Pārlekt uz galveno saturu

Notiks vebinārs par govju ganāmpulku pavairošanu ar progresīvu asistētās reprodukcijas metodi

Attēla autors: No LLU arhīva

3. februārī plkst. 10.00 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecība – LLU) projekta ietvaros organizē vebināru "Latvijas vietējo govju ģenētiskā fonda saglabāšana un lokālajiem apstākļiem piemērotu citu šķirņu indivīdu pavairošana izmantojot oocītu aspirāciju". Tajā aicināti pieteikties nozares pārstāvji un ikviens interesents, kuram saistoša šī joma.

Piena lopkopībā tiek investēti ievērojami līdzekļi, un ražotāji sagaida tās intensīvāku attīstību un ieguldījumu atmaksāšanos. Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ievērojami var palielināt nozares izaugsmes tempus, ir ģenētiski augstvērtīgu, veselīgu un produktīvu dzīvnieku pavairošana, kas ir piemēroti Latvijas lokālajiem apstākļiem. Tādēļ LBTU zinātnieki kopā ar AS  "Agrofirma Tērvete" īsteno pētījumu un par tā norisi, kā arī iegūtajām atziņām plašāku sabiedrību iepazīstinās vebināra laikā.

Vebinārā tiks apskatītas vairākas projekta tēmas - AS  "Agrofirma Tērvete" pārstāvis Andris Krastiņš un LBTU viespētniece Ināra Kanska iepazīstinās ar tēmu "Asistētās reprodukcijas tehnoloģijas vēsture, projekta 19-00-A01620-000094 realizācijas mērķis - mākslīgā apsēklošana, ET, MOET, OPU/IVF", turpinājumā sekos aktuāla informācija par projekta īstenošanas procesu, bet pēc tam AS "Agrofirma Tērvete" pārstāvis Ēriks Bite diskutēs par oocītu aspirāciju, LBTU vadošā pētniece Inga Šematoviča ziņos par IVM, IVF un IVC, LBTU viespētniece I. Kanska atklās par embriju transferenci, bet noslēgumā I. Šematoviča prezentēs projekta rezultātus, ieguvumus un tālāko virzību nākotnē pēc projekta noslēguma.

Interesenti aicināti pieteikt dalību, izmantojot šo saiti. Dati, kas norādīti reģistrācijas formā, tiks izmantoti tikai saziņai par vebināra norisi.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar LBTU Zinātnes un projektu attīstības centra projektu vadītāju Ilzi Vīķi, e-pasts: ilze.vike@lbtu.lv.

Projekts “Latvijas vietējo govju ģenētiskā fonda saglabāšana un lokālajiem apstākļiem piemērotu citu šķirņu indivīdu pavairošana izmantojot oocītu aspirāciju” (Nr. 19-00-A01620-000094) tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma "Sadarbība" 16.2. apakšpasākuma "Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei" ietvaros. Projektu atbalsta LR Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Fotogrāfija no LBTU Mācību un pētījumu saimniecības "Vecauce".

Pievienots 27/01/2023