Pārlekt uz galveno saturu

LBTU un “Ziemeļlatvijas meži” vienojas par ilgtermiņa sadarbību mežizglītībā

Attēla autors: No LLU arhīva

Pilnveidojot mūsdienīgu un darba tirgum atbilstošu augstākās izglītības studiju programmu piedāvājumu, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Meža fakultāte un SIA “Ziemeļlatvijas meži” noslēguši ilgtermiņa sadarbības līgumu, kas sekmēs mijiedarbību starp akadēmisko un biznesa vidi nākamo nozares speciālistu sagatavošanā.

LBTU Meža fakultātes studentiem vienmēr ir bijusi iespēja apgūt tehnoloģijās un praktiskajā pieredzē balstītu izglītību mežsaimniecībā. Turpinot pilnveidot studējošo akadēmiskās un praktiskās iemaņas, fakultāte sāks sadarbību ar SIA “Ziemeļlatvijas meži” un  “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks” (ZLM) speciālistiem, kuri palīdzēs papildināt studentu zināšanas ar mūsdienās būtiskām mežsaimniecības speciālista kompetencēm: ilgtspējīgu apsaimniekošanu,  dažādu mežsaimniecības projektu finanšu plūsmu veidošanu un analītiku, Eiropas struktūrfondu piesaisti, kā arī inovāciju lomu un sekmīgu pielietošanu mežsaimniecībā.

“Augstākajai izglītībai sabiedrībā ir dažādas funkcijas, no kurām viena ir darba tirgum nepieciešamu speciālistu sagatavošana. Tās izpildē, nodrošinot akadēmisko zināšanu un praktiski pielietojamo kompetenču līdzsvaru, vienmēr cenšamies ieklausīties nozarēs strādājošo viedokļos. It īpaši cieša universitātes un nozares sadarbība ir mežsaimniecībā, kurai speciālistus sagatavojam jau vairāk nekā 100 gadus. Sadarbības veidošana ar ZLM, līdzīgi kā ar citiem nozares uzņēmumiem, sniedz iespēju studentiem piedāvāt dažādus skatījumus, daudzveidīgus risinājumus un pat atšķirīgas pieredzes, kas viņus bagātina un stiprina kā profesionāļus,” stāsta LBTU rektore Irina Pilvere.

Noslēgtais sadarbības līgums ir turpinājums universitātes un biznesa vides ciešai mijiedarbībai, kurā liela loma ir ilggadējo ekspertu pieredzes nodošanai topošajiem nozares speciālistiem. ZLM darbinieku vidū ir arī vairāki LBTU Meža fakultātes absolventi, un tas veicina vienotu vērtību sasaisti starp universitāti un nozari. Uz ilgtspēju vērstas pārmaiņas un jaunāko tehnoloģiju klātesamība ikdienas darba procesos ir vienoti, bet dažkārt izaicinoši uzdevumi darbaspēka sagatavošanā. Augstas raudzes profesionāļu dalīšanās ar praktisko pieredzi un nozarei specifiskām prasmēm palīdz jaunajiem speciālistiem veiksmīgāk iekļauties darba tirgū un efektīvāk veidot  attiecības gar ar klientiem, gan ar partneriem.   

“ZLM jau no pirmās uzņēmuma pastāvēšanas dienas ir uzstādījis augstu latiņu klientu servisā, lielu uzsvaru liekot uz individuālu un ilgtspējīgu risinājumu izstrādi. Šo individuālo un atbildīgo pieeju ZLM komanda caur sadarbību ar augstskolu vēlas nodot nākamajiem profesionāļiem. Nav divu vienādu mežu vai situāciju, katram projektam ir nianses, kas padara to īpašu neatkarīgi no tā, cik apjomīgs vai neliels tas ir. Līdz šim ZLM ir ieguldījis resursus sabiedrības un skolu jaunatnes izglītošanā par mežu nozari. Ar prieku un kaisli esam atsaukušies izglītības iestāžu aicinājumiem vēstīt par meža ekosistēmām, ilgtspējīgu un modernu apsaimniekošanu, rīkojuši demonstrējumus mežā, talkojuši kopā ar jauniešiem un lasījuši lekcijas. Esam gandarīti par sadarbības līguma noslēgšanu ar LBTU, jo šis ir nākamais solis mūsu ieguldījumā – izglītot arī jaunos meža profesionāļus. Tā ir investīcija nākotnes paaudzē, kas uz mežu nelūkosies tikai kā uz pieejamu resursu, bet gan kā uz neatņemamu labklājīgas vides sastāvdaļu,” par mežizglītības nozīmi izsakās SIA “Ziemeļlatvijas meži” un “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks”  valdes loceklis Kristaps Jēkabsons.

Sadarbības ietvaros ZLM speciālisti kā vieslektori un mentori sniegs atbalstu Meža fakultātes studentiem mācību programmas apguvē un praktisko darbu izstrādē. Jau pavasara semestrī sagaidāms arī studentu ideju konkurss  ar nolūku veicināt gan praktisko, gan inovatīvo ideju iniciēšanu meža apsaimniekošanā, piesaistot arī citu fakultāšu un nozaru jaunos talantus. Tā būs lieliska iespēja ikvienam studentam ne tikai radīt vērtīgas idejas, bet arī pārbaudīt savas iegūtās zināšanas praktiskā vidē.

Pievienots 30/01/2023