Pārlekt uz galveno saturu

Studēt Latvijā vai ārvalstīs? Izmanto "Erasmus+" priekšrocības!

Attēla autors: No LLU arhīva

Iegūsti pasaules pieredzi, stabilu pamatu veiksmīgai karjerai, nepārtraucot iesāktās studijas un saikni ar Latviju, - šādu iespēju sniedz mobilitātes programma "Erasmus+". Ja pēc vidusskolas absolvēšanas esi prātojis par studiju iespējām ārvalstīs, tad LLU piedāvā lielisku iespēju – studēt Jelgavā, bet izmantot studijas vai prakses iespējas "Erasmus+" apmaiņas programmā. Tas paver durvis uz 27 pasaules valstīm un vairāk nekā 160 augstskolām, ar kurām LLU ir partnerattiecības.

Šis raksts sniegs tev ieskatu, cik plašas iespējas LLU studentiem tiek sniegtas mobilitātes programmā "Erasmus+" un kādus ieguvumus visai dzīvei ceļasomā uz mājām atveduši tie, kuri apmaiņas programmā studējuši vairākus mēnešus.

Izvēle ir tavās rokās

Ja tev grūti izlemt par, kur studēt Latvijā, tad LLU piedāvātās ārvalstu apmaiņas studiju iespējas tev izvēli noteikti padarīs vieglāku. Beļģija, Portugāle, Grieķija, Islande, Itālija, Kipra, Francija, Norvēģija, Spānija, Vācija – tās nebūt nav visas valstis, kuras studenti var izraudzīties kā ārzemju pieredzes pieturvietu. Nāc uz LLU un izvēlies sev tīkamāko valsti! Mobilitātes programmas "Erasmus+" studijas ārvalstu augstskolās ilgst no trim līdz 12 mēnešiem vienā studiju gadā. Tām var pieteikties pilna un nepilna laika studējošie. Tāpat studējošie var izmantot arī prakses mobilitātes  iespējas.

"Erasmus+" ir daudziem labi zināma Eiropas Savienības programma, kas atbalsta izglītību, sportu un jaunatnes jomu, pieredzes apmaiņu un mobilitāti. Studijjas un arī citāda saskarsme notiek, piemēram, pasākumos citās dalībvalstīs, kopīgos projektos u.tml. 2021.–2027. gada programma ir īpaši orientēta uz sociālo iekļautību, zaļo un digitālo pārkārtošanos, uz to, lai veicinātu jauniešu dalību demokrātijā.

Smelies ārvalstu pieredzi!

"Labāk vienu reizi redzēt nekā 100 reižu dzirdēt" – šis teiciens lieliski der situācijā, kad LLU students izlemj par labu apmaiņas programmai "Erasmus+". Iepazīt citas valsts kultūru, studēt kādā ārzemju augstskolā, gūt zināšanas no augstas raudzes mācībspēkiem, uzlabot valodu prasmes, iegūt jaunus draugus un paziņas, paplašināt saskarsmes loku – šķiet, ieguvumus varētu uzskaitīt vēl ilgi. Iemeslu, kāpēc iekļauties apmaiņas programmā, nudien ir daudz, bet katrs no ārvalstīs apgūtā pavisam noteikti pieredzes bagāžā atvedīs sev ko citu. Turklāt zināšanas un dzīves pieredze ir pozitīvs ieguvums, ko studenti atceras visu mūžu. 

Pieredzes stāstu ir daudz un tikpat daudz ir laimīgu, apmierinātu, dzīves garšu, kā arī citu valstu pieredzi sasmēlušos LLU studentu. Lūk, tikai daži stāsti!

Atver durvis uz Portugāli!

Loreta Luīze Zaķe ir LLU Meža fakultātes programmā "Mežzinātne" absolvente un kā "Erasmus+" studente vienu semestri mācījās Lisabonas universitātē Portugālē. "Pirmkārt, esmu ieguvusi spēju adaptēties pavisam citā studiju vidē ar citu mācību metodiku, noteikti kļuvusi patstāvīgāka saistībā ar mācību prasībām. Otrkārt, esmu iepazinusies ar desmitiem interesantu, izpalīdzīgu un brīnišķīgu cilvēku no dažādām pasaules malām. Mana angļu valoda sarunu līmenī ir uzlabojusies, kā arī esmu apguvusi arī pirmos soļus portugāļu valodā – kursos ieguvusi sertifikātu par A1 līmeni," par ieguvumiem saka L. L. Zaķe, piebilstot, ka noteikti jāpiemin komunikācijas prasme, kas pusgada laikā ievērojami uzlabojusies. Protams, arī citas valsts kultūras iepazīšana ir "Erasmus+" pievienotā vērtība. "Esmu nodibinājusi kontaktus, apceļojusi dažnedažādas vietas, turklāt viss piedzīvotais un pieredzētais uz mani ir atstājis neizdzēšamu iespaidu. Jūtos bagātāka gan izglītības ziņā, gan kā personība. Nevienu brīdi nenožēloju, ka izlēmu mesties šādā piedzīvojumā, jo iespējas ārzemēs dzīvot tik ilgi var nekad vairs arī nebūt," spriež Loreta Luīze.

