Pārlekt uz galveno saturu

LBTU izstrādās Latvijas bio-reģionu attīstības stratēģijas konceptu

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte - LBTU (iepriekš - LLU) 2023. gadā uzsākusi projektu "Bio-reģioni kā integrēta stratēģija ilgtspējīgai lauku teritoriju attīstībai Latvijā". Projekts ir fundamentāls starpnozaru pētījums, kas skar lauksaimniecības, vides un sociālo zinātņu jomas un tiek īstenots Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu (FLPP) programmas ietvaros.

Projekta mērķis ir apzināt bio-reģionu veidošanās paradigmu lauku teritoriju ilgtspējas un dzīvotspējas kontekstā, kā arī izstrādāt bio-reģionu attīstības stratēģijas konceptu Latvijā, lai veicinātu Eiropas Savienības pamatiniciatīvu ieviešanu līdzsvarotas, ilgtspējīgas un klimatneitrālas Eiropas attīstībai.

Projekta novitāti nosaka daudzpusīga pētnieciskā pieeja par lauku teritoriju dzīvotspēju un kopienu noturības izpēti, izstrādājot bio-reģionu jeb bioloģiskas saimniekošanas reģionu koncepta pieeju, kas ietver holistisku tvērumu šo teritoriju realitātes apzināšanai un attīstības paradigmas definēšanai.

Pētījuma rezultāti paredz identificēt potenciālos bioreģionus Latvijā, balstoties uz teorētiskās un empīriskās informācijas izpētes rezultātiem. Papildus minētajam tiks izstrādātas vadlīnijas bio-reģionu veidošanai, priekšlikumi normatīvā un institucionālā regulējuma izstrādei, kā arī bio-reģionu darbības stratēģijas koncepts.

Projekta vadītāja, Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta docente un pētniece, Dr. oec. Līga Proškina uzsver: "Mūsuprāt, bio-reģionu pieeja ļaus attīstīt vietējās pārtikas ražošanu, aizsargāt vidi, dabas vērtības un raksturīgās lauku ainavas, veicināt vietējo tradīciju un kultūras mantojumu un vietējo kopienu dzīvotspēju. Šajā skatījumā bioloģiskā lauksaimniecība tiek uzskatīta par nozīmīgu līdzekli vietējās ekonomikas veicināšanai un teritorijas kvalitātes saglabāšanai vai uzlabošanai. Tomēr bio-reģioni nebūt nav tikai bioloģiskās lauksaimniecības veicināšanas instruments. Gluži pretēji – bio-reģiona pieeja ir vērsta uz daudzfunkcionālu teritorijas attīstību, jo paredz sasaistīt dažādus reģiona dalībniekus – iedzīvotājus, lauksaimniekus, politikas veidotājus, tūrisma nozares pārstāvjus un citus un ar ekonomikas palīdzību veicināt reģiona attīstību, veicinot autentisku vietējo pārtikas produktu ražošanu, sociālās dzīves aktivizēšanu un, protams, bioloģiskās lauksaimniecības attīstību."

Trīs gadu laikā projekta ietvaros plānots izstrādāt bio-reģionu pieeju, kas balstās uz zinātniski nozīmīgiem teritorijas attīstību ietekmējošiem sociālekonomiskiem, kultūras un vides kritērijiem. Tā veicinās bioloģiskās lauksaimniecības, nelauksaimniecisko aktivitāšu un tūrisma nozares attīstību, nodrošinās kvalitatīvas pārtikas pieejamību, būs nozīmīga platforma vietējās kultūras un dabas vērtību saglabāšanā, kā arī veicinās sociālo aktivitāti.

Projekta gaitā tiks sagatavotas 10 zinātniskās publikācijas un zinātniskā monogrāfija.

FLPP ir Izglītības un zinātnes ministrijas finansēta uz zinātnisko izcilību vērsta zinātnes finansēšanas programma, kuras mērķis ir radīt jaunas zināšanas un tehnoloģiskās atziņas visās zinātņu nozaru grupās.

Projekta iesnieguma priekšnosacījums ir pētījuma atbilstība vismaz vienam no Ministru Kabineta noteiktajiem prioritārajiem zinātnes virzieniem. Projektā izpildē jāiesaista augstskolās studējošie un doktora zinātniskā grāda pretendenti. Projektu atbilstību zinātniskajiem kritērijiem nodrošina neatkarīgi ārvalstu eksperti.

2022. gada FLPP konkursā tika saņemts līdz šim augstākais iesniegumu skaits – 600 iesniegumu. Pieejamais finansējums ļāva atbalstīt 43 visaugstāk novērtētos projektus.

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexels.com).

Pievienots 23/03/2023