Pārlekt uz galveno saturu

Studenti prezentē inovatīvas produktu idejas NOBALIS projektā

Attēla autors: No LLU arhīva

Aizvadītajā nedēļā norisinājās pirmā NOBALIS (Nordic Baltic Universities boosting entrepreneurial and innovation systems) Demo diena, kurā savas pārtikas un bioresursu inovāciju idejas prezentēja deviņas fināla komandas, tostarp arī no Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU).  Šis projekts ir viens no Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) finansētajiem projektiem, ko realizē partneraugstskolas un institūti Norvēģijā, Zviedrijā, Igaunijā un Latvijā.

Sākotnēji savas idejas NOBALIS hakatonā pieteica 30 komandas, taču pēc žūrijas izvērtējuma sadarbību ar mentoriem turpināja deviņas komandas. Komandas darbus prezentēja 15. decembrī starptautiskajai žūrijai, kuras sastāvā bija eksperti no augstākās izglītības, uzņēmējdarbības inovāciju un investoru sektoriem.

Par dalību projektā stāsta proteīna batoniņa "S.U.R.V.Bar" izstrādes komandas pārstāve, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Pārtikas kvalitāte un inovācijas" 2. kursa studente Alvīne Henriete Auziņa: "Pirms dalības NOBALIS projektā man nebija nekādu zināšanu par ekonomiku, uzņēmējdarbību un tās attīstību, bet tagad esmu apguvusi gan kā ģenerēt, veidot un attīstīt labu ideju, gan kā to īstenot un iegūt investoru atbalstu. Biznesa ideju radīt bija salīdzinoši viegli, bet tās attīstīšanā ir jāņem vērā daudz aspektu. Jāatzīmē, ka idejas noslīpēšana un produkta uzlabošana bija sarežģītākā daļa."

Savukārt Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studenti izstrādāja ideju par proteīna piedevu ražošanu no Spānijas kailgliemežiem, ko atzinīgi novērtēja žūrija un, pateicoties tam, komanda ieguva godalgoto 3. vietu. Komandas pārstāvis, akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Ekonomika" 3. kursa students Felipe A. Nuno atzīst: "Mani motivēja iespēja paplašināt manu studiju pieredzi un horizontu. NOBALIS projektā sadarbībā ar vairākiem mentoriem bija iespēja pētīt dažādu resursu pielietojuma iespējas, meklēt inovatīvas pieejas, lai radītu produktu, kā arī rezultātā to arī izstrādāt, ieviest un testēt tirgū. Projekta realizēšanas laikā bija lieliska izdevība veidot starptautisku sadarbību – katrā projekta solī mēs sadarbojāmies ar dažādiem ekspertiem, kuri vienmēr atbalstīja un palīdzēja risināt jebkuru jautājumu."

Inovācijas ir priekšnosacījums ne tikai ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstībā, kā arī konkurētspējā, bet arī kopējā sabiedrības un attīstības ilgtspējā. LBTU vadošā pētniece un viena no NOBALIS projekta vadītājām, asoc. profesore Dina Popluga inovāciju lomu augstākajā izglītībā skaidro: "Inovācijas tiek uzskatītas par vienu no galvenajiem 21. gadsimta dzinējspēkiem, kurā liela nozīme ir augstākās izglītības iestādēm. Līdz ar to augstskolu darbībā novērojamas jaunas tendences, kur par nozīmīgiem to attīstības virzītājspēkiem ir kļuvusi zināšanu un tehnoloģiju pārnese uz rūpniecību, zināšanu komercializācija, tāpat aktīva loma ir nacionālajās un reģionālajās inovāciju sistēmās. Tomēr daudzos gadījumos var novērot neefektīvus vai nepietiekamus centienus inovāciju veicināšanā vai zināšanu komercializācijā, kad viens vai otrs inovācijas ekosistēmas elements nedarbojas pareizi. Tādējādi viens no šī projekta mērķiem ir prezentēt un analizēt esošās inovāciju ekosistēmas Ziemeļvalstu Baltijas augstskolās."

NOBALIS projektā 2022 .gadā noslēdzas pirmās fāzes posms, kas ietver arī esošo inovāciju ekosistēmu kartēšanu piecās Ziemeļvalstu Baltijas augstākās izglītības iestādēs, kā rezultātā tiek apkopota labā prakse inovācijas kapacitātes stiprināšanā augstākās izglītības iestādēs, apspriesti iespējamie uzlabojumi labākas un integrētākas inovācijas kapacitātes un atbalsta sistēmu veidošanā.

Projekta otrajā fāzē, kas notiks 2023. gadā, plānotas vairākas aktivitātes, tai skaitā jaunu, inovatīvu biznesa ideju izstrāde un attīstība.

Projekta aktuālā informācija pieejama: https://nobalis.eu/.

Pievienots 19/12/2022