Pārlekt uz galveno saturu

LBTU starptautiskajā nedēļā viesojas vairāku ārvalstu augstskolu vadītāji

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai veicinātu starptautisko atpazīstamību un stiprinātu ciešāku sadarbību, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) no 28. novembra līdz 2. decembrim viesojas vairāku ārvalstu augstskolu pārstāvji, lai kopīgi diskutētu par aktualitātēm augstākajā izglītībā, kas paredz arī jaunu un dubultā diploma studiju programmu ieviešanu, kā arī dažādu kopīgu projektu īstenošanu un studējošo piesaisti.

LBTU šajā nedēļā uzņem viesus no sešām augstskolām un institūtiem – Taškentas Ķīmijas – tehnoloģijas institūta (Tashkent Chemical-Tehnological Institute), Samarkandas Valsts veterinārmedicīnas, lopkopības un biotehnoloģijas universitātes (Samarkand State University of Veterinary Medicine, Animal Husbandry and Biotechnology), Buhāras Inženiertehnoloģijas institūta (Buhara Engineering Technological Institute), Moldovas Tehniskās universitātes (Technical University of Moldova), Gruzijas Amerikas universitātes (Georgian American University) un Akaki Tsereteli Valsts universitātes (Akaki Tsereteli Kutaisi State University).

Vizītes laikā ārvalstu augstskolu pārstāvji tiekas ar LBTU vadību, iepazīstas ar universitātes darbības virzieniem, studiju vidi un zinātniskajām laboratorijām, kā arī viesojas vairākās fakultātēs – Informācijas tehnoloģiju fakultātē, Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, Lauksaimniecības fakultātē, Meža fakultātēm un Vides un būvzinātņu fakultātē, kur tuvāk iepazīsies ar ainavu arhitektūras un plānošanas studiju virzienu. Viesiem ir iespēja arī iepazīt Veterināro klīniku un LBTU mācību un pētījumu saimniecību "Vecauce". 

LBTU vadība klātesošos informēja ar aktualitātēm augstākajā izglītībā, uzsverot Augstskolu likuma grozījumus, kas noteica, ka LBTU ir zinātnes universitāte. Tāpat stāstīja par universitātes struktūru, fakultātēm, dalību starptautiskajos reitingos, darbu pie jaunās universitātes stratēģijas 2023.-2027. gadam, kā arī par jaunā zīmola ieviešanu un absolventu nodarbinātības līmeni. Savukārt par sasniegumiem zinātnē īpaši tika izcelti universitātes zinātniskie žurnāli, ikgadējās starptautiskās konferences un īstenotie projekti, kuros tika realizēti digitālie risinājumi, kā, piemēram, robotizētas nezāļu ierobežošanas iekārtas izveide, siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju kalkulators un citiem pētījumiem.

Līdztekus vizītēm notiek arī diskusijas, kuru mērķis ir definēt veicamās aktivitātes turpmākai sadarbībai, ietverot jautājumus par studējošo piesaisti, Erasmus+ mobilitātes iespējām studentiem un mācībspēkiem, kā arī kopīgu jaunu studiju programmu īstenošanu iesaistītajās izglītības iestādēs un dubultā diploma studiju programmu realizēšanu sadarbībā ar Gruzijas Amerikas un Akaki Tsereteli Valsts universitātēm. 

LBTU uzkrātās pieredzes nodošanas nolūkā plānots īstenot GIZ (Vācijas Starptautiskā sadarbības biedrība) projektu "Profesionālā izglītība ekonomikas izaugsmes nozarēm Centrālāzijā", kam tiek gaidīts apstiprinājums un kura īstenošanā būs iesaistīta LBTU, Taškentas un Buhāras institūti. Tikšanās laikā partneri pārrunā projektā īstenojamās aktivitātes. Projektā paredzēts uzlabot Centrālāzijas profesionālās izglītības sistēmu iespējas, nodrošinot kvalificētus speciālistus un vadītājus ekonomikas nozares izaugsmei reģionā.

Jāatzīmē, ka LBTU jau ir pieredze vairāku studiju programmu īstenošanā ārvalstīs, kā, piemēram, Taškentas Valsts Ekonomikas universitātē tiek realizēta studiju programma "Food Quality and Innovations", Taškentas Valsts Agrārās universitātes Samarkandas filiālē studiju programma “Food Science”, Samarkandas Valsts veterinārmedicīnas, lopkopības un biotehnoloģijas universitātē studiju programmas "Food Quality and Innovations", "Sustainable Agriculture" un "Food Science", Taškentas Ķīmijas – tehnoloģijas institūtā un Buhāras Inženiertehnoloģijas institūtā studiju programmas "Food Quality and Innovations" un "Food Science", savukārt Taškentas Valsts ekonomikas universitātes Samarkandas filiālē studējošajiem piedāvā "Information Technologies for Sustainable Development".

Pievienots 29/11/2022