Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvente Agate Bērziņa: "Paņemt līdz svarīgāko no katra studiju kursa"

Attēla autors: No LLU arhīva

Agate Bērziņa ir no Tukuma, bet pēc 12. klases absolvēšanas par savu mājvietu sauc Jelgavu. Šogad Agate kļuva par studiju programmas "Komercdarbība un uzņēmuma vadība" absolventi un ieguva profesionālā bakalaura grādu komercdarbībā un uzņēmuma vadībā, kā arī vadītāja kvalifikāciju. Četru studiju gadu laikā viņa uzrādīja augstus rezultātus - vidējā svērtā atzīme bija 9,059 balles. Turklāt, lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, viņa savu noslēguma darbu rakstīja par tēmu "Zināšanu un tehnoloģiju pārneses nozīme Latvijas Lauksaimniecības universitātes ilgtspējīgā attīstībā".

Skolas gaitas absolvente uzsāka mazā ciema skolā Milzkalnē, kas atrodas netālu no Tukuma, taču no 7. klases viņa turpināja mācības tagadējā Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. Agatei padevās vairāki mācību priekšmeti - latviešu valoda, literatūra, kulturoloģija, vēsture un algebra, turklāt ekonomika bija viens no tiem priekšmetiem, kas viņai nepatika.

"Atceros, ka skolas laikā nepatika ekonomika un es teicu, ka nekad to nemācīšos, bet redz kā – šogad absolvēju Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāti. Jāatzīst, ka universitātē ekonomika bija viena no manām mīļākajām lekcijām," ar smaidu atceras Agate. Jau skolas laikā absolvente pierādīja sevi kā  mērķtiecīgu un neatlaidīgu jaunieti. Lai arī bija kāds mācību priekšmets, kas prasīja vairāk pūļu, tomēr vienmēr centās visu izdarīt pēc vislabākās sirdsapziņas.

Bakalaura grāda īpašniece bija viena no tiem jauniešiem, kuri pēc 12. klases šaubījās par saviem turpmākajiem plāniem un nezināja, ko konkrēti vēlas apgūt, taču viņa viennozīmīgi zināja virzienus, kas viņu "neuzrunāja". "Vasaras sākumā izskatīju vairāku augstskolu studiju programmu piedāvājumus un apgūstamos kursus, tad nonācu pie diviem variantiem - viens no tiem bija Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte. Sagadījās tā, ka otrais variants atkrita, jo tajā gadā, kad beidzu vidusskolu, nebija uzņemšana, tāpēc izvēlējos LLU Jelgavā. Jau pēc pirmā semestra sapratu, ka šī ir īstā studiju vieta," par savu izvēli stāsta absolvente. Viņa piebilst, ka studiju programmu "Komercdarbība un uzņēmuma vadība" izvēlējās, jo zināja, ka vēlas nākotnes profesiju saistīt ar darbu kādā uzņēmumā vai bankā, strādāt ar cilvēkiem un skaitļiem.

Studiju laiku absolvente atceras ar smaidu, jo tas bija priekpilns, jaunām emocijām, piedzīvojumiem un pārmaiņām piepildīts. "Noteikti uzskatu, ka šis laiks man vienmēr būs īpašs un atcerēšos to tikai ar siltām atmiņām, kā arī prieka asarām acīs. Esmu ieguvusi jaunus draugus uz mūžu, zināšanas, prasmes, vērtības un dzīves mērķus. Patiesi esmu pateicīga dzīves gājumam, ka nonācu tieši šeit. Studiju laikā satiku tik daudz motivējošu, sirsnīgu, atsaucīgu mācībspēku, kuri sniedza dzīves gudrības un prasmes. Paldies par iedvesmu! Paldies maniem superīgajiem kursabiedriem! Un paldies manam stiprākajam balstam – manai ģimenei," ar gandarījumu stāsta Agate.

Absolvente savā noslēguma darbā rakstīja par tēmu "Zināšanu un tehnoloģiju pārneses nozīme Latvijas Lauksaimniecības universitātes ilgtspējīgā attīstībā". "Es strādāju LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļā, tādējādi vēlējos izpētīt šīs nodaļas un pārneses procesa nozīmi LLU, kā arī ilgtspējīgu attīstību," par tēmas izvēli stāsta Agate. Noslēguma darbā viņa atklāja, ka zināšanas, tehnoloģijas, inovācijas ir nākotnes izaugsmes un attīstības indikators, kā arī pārliecinājās, ka universitātes ir galvenās augstākās izglītības iestādes, kas veicina zināšanu un tehnoloģiju pārnesi. Tāpat viņa secināja, ka LLU un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa veicina jaunu zināšanu radīšanu, inovāciju veidošanos un virzību uz ilgtspējīgu attīstību. "Darba rakstīšanas process bija diezgan ilgs, tajā tika ieguldīts liels darbs un pūles. Kā teica mana darba vadītāja, lektore Madara Dobele: "Šis nu dien bija liels risks!" Un tā arī bija. Pat aizstāvēšanas dienā nebija zināms par komisijas vērtējumu, jo tēma bija pavisam jauna un arī pielietotās metodes nebija tradicionālas," stāsta jauniete. Agate meklēja vairākus risinājumus, lai darbā parādītos viņas zināšanas un tiktu pielietotas dažādas metodes. "Sirsnīgu paldies vēlos teikt savai darba vadītājai, kura piekrita riskēt kopā ar mani un deva lielu atbalstu darba tapšanā. Paldies, Madara!," pateicībā Agate.

Studijas universitātē viņai sniedza ne tikai teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas, bet arī iemācīja domāt un risināt problēmsituācijas, kā arī pašai sevi motivēt darbam. "Studiju process kopumā ir devis ļoti daudz jaunu un būtisku zināšanu par dažādām jomām. Iegūtas zināšanas nodokļu, finanšu, grāmatvedības, mārketinga, loģistikas, starptautisko sakaru kvalitātes vadības nozarēs, kā arī tirgus analīzes jomā. Esmu iemācījusi izveidot savu mājaslapu, biznesa plānu un risku analīzi, analizēt konkurentu draudus, aprēķināt produktu pašizmaksu un citas nozīmīgas lietas," papildina absolvente.

Uzsākot studiju gaitas, Agate izcilības jeb "sarkanā" diploma iegūšanu nebija uzstādījusi kā svarīgāko mērķi, lai gan jebkuram uzdotajam darbam vienmēr piegāja ar lielu atbildību un centās izdarīt rūpīgi. "Es centos katrā lekcijā iedziļināties un katru uzdoto darbu izpildīt pēc iespējas labāk, kā arī paņemt līdz svarīgāko no katra studiju kursa. Man tas šķita svarīgi, jo šīs zināšanas un prasmes ir svarīgas darba vidē. Tāpat vadījos pēc uzskata, ka nevienas zināšanas nav liekas. Uzskatu, ka izcilības diplomu man palīdzēja iegūt arī manas ambīcijas, neatlaidība un vēlme pēc jaunām zināšanām," pārliecināta Agate.

Stāstot par nākotnes tuvākiem un tālākiem plāniem, Agates mērķis ir strādāt savā nozarē un gūt prieku no tā. "Mans lielāks mērķis ir kādu dienu izveidot savu uzņēmumu. Negribu apstāties pie sasniegtā, bet vēlos turpināt ne tikai sevi pilnveidot profesionālajā jomā, bet arī turpināt savu izglītības ceļu," noslēguma saka Agate Bērziņa.

Pievienots 29/08/2022