Pārlekt uz galveno saturu

Jāņa Lielmaņa konkursa laureāti – LBTU Zemkopības institūta selekcijas grupa

Attēla autors: No LLU arhīva

Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI), Latvijas lauksaimniecības un mežu zinātņu akadēmija (LLMZA) un Latvijas Bioinātņu un tehnoloģiju universitāte - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) izsludināja ievērojamā selekcionāra un agronoma Jāņa Lielmaņa balvas konkursu. Par sasniegumiem laukaugu selekcijā, sēklkopībā un nozares popularizēšanu Latvijā balva nonāca pie LBTU Zemkopības institūta selekcijas grupas un tā vadītāja Dr.agr.  Aldis Jansons. 

Balvas mērķis ir veicināt Latvijā strādājošo zinātnieku, lauksaimnieku vai to grupu būtisku ieguldījumu selekcijas un sēklkopības attīstībai Latvijā.

LBTU Zemkopības institūts ir universitātes struktūrvienība, kas veic zinātniskos pētījumus, selekcionē daudzgadīgos zālaugus un sagatavo jaunāko šķirņu augstākās kategorijas sēklu, pārbauda laukaugu šķirņu saimnieciskās īpašības konvenciālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā, sagatavo jaunos zinātniekus saskaņā ar LBTU doktorantūras programmu. Institūtā notiek zemnieku un citu lauksaimniecības speciālistu izglītošana, popularizē zinātņu atziņas, tiek veiktas augšņu un augu analīzes.

Agronoma Jāņa Lielmaņa prēmijas tika iedibināta 1995. gadā, atzīmējot izcilā agronoma un selekcionāra, Valsts Stendes selekcijas stacijas ilggadīgā vadītāja J. Lielmaņa 100 gadu jubileju, to piešķirot reizi trīs gados. Balvas mērķis veicināt Latvijā strādājošo zinātnieku, lauksaimnieku vai to grupu būtisku ieguldījumu selekcijas un sēklkopības attīstībai Latvijā.

 

Pievienots 14/09/2022