Pārlekt uz galveno saturu

LBTU aizvadīts augsnes dienai veltīts seminārs

Attēla autors: No LLU arhīva

Atzīmējot Starptautisko Augsnes dienu, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Lauksaimniecības fakultāte organizēja augsnes tematikai veltītu semināru "Augsne - vieta, kur rodas pārtika", pulcējot vairāk nekā 100 dalībniekus gan klātienē, gan tiešsaistē. Semināra laikā dalībniekus informēja par zinātnes nozīmi un izglītojošiem faktiem, kā arī klātesošie dalījās ar labās prakses piemēriem un iegūtajām atziņām. 

Semināra pirmajā daļā uzstājās R. Kasparinskis un I. Kukuļs (Latvijas Universitāte), kuri ziņoja par aktuālajiem pētījumiem augsnes zinātnē, akcentējot kūdraugšņu kartēšanu, augsnes klasifikācijas sistēmas pilnveidi un izglītošanas sistēmas pilnveidi. Turpinājumā I. Erdberga (Lauksaimniecības fakultāte) sniedza informācija par 2022. gada WRB lauka darbnīcas laikā iegūtajām atziņām par cilmieža ietekmi uz augsnes veidošanos, kas ļauj pilnvērtīgāk skaidrot projekta "Akmeņu relokācijas metodes aprobācija grūti apstrādājamu, akmeņainu augšņu fizkālmehānisko īpašību uzlabošanai" (nr. 19-00-A01620-000077) laikā iegūtos rezultātus. B. Buša (Lauksaimniecības fakultāte) stāstīja par "SYStem aplikācijas darbības īpatnībām un priekšrocībām augšņu tipu noteikšanā WRB sistēmas ietvaros" un A. Lele (Meža fakultāte) dalījās ar  pirmajām atziņām, kas saistītas ar augšņu tipiem Parastās īves areālā Slīteres nacionālā parka teritorijā.

Semināra otro daļa tika atklāta ar K. Sirmās sveicienu no Zemkopības ministrijas. Bet pēc tam sekoja vēl četri ziņojumi - S. Rulle (Valsts augu aizsardzības dienests) prezentēja par augšņu analīžu rezultātiem, makroelementu krāju analizētajās augsnēs un lauksaimnieku aktivitāti analīžu pasūtīšanā, I. Alsiņa (Lauksaimniecības fakultāte) vēstīja par Soilguard - ES projekts ilgtspējīgai augsnes apsaimniekošanai, L. Ruža (LPKS "Latraps" Lauksaimniecības nodaļa) atspoguļoja, kā mainījusies struktūra, no kurām valstīm tiek iepirkti slāpekļa un kompleksie minerālmēsli, kāds ir vidējais minerālmēslu cenas pieaugums un kādi apstākļi veicina mēslošanas līdzekļu sadārdzinājumu, bet G. Norkārklis (Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija) analizēja bioloģisko lauksaimniecību un augsnes auglību.

Augsnes izpēte ir viens no Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta specializācijas virzieniem gan studijās, gan zinātnē. Zinātniskā tematika aptver plašu jautājumu loku, sākot no dažādiem augsnes lietošanas, bioloģijas un aizsardzības jautājumiem, kaitīgo organismu ierobežošanas augkopībā, līdz kultūraugu agrotehnikas pilnveidei, kā arī citām mūsdienu aktualitātēm.

Pasaules Augsnes dienu 5. decembrī atzīmē kopš 2014. gada. Lēmumu par šādas dienas iedibināšanu 2013. gadā pieņēma Apvieno Nāciju organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja. Ik gadu tiek akcentēta tēma, kas svarīga sabiedrībai kopumā, tādējādi tiek pievērsta cilvēces uzmanību augsnes nozīmei un veicināta tās ilgtspējīga izmantošanu. 

Augsnes dienas seminārs skatāms arī LBTU Youtube kontā

Pievienots 07/12/2022