Pārlekt uz galveno saturu

Vēsturiskajā stafetē “… pa Jelgavu kāds students klīst" uzvar apvienotā fakultāšu komanda

Attēla autors: No LLU arhīva

14. septembra vakarā jau desmito reizi norisinājās īpaša universitātes tradīcija – improvizēta stafete "… pa Jelgavu kāds students klīst". Tajā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) studējošie sacenšas ātrumā un veiklībā un skrien stafeti, taču ne jau sporta tērpos pa sporta laukumu, bet ģērbušies žaketēs, ar grāmatām un īpašām lupām rokās šķērso Mītavas tiltu un finišē pie Jelgavas studenta Jēkaba Ceriņa strūklakas. Stafetē varēja piedalīties ne vien pirmkursnieki, bet arī citos kursos studējošie un visveiklākie izrādījās studenti, kas bija izveidojuši jaukto komandu no Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes, Vides un būvzinātņu fakultātes un Lauksaimniecības fakultātes.

Stafetē dalību pieteica četras fakultāšu komandas – Meža, Tehniskās, Ekonomikas un sabiedrības attīstības un Pārtikas tehnoloģijas -, kā arī viena jauktā komanda, kur bija pārstāvēti studenti no trim fakultātēm - Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes, Vides un būvzinātņu fakultātes un Lauksaimniecības fakultātes.

Šogad stafetes komandas bija ļoti līdzvērtīgas savā varēšanā un finiša līniju visi šķērsoja ļoti īsā laika posmā. Visveiklākie un ātrākie izrādījās studējošie, kuri bija apvienojuši spēkus no vairākām fakultātēm – Sonora Skosa, Anna Rita Gailīte, Paula Pelnēna, Salvis Fiļipovs, Artūrs Miltiņš un Linards Āboliņš. Aiz viņiem dažu sekundes simtdaļu attālumā finišēja vairākkārtēji stafetes uzvarētāji iepriekšējos gados - Meža fakultāte, kuras sastāvā šoreiz startēja Estere Elizabete Ponciusa,  Signe Ieva Reikmane, Patrīcija Junkere, Artis Zvaigznītis, Juris Rullis un Reinis Matīss Upens. Lai gan aizvadītajā gadā mežinieki piedzīvoja neveiksmi, jo stafetes laikā aizmirsa uzvilkt studenta žaketi, šogad nekas nezuda un godam tika izcīnīta otrā vieta.

Savukārt trešo vietu atkārtoti divus gadus pēc kārtas ieguva Tehniskā fakultāte, kuras godu stafetē pārstāvēja Rihards Salmiņš, Juris Fagucists, Ralfs Zaķis, Vanesa Solovjova, Loreta Zajankovska un Viktorija Cudzanovska.

Ne mazāk ātri un veikli par citiem bija arī Pārtikas tehnoloģijas un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studenti, taču kādas distancē pazaudētas sekundes liedza viņiem finišēt godalgotajās vietās.

Stafete "… pa Jelgavu kāds students klīst" pirmo reizi tika organizēta 2013. gada 18. septembrī par godu LLU 150 gadu jubilejai. Skrējienā parasti piedalījās visu fakultāšu pirmkursnieki, veidojot fakultāšu komandas. Katru fakultāti parasti pārstāv trīs jaunieši un trīs jaunietes, kuri "studenta formā" – ar žaketi, lietussargu un grāmatu rokās - šķērso Mītavas tiltu no Pasta salas, finišējot pie skulptūras "Jelgavas students". Iepriekšējos gados viens no stafetes atribūtiem – lietussargs – tikai aizstāts ar lupu, un dalībai stafetē varēja pieteikties arī vecāko kursu studenti. Savukārt šogad jauninājums bija iespēja startēt jauktajās fakultāšu komandās, kas izrādījās veiksmīgs risinājums. Viens komandas dalībnieks stafetes laikā veic aptuveni 150 m garu stafetes posmu. Skrējiena ideja veidota, iedvesmojoties no skulptūras "Jelgavas students", kas tika atklāta 2013. gada 2. septembrī Jelgavā pie Mītavas tilta.

Pievienots 15/09/2022