Pārlekt uz galveno saturu

Pētījumā par olbaltumvielu atgūšanu no lauksaimniecības atlikumiem izmantos insektus

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai atbalstītu inovāciju attīstītājus lauksaimniecības nozarē, 2023. gada septembrī tiks uzsākts projekts "Olbaltumvielu atgūšana no lauksaimniecības atlikumiem, izmantojot insektus un jauna aprites cikla izveide", kuru īstenos "Cleantech Latvia" ar vairākiem sadarbības partneriem - Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti – LBTU (iepriekš – LLU), SIA "Biomund", SIA "Kabiņsala" un biedrību "Latvijas Jauno zemnieