Pārlekt uz galveno saturu

Notiek reģistrēšanās V Pasaules latviešu zinātnieku kongresam un pieteikšanās stenda referāta prezentācijai

Attēla autors: No LLU arhīva

Šovasar, no 27. līdz 29. jūnijam, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks V Pasaules latviešu zinātnieku kongress "Zinātne Latvijai", kur vienkopus pulcēsies zinātnes ekosistēmas pārstāvji no visas pasaules, lai aktualizētu jautājumus par zinātnisko rezultātu radīto ietekmi sabiedrībā.

Pasaules latviešu zinātnieku kongresa dalībnieki kopīgi pievērsīsies globālo izaicinājumu iespējamiem risinājumiem, kā arī atzīmēs Latvijas un latviešu zinātnes sasniegumus. Kongresam ir trīs centrālās tēmas: zaļā pārveide, zinātnes ietekme un digitālā transformācija.

Kongresā uzstāsies un diskutēs Latvijas un pasaules zinātnes viedokļu līderi, kas pārstāv zinātni, akadēmisko vidi, valdību un uzņēmējdarbības jomu. Tajā aicināti piedalīties Latvijas zinātnes ekosistēmas dalībnieki un iesaistītās puses – Latvijas un diasporas zinātnieki, jaunie zinātnieki, studenti, starptautiskie un vietējie sadarbības partneri, valdības, valsts pārvaldes un ārvalstu pārstāvniecību pārstāvji.

Kongresam izvirzīti vairāki uzdevumi:

  • veicināt diskusijas par zinātnes pretspēku globālajiem izaicinājumiem un Latvijas lomu starptautiskās sadarbības procesos,
  • veidot tikšanās platformu, kurā, apvienojot zinātnieku un viņu sadarbības partneru zināšanas un prasmes, sekmēt jaunu iniciatīvu kopradi,
  • popularizēt Latvijas zinātnes sasniegumus un ietekmi, pievēršoties zinātnes mijiedarbībai ar sabiedrības, ekonomikas un rīcībpolitikas procesiem,
  • analizēt Latvijas zinātnes kopējo arhitektūru un tās potenciālu attīstīties līdz izcilībai,
  • nostiprināt sabiedrībā zināšanu vērtību, komunicējot par zinātnes pienesumu sabiedrības attīstībai un ekonomikas izaugsmei.

Jāatzīmē, ka 1. februārī tika aizvadīts kongresa prezentācijas pasākums, kam tika dota tēma "Zaļā pārveide". Tajā ar ziņojumu uzstājās arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) pētniece un Latvijas Jauno zinātnieku apvienības priekšsēdētāja Antra Boča.

Dalība kongresā ir bez maksas. Kongresa reģistrācija jau ir pieejama, izmantojot šo saiti. Tāpat interesenti aicināti iesniegt pieteikumu stenda referāta prezentācijai vai dalībai doktorantu konkursā Science Slam.

Plašāka informācija par kongresu pieejama tīmekļvietnē www.zinatneskongress.lv.

Kongresu organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju, Ārlietu ministriju, Latvijas zinātnes universitātēm (LU, LBTU, RTU un RSU), Rektoru padomi, Latvijas Zinātnes padomi, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Jauno zinātnieku apvienību, Latviešu ārstu un zobārstu apvienību, Pasaules brīvo latviešu apvienību, Eiropas Latviešu apvienību, Amerikas Latviešu apvienību, Biedrību “Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai” (kustība #esiLV) un Latvijas Darba devēju konfederāciju.

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīmē (www.pexels.com)

Pievienots 06/02/2023