Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Profesorei Dainai Kairišai piešķirta Sējēja balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā

Attēla autors: No LLU arhīva

16. septembrī, apbalvošanas ceremonijā kultūras centrā “Ulbrokas pērle” pasludināti Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs 2022” laureāti un veicināšanas balvu ieguvēji. Šogad konkursa “Sējējs” laureātus sveica un balvas piešķīra deviņās konkursa nominācijās, kā arī tika pasniegta balva “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā”.

“Lauki un lauksaimniecība latvietim ir ne tikai iztikas un uzņēmējdarbības avots, bet arī latviskās identitātes un piederības apliecinājums savai zemei. Šodien godinām lauksaimniecības gada balvas “Sējējs 2022” laureātus – Latvijas lauksaimniecības nozares patriotus. Izcilus profesionāļus, kuru degsme un smagais darbs apliecina Latvijas cilvēku spēku, savas zemes mīlestību un atbildību par to, ko darām, lai dzīvotu labākā Latvijā. Paldies laureātiem par nozīmīgo devumu Latvijas lauksaimniecības nozares stiprināšanā! Jūs esat piemērs mums visiem, kā ar savu darbu varam veidot Latviju stiprāku!” laureātus sveica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Šogad balvu “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā” saņēma divi spilgti lauksaimniecības nozares pārstāvji, kuru ilggadējā profesionālā dzīve cieši savijusies ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte).  Viena no balvām nokļuva pie  Lauksaimniecības fakultātes profesores Dainas Kairišas, bet otra - SIA “Mežacīruļi” īpašnieka Jura Cīruļa, kurš ir universitātes Padomnieku konventa loceklis.

Profesores Dainas Kairišas profesionālā darbība aptver gan lauksaimniecības augstāko izglītību un rūpes par vairāku paaudžu jauno lopkopju un ciltslietu zootehniķu izglītošanu, gan lauksaimniecības zinātni un tās atziņu ieviešanu praksē. Profesores būtiskākais ieguldījums ir saistīts ar Latvijas aitkopības nozares attīstību, un viņas pētījumos balstītajās atziņās jau vairākas desmitgades ieklausās teju ikviens aitkopis.

Savukārt nominācijā “Zinātne praksē un inovācijas” tika suminātas universitātes zinātnisko institūtu pētnieces. Par laureāti atzīta Dr.agr. Ilze Grāvīte un viņas zinātniskais darbs “Jaunu plūmju šķirņu un inovatīvu audzēšanas tehnoloģiju izstrāde un ieviešana ražošanā”, bet veicināšanas balvas ieguvušas Dr.agr. Arta Kronberga par ieguldīto zinātnisko darbu Latvijas sējas kaņepju audzēšanas un pārstrādes attīstībā un Dr.agr. Sarmīte Rancāne par izstrādāto promocijas darbu “Augu barības elementu reciklācijas iespējas enerģētisko zālaugu plantācijās”.

Šogad konkurss “Sējējs” notika 29. reizi. Konkursa laureāti saņēma Gada balvu “Sējējs” (bronzas statuju), diplomu un naudas balvu. Apbalvoti arī veicināšanas balvu saņēmēji. Konkursa “Sējējs” apbalvojumu pasniegšana kļuvusi par Latvijas labāko lauksaimnieku nozīmīgāko godināšanas pasākumu, bet laureāta nosaukums “Sējējs” – par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi.

Pievienots 19/09/2022