Pārlekt uz galveno saturu

Universitātes absolvente Agita Sprindža: "Ir forši sevi saukt par "mehu""

Attēla autors: No LLU arhīva

Agita Sprindža šogad ar izcilību absolvēja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) Tehnisko fakultāti, kur studijas pirms četriem gadiem uzsāka profesionālā bakalaura studiju programmā "Dizains un amatniecība". Absolvente studiju laikā uzrādīja augstus rezultātus un viņas vidēja svērtā atzīme bija 9,266 balles. Lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, viņa izstrādāja noslēguma darbu par tēmu "Tansformējami pavasara / rudens sezonas zābaki".

Agita pamatskolas izglītību ieguva Galēnu pamatskolā, taču vidusskolā mācības turpināja Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā, kur izvēlējās matemātikas virzienu, tādējādi viņa varēja padziļināti apgūt ķīmiju, kas tajā laikā arī ļoti aizrāva. Kā viņa pati atzīst, tad, mācoties Rēzeknē, palīdzēja viņai iepazīt pilsētas skolu un atmosfēru. Jau sākumskolā viņa īpaši patika vizuālā māksla un mājturība, pateicoties tam, Agita pabeidza arī Viļānu mūzikas un mākslas skolu.

Agita savā ģimenē nav vienīgā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) absolvente un, pateicoties tēta pozitīvajiem un interesantajiem stāstiem par studiju laiku, viņa saprata, ka LBTU būs īstā vieta, kur iegūt augstāko izglītību. "Biju dzirdējusi viedokli, ka LBTU ir kā viena liela ģimene, kas man bija svarīgi nonākot nezināmā vidē. Zināju, ka varēšu justies droši, iegūšu jaunus draugus un kontaktus," papildina absolvente. Lai gan sākumā viņa vēl nebija pārliecināta, kura no tehnoloģijām ir saistošāka, tāpēc studiju programmas "Dizains un amatniecība" dažādība palīdzēja bakalaura grāda īpašniecei saprast, kas ir viņas īstā aizraušanās. "Tehniskā fakultāte ir labi izvēlēta vieta šai programmai. Fakultātē pārsvarā tiek piedāvātas programmas, kas ir saistošākas tieši puišiem, bet šī programma ienes meiteņu dvesmu. Un ir forši sevi saukt par "mehu"," tā Agita.

Stāstot par pavadīto laiku universitāte, visspilgtāk atmiņā absolventei palicis tieši pats studiju process un produktu izgatavošanas brīdis: "Studentu viesnīcas istabiņa pilna ar dažādiem materiāliem, kas jāizveido un jāsaliek par kopīgu veselumu, protams, ka arī vakari draugu lokā, piedzīvojumi starp lekcijām un pēc. No mācībspēkiem paliks atmiņā viņu sirsnība un patiesā vēlme mācīt viņu pašu sirdslietu. Ir patīkami redzēt, ka mācībspēkam pašām patīk tekstila tehnoloģija. Studentiem ir nepieciešams atvērties un ļaut šīm zināšanām ienāk sevī. Pasniedzēju redzesloks ir plašas, bet viņi ļāva studentam pielikt savu izdomu, lai uz teorētiskās bāzes, praktiski darbojoties, iegūtu ko jaunu un nebijušu. Ir jāgrib tas, ko esi izvēlējies studēt, citādi process un iznākums nekad nepiepriecina."

Lai iegūtu profesionālā bakalaura grādu izstrādājumu tehnoloģijās un dizainā un produktu dizainera kvalifikāciju, viņa izstrādāja noslēguma darbu par "Transformējami pavasara / rudens sezonas zābaki", kas ļauj patērētājam izvēlēties starp trīs garuma zābakiem vienā.

Noslēguma darba mērķis bija izgatavot zābakus, kas piestāvētu dažādiem apģērbu komplektiem un tie apmierinātu iespējamās vēlmes, kā arī nebūtu vajadzība iegādāties jaunus zābakus pirms nonēsāšanās. "Cilvēkiem, kuriem ir grūtības izvēlēties starp piedāvātajiem zābaku garumiem, šis produkts atvieglo izvēli. Tas piedāvā trīs garumus vienā, turklāt šie apavi aizņem mazāk vietu plauktā," stāsta absolvente. Tāpat viņa piebilst, ka "šis produkts bija eksperiments, jo studiju laikā netika vispār apskatīta apavu izgatavošana un maz biju strādājusi ar ādas materiālu, bet man visu laiku gribējās izmēģināt kaut ko jaunu, tādēļ riskēju to darīt diplomdarba ietvaros." Rakstot darbu, Agita pārliecinājās, ka apavu dizains un tā izgatavošana ir kā vesela zinātne: "Diemžēl šādas lietas Latvijā gandrīz neapmāca, turklāt šo situāciju vajadzētu mainīt, lai mūsu valstī apavu izgatavošana kļūtu par pieprasītu preci."

Studiju procesā Agita saprata, ka ir nepieciešamas pamatzināšanas un teorija, bet ar to viss nebeidzas. "Pašam jāskatās, ko var izmanīt, ko var pielikt vai atņemt. Tikai šādi rodas produkti, kas patiešām ir interesanti un uzrunājoši. Svarīgi ir apzināties, ka produkts nekad nebūs ideāls no sākuma, bet pie tā būs jāstrādā, jāattīsta un pat jānoliek malā, lai pēc laika atgrieztos pie tā izstrādes. Tikai ar darbu un mīlestību varēs iegūt labākos rezultātus," pārliecināta ir absolvente.

Agita atklāj, ka izcilības diplomu viņai palīdzēja iegūt viņas milzu aizrautības. "Studiju laikā man vienmēr bija vēlme izmēģināt, eksperimentēt un realizēt produktus. Droši vien, ja man nepatiktu tas, ko es studēju, tad visu darītu pēdējā brīdi, līdz ar to rezultāts nebūtu kvalitatīvs. Noteikti uzskatu, ka nevar atlikt visu uz pēdējo brīdi," piebilst jauniete.

Atklājot savus nākotnes plānus, Agita Sprindža vēlas attīstīties profesionālajā jomā savā nozarē un pēc iespējas ātrāk uzsākt savu biznesu, kā arī piedāvāt savu ražoto produkciju. Turklāt viņa arī apsver iespēju turpināt savu izglītības ceļu maģistrantūrā.

Pievienots 02/09/2022