējot pilsētas pasākumus vai pat iesaistoties tajos kā brīvprātīgajiem.

Kurš gan nav dzirdējis par tādiem populāriem notikumiem kā Starptautiskais ledus skulptūru festivāls vai Starptautiskais smilšu skulptūru festivāls Jelgavā? Pilsētas svētki katru gadu piesaista ne tikai iedzīvotājus, bet arī viesus no malu malām. Latvijas Piena, maizes un medus svētki vienmēr rada lielu interesi un atklāj ko jaunu. Tāpat popularitāti ir iemantojuši Metāla svētki, Lieldienu pastaiga pils parkā, Latvijas Stādu dienas un, protams, valsts svētku programmas. Ar koncertturnejām Jelgavā nereti viesojas populārās mūzikas grupas, un brīvdabas koncertzālē „Mītava” regulāri notiek dažādu žanru pasākumi. Jelgavā ir ko izvēlēties, lai gūtu neaizmirstamus iespaidus.

Absolventu iespaidi par dzīvi un studijām Jelgavā

Kāda absolvente stāsta, ka papildus mācībām daudz laika veltījusi sabiedriskajām nodarbēm, un vadīt studējošo pašpārvaldi bijis pamats visam. Viņa uzsver, ka bez pašpārvaldes laiks ārpus studijām, iespējams, būtu tikai dzīve viesnīcas istabiņā un šaurs paziņu loks.

Absolvente, kura uz Jelgavu atbrauca no Somijas, uzskata, ka šī ir ideāla vieta, kur studēt, jo pilsēta ir tīra, skaista un mierīga. Ikviens tiek uztverts kā individualitāte. Mācībspēki studentiem velta laiku, ciena tos, iedziļinās viņu vajadzībās un sniedz daudz praktisku padomu.

Cita absolvente stāsta, ka bez darbības studējošo pašpārvaldē vēl visspilgtāk atmiņā palikusi dalība Piena, maizes un medus svētku piena paku regatē. Tajā viņa piedalījusies vairākkārt, kopā ar citiem pašpārvaldes biedriem izdomājot radošus veidus, kā laivu no piena pakām izveidot tā, lai tā ne tikai noturētos virs ūdens, bet lai tai būtu arī pievilcīgs vizuālais tēls.

Vēl kāda absolvente stāsta: „Topošajiem studentiem es iesaku ne no kā nebaidīties – būt aktīviem, izmantot to, ko universitāte sniedz. Ja tev patīk organizēt, iesaisties pašpārvaldē, jo tur tu noteikti iegūsi to, ko vēlējies! Ja esi sporta piekritējs, piedalies visos turnīros un sacensībās, attīsti savas spējas! Ja patīk māksla vai dejas, esi laipni gaidīts LBTU mākslinieciskajos kolektīvos. Jelgava katru studentu sagaidīs ar iespējām, ir tikai jāmāk tās izmantot.”

Cits absolvents novēlē nebaidīties no tā, ka LBTU atrodas Jelgavā, un uzsver, ka nevienā citā Latvijas augstskolā nebūs iespējas studēt 18. gadsimta baroka pilī. Viņš arī iesaka studiju laiku paspilgtināt ar dzīvošanu kopmītnēs, darbību pašpārvaldē, kādā mākslinieciskajā kolektīvā un piedalīties dažādos pasākumos. "Iegūstiet visu, ko universitāte un Jelgava jums var sniegt!" absolvents aicina.

Vai Jelgava kā studentu pilsēta tevi uzrunāja?

Šis raksts sniedza tev ieskatu, cik krāsains un aizraujošs var būt ārpusstudiju laiks, ja vien vēlēsies dažādas iespējas izmantot. Ja gribi attīstīt talantus un būt piederīgs LBTU, vari iesaistīties universitātes pasākumos. Ja gribi izjust Jelgavas šarmu, ir lieliskas iespējas apmeklēt pilsētas organizētos vietēja un starptautiska mēroga pasākumus.

Nāc uz LBTU un esi notikumu epicentrā!

Pievienots 03/08/2023