Pārlekt uz galveno saturu

Piecas Latvijas augstskolas īstenos digitalizācijas iniciatīvas studiju kvalitātes pilnveidei

Attēla autors: No LLU arhīva

Mūsdienu sabiedrība piedzīvo arvien būtiskākas pārmaiņas ne tikai ikdienas dzīvē, bet arī izglītības sistēmā, kas rodas informācijas tehnoloģiju attīstības rezultātā. Lai stiprinātu Latvijas vadošo augstskolu digitālo kapacitāti, ieviešot vienotas koplietošanas digitalizācijas iniciatīvas, studiju kvalitātes pilnveidei, tai skaitā studentu piesaistei, piecas Latvijas augstskolas - Latvijas Universitāte, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU), Vidzemes Augstskola, biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola RISEBA un Transporta sakaru institūts – aizsākušas vērienīgu projektu, kas tiks īstenots līdz 2023. gada nogalei.

Projektā iesaistītās puses pārņems pasaules augstskolu un pasaules un Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares pieredzi no trīs Latvijas vadošajiem informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares uzņēmumiem – SIA "Tilde", SIA "Baltijas datoru akadēmija", SIA "Datorzinību centrs" –, kuriem ir vairāk nekā divdesmit gadu pieredze digitālo kompetenču attīstībā.

"Digitālā transformācija skar ikvienu nozari, tajā skaitā augstāko izglītību. Kādas ir tās digitālās prasmes, kas ir nepieciešamas šodienas un rītdienas studentam, kādas ir tās tehnoloģijas, kas motivē un palīdz studijās? Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem kopīgi radīsim atbildes projektā, lai nodrošinātu studentiem digitālo prasmju nepārtrauktu pilnveidošanu un mācībspēkiem atbalstu studiju digitalizācijas procesā," uzsver LBTU Padomes locekle Signe Bāliņa.

Projekta īstenošanas laikā paredzēta digitālo prasmju satura un atbilstošas metodikas izstrāde un pilnveide, inovatīvu digitālo tehnoloģisko risinājumu integrēšana studiju procesā, studējošā vajadzībās, motivācijā un spējā apgūt jaunas prasmes, bāzētas digitālo prasmju novērtējuma un progresa monitoringa sistēmas adaptēšana un pilotēšana, ilgtspējīgs modelis studentu iesaistes un atgriezeniskās saites novērtēšanai, tostarp mācību analītika un digitālo prasmju progresa vērtēšana.

"Savukārt LBTU aktivitātes ietver studiju kursu pilnveidi ar mērķi paaugstināt digitālās prasmes studentiem, kā arī paplašināt studiju materiālu klāstu ar jaunām inovatīvām digitālajām metodēm, piemēram, Digitālā laboratorija – spēļošanās ar Minecraft Education jaunu zināšanu ieguvei un pārbaudei. Digitālās prasmes tiks paaugstinātas tādās jomās kā informācijas un datu lietpratība, komunikācija un sadarbība, digitālā satura veidošana, drošība un problēmu risināšana. Turklāt, pateicoties projektā izstrādātajiem materiāliem, studējošajiem tos būs iespēja pielietot praktiski studiju procesā," stāsta LBTU Zinātnes un projektu attīstības centra vadītāja Zane Vītoliņa.

Kopumā iecerēts, ka digitalizācijas iniciatīvu īstenošana paaugstinās studējošo digitālo prasmju līmeni, tuvinot tās nākotnes darba tirgus nepieciešamajām vajadzībām un prasībām, un transformējot studiju vidi, tādējādi pastarpināti paaugstinot augstskolu konkurētspēju starptautiskajā vidē.

Projekta noslēgumā sagaidāms, ka tiks ieviestas digitalizācijas iniciatīvas piecās Latvijas augstākās izglītības iestādēs, sadarbības rezultātā pilnveidos un veidos jaunus studiju kursus / tēmas, kā arī pilnveidos un modernizēs augstāko izglītības iestāžu studiju vidi un studiju kvalitāti.

Eiropas Sociālā fonda projektu "Digitalizācijas iniciatīvas studējošo iesaistei un studiju kvalitātes pilnveidei Latvijas Universitātē un projekta sadarbības partneru augstskolās" (projekta nr. 8.2.3.0/22/A/006) ar kopējo finansējumu 2 060 095,08 EUR līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai. Projekts tiek īstenots laika posmā no 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 31. decembrim.

logo
Pievienots 23/11/2022