Pārlekt uz galveno saturu

LBTU zinātnieki prezentē izstrādnes izstādē “Riga Food 2022”

Attēla autors: No LLU arhīva

No 8. līdz 10. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs "Riga Food 2022", kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ novitātes un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem un zinātniekiem, kuri attīsta inovācijas pārtikas nozarē. Izstādē ikviens gardēdis var smelties idejas savai ēdienkartei, nogaršot daudz ko jaunu un baudīt pavāru, konditoru un bārmeņu šovus, savukārt profesionāļi – gūt idejas, jaunas zināšanas un informāciju, kā arī veicināt sava biznesa attīstību.

Ik gadu Izstādē piedalās 400 uzņēmumi no 25 valstīm, kā arī var aplūkot 12 valstu nacionālie stendi. Pasākumu apmeklē gan gardēži, gan profesionāļi no visas pasaules. Šogad "Riga Food 2022" pārsteidz ar idejām un risinājumiem veselīgas un ekoloģiski tīras pārtikas jomā semināros un inovāciju stendā. Izstādes apmeklētāji būs iepriecināti ar izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursiem un degustācijām, turklāt dalībnieki tiks nominēti gardākā medus, maizes un piena produktu kategorijās.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultāte ir Latvijā vienīgā vieta, kur iegūt augstāko izglītību pārtikas nozarē un attīstīt zinātnisko pētniecību, līdz ar to LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa (TEPEK) sadarbībā ar Pārtikas tehnoloģijas fakultāti jau vairākus gadus izstādē organizē LBTU stendu Latvijas pārtikas zinātnes un inovācijas stenda "Inovācija pārtikai" ietvarā, kurā arī šogad prezentē jaunās pārtikas produktu izstrādnes. Universitātes stendā notiek produktu prezentācijas, degustācijas un informācijas sniegšana par produktiem, kas tapuši LBTU zinātnieku un ražotāju sadarbības rezultātā, kā arī informē par piedāvātajām studiju iespējām.

Savukārt 9. septembrī no plkst. 11.00 līdz plkst. 15.30 konferenču zālē Nr. 3 paredzēts seminārs "Inovatīvi un ilgtspējīgi risinājumi pārtikā un iepakojumā" (programma pieejama raksta pielikumā), ko LBTU sadarbībā ar Latvijas Tehnoloģisko centru un Latvijas Pārtikas federāciju.

Šogad LBTU stendā izstādes apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar dažādu pētījumu rezultātiem:

  • "O'BYTE" rīsu un lēcu ekstrudēto čipsu un rīsu minigalešu degustācija, kas tapušas (vaučera nr. VP-V-V-2020/76 (TEPV99)) izstrādes rezultātā. Izstādē notiks pētījuma aprobācija, produktu organoleptiskais novērtējums, patērētāju aptauja.
  • "PastaHouse" funkcionālie makaroni ar paaugstinātu uzturvērtību, kas pagatavojami divu minūšu laikā. "PastaHouse" izstrādātā formula ļauj ietaupīt laiku gatavojot. "PowerPasta" produktiem piemīt diētiskās īpašības, kas pētītas un analizētas sadarbībā ar LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniekiem.
  • Pētījums par ozona apstrādes ietekmi uz neapstrādātām redīsu, brokoļu, lucernas sēklām un kviešu graudiem un / vai dīgstiem.
  • "Very Berry" funkcionālie dzērieni un "Ābols un Draugi". Abas produktu grupas ir radītas, izvērtējot mūsu uzticamo produktu lietotāju vēlmes un prasības gan Latvijā, gan ārvalstīs. Funkcionālie dzērieni, kas ir radīti sadarbībā ar Rīgas Stradiņu universitātes farmācijas profesori Viju Eniņu un LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniekiem, ir produkti, kuru sastāvā ir 100% dabīga sulas un Latvijā sastopamo zālīšu tējas uzlējumi, kas nodrošina produktu funkcionālo pusi. Savukārt "Ābols un Draugi" produktu grupa ir 100% sulas uz ābolu sulas bāzes, kas sulu padara saldāku un sula, lai arī 100 %, ir paredzēta tūlītējai lietošanai.
  • Pētījums "Biodegradējamais iepakojums siera nogatavināšanai" (BIOCOAT, Nr. LT08–2– LMT–K–01–046) prezentēšana, kur piedalās kolēģi no Lietuvas, Igaunijas un Norvēģijas. Šī pētījuma datu plaša prezentācija semināra pirmajā daļā, kas notiks 09.09.2022. "Riga Food" semināra pirmajā daļā.
  • EIT finansētā projektā uzņēmējdarbības un inovāciju veicināšanai. "NOBALIS (Nordic Baltic Universities boosting entrepreneurial and innovation support systems)" projekta prezentēšana, kurā  kopā ar LBTU piedalās piecas Ziemeļvalstu un Baltijas universitātes, pārstāvot Norvēģiju, Zviedriju, Igauniju un Latviju. Projekta mērķi ir integrēt inovācijas un uzņēmējdarbību kā pastāvīgu ikdienas darba daļu visās organizācijas aktivitāšu daļās, veicināt inovāciju ekosistēmas, veidojot ciešu zinātnes, izglītības un uzņēmējdarbības sektoru sadarbību. Projektu finansē Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT) un to koordinē EIT RawMaterials iniciatīvas (HEI Initiative) ietvaros ar mērķi veicināt augstākās izglītības iestāžu uzņēmējdarbības un inovācijas spēju visā Eiropā.
  • Pētījums "Vecāku pieredze ar skolas ēdināšanas pakalpojumu Covid-19 pandēmijas laikā" (LBTU finansēts projekts G11 Nr. 3.2.-10/277 Izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojuma pārstrukturizācija epidemioloģiskās krīzes apstākļos). Kā alternatīva skolas pusdienām tika piedāvātas pārtikas pakas, kas vecākiem uzliekot par pienākumu sagatavot skolēnam siltas pusdienas no pārtikas pakās iekļautajiem produktiem.
  • Aktuālie pētījumi ēdināšanas sektorā. Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedra prezentēs pētījumus par nozarei aktuālajām tēmām: vīna un amatalus tirgus izpēte restorānos, gastronomiskais tūrisms Gaujas nacionāla parka klasterī, Latviskā virtuve kā produkts restorānu piedāvājumā, kā arī higiēniskais nodrošinājums viesu telpās.
  • Pētījums "Inovatīvu iepakojumu risinājumu ietekme uz pasterizētu olu masu realizācijas laiku", kas norisinās sadarbībā ar A/S "Balticovo". Izstādē tiks piedāvāti inovatīvi tehnoloģiskie risinājumi iepakojumu un produktu izstrādē

Laipni aicināti LBTU stendā, lai iegūtu zināšanas, degustētu zinātnieku un uzņēmēju jaunākos izstrādātos produktus, kā arī izbaudītu produktus, kuri attīstīti un pilnveidoti LBTU zinātnieku un uzņēmēju kopdarbības rezultātā!

Plašāka informācija par semināra  pirmo daļu

Plašāka informācija  par semināra otro daļu

Raksta fotogrāfija: www.bt1.lv/rigafood/

Pievienots 06/09/2022