No Jelgavas uz Krakovu

Daniela Nikola Laurinaite šogad absolvēja LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāti un vienu semestri mācījusies Polijā, Jagelonijas universitātē Krakovā. Viņa atklāj, ka jau pirmajā kursā nolēmusi izmantot lielisko iespēju, ko LLU piedāvā, – doties uz kādu ārvalstu augstskolu programmā "Erasmus+". Jagelonijas universitāti Krakovā viņa izvēlējusies kultūras un vēstures dēļ, jo tā ir viena no vecākajām un prestižākajām Polijā un visā Eiropā. "Jāmācās diezgan daudz. Man bija astoņi studiju priekšmeti (itāļu studenti skatījās uz mani kā uz spoku, jo pašiem nebija vairāk par pieciem sešiem) un diezgan intensīvs grafiks. Varu teikt, ka pa īstam studēju. Pasniedzēji bija izcili – angļu valoda ļoti labā līmenī, individuāla pieeja dažāda līmeņa studentiem, iespēja vienmēr kaut ko pajautāt un sarunāt," tā Krakovā pavadīto laiku atminas D. N. Laurinaite un, atgriežoties mājās, secina: "kaut arī pieredze Krakovā ir lieliska, arī pie mums tomēr nav slikti." "Patiesībā ir pat ļoti labi. Ko es novērtēju visvairāk? Man bija iespēja uz dažādiem procesiem Latvijā paskatīties no malas, sākot ar vēlēšanām un beidzot ar mācību programmām universitātēs. Tikai mēs, kuri esam bijuši ārpusē un redzējuši kaut ko citu, varam pielikt to, kā šeit vēl trūkst," secina Daniela Nikola.

Prakse Nīderlandē. Kāpēc ne?

Anna Ošupe studēja LLU Tehniskās fakultātes programmā "Dizains un amatniecība" un viņas ceļš apmaiņas studiju programmā vedis uz Nīderlandi, kur viņa trīs mēnešus bijusi praksē uzņēmumā "Clan de Banlieue". Darbības joma – apģērbu dizains un tirdzniecība. "Iemācījos daudz praktisku lietu darbā ar programmu Adobe Illustrator, ar grafisko dizainu un tehniskajiem zīmējumiem, strādāju pie jaunām apģērbu kolekcijām, izmantoju dažādu materiālu "Pantone" krāsu grāmatas, kuru vērtība ir ļoti augsta un tās katrs dizainers nevar atļauties. Redzēju, kā uzņēmumā tiek organizēts darbs un izstrādāts apģērbu dizains.

Kā mīnusu sev varu minēt to, ka nebiju pietiekami labi samācījusies holandiešu valodu, lai saprastu, ko citi kolēģi savā starpā runā, jo tā profesionālais ieguvums varētu būt vēl lielāks. Bet svarīgi minēt arī to, ka nevienā brīdī nejutos izstumta, jo Nīderlandē visi prot runāt angliski, tāpat uzņēmumā svarīgo, nesvarīgo informāciju pārrunājām un jokus ar dizaineru komandu pārmijām angliski," prakses laiku atceras A. Ošupe. Viņasprāt, mobilitāte ne tikai ļauj iepazīt jaunus cilvēkus, bet arī sniedz neatsveramu pieredzi un iespēju apjaust, kāda ir pašas kā profesionāles izaugsme patlaban un cik viņa spēj konkurēt pasaules tirgū.

Ja arī tu vēlies jaunajā studiju gadā doties neaizmirstamā piedzīvojumā, smelties jaunas zināšanas un iegūt jaunus draugus, tad aicinām ikvienu LLU studējošo pieteikties "Erasmus+" studiju vai prakses mobilitātēm līdz 2022. gada 1. oktobrim. Detalizēta informācija pieejama mūsu mājaslapā, izmantojot šo saiti

Patiesi – pasaules durvis ir plaši atvērtas. Nāc uz LLU, dzen saknes Latvijā, lai izplestu spārnus un konkurētu pasaulē!

 

 

Pievienots 26/08/2022