Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pilī atklās izstādi Ukrainas zinātnieku atbalstam

Attēla autors: No LLU arhīva

27. augustā plkst. 12.00 LLU Jelgavas pils Dienvidrietumu spārna cokolstāvā (ieeja no pagalma) norisināsies fotoizstādes atklāšana "Pirms un pēc...", kas veltīta Ukrainas zinātnieku atbalstam. Tāpat pasākuma laikā apmeklētājiem būs iespēja piedalīties Ukrainas Neatkarības dienai veltītā izklaides programmā un degustēt ukraiņu virtuves ēdienus.

Fotoizstādē interesenti varēs iepazīties ar bagātīgu fotomateriālu par ukraiņu zinātnieku dzīvi gan pirms Krievijas Federācijas iebrukuma Ukrainas teritorijā, gan pēc 2022. gada 17. marta, kad no krievu iebrucēju raidītiem raķešu sprādzieniem cieta Ukrainas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Dārzeņu un meloņu audzēšanas institūts (Harkovas apgabals). Līdztekus tam apmeklētājiem būs apskatāma arī unikāla Ukrainas augšņu kolekcija, kas nepilnus 60 gadus glabājas Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūtā. Iepriekš augsnes paraugi tika iegūti ekspedīcijas laikā Ukrainā un tos Latvijā nogādāja universitātes darbinieki, lai sniegtu studentiem priekšstatu par augsnēm, kas pie mums nav sastopamas.

Karadarbības rezultātā Ukrainas teritorijā, valsts austrumu daļā, daudzas zinātnes un izglītības iestādes tika pakļautas raķešu un bumbu uzbrukumiem, tādējādi tika bojāta institūta infrastruktūra - galvenā korpusa ēka, biotehnoloģijas un agroķīmijas laboratorija, ražošanas noliktavas un cehi. Ukrainas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Dārzeņu un meloņu audzēšanas institūts savu darbību nepārtrauca un turpina gan pedagoģisko, gan pētniecisko darbību. Ukrainas zinātnieki saskaras ar resursu trūkuma problēmu augsta tehnoloģiskā līmeņa pētniecības programmu veidošanai, tādēļ ar izstādes palīdzību aicinām pievienoties finansiālās palīdzības vākšanai institūta materiāli tehniskās bāzes atjaunošanai Ukrainas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Dārzeņu un meloņu audzēšanas nodaļai, izmantojot LLU izveidoto ziedojumu kontu.

LLU šobrīd ir uzsākta aktīva sadarbība ar Ukrainas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Dārzeņu un meloņu audzēšanas institūta pētniekiem, lai kopīgi meklētu sadarbības projektu iespējas un rastu finansējumu.

Ziedotāju ievērībai!

Veicot ziedojumu, maksājuma mērķī lūdzam norādīt "Ukrainas NZA Dārzeņu un meloņu audzēšanas institūtam"
Latvijas Lauksaimniecības universitāte, reģ.nr. 90000041898
Banka: Valsts kase, TRELLV22
Norēķinu konts: LV85TREL916003C000000

Pievienots 22/08/2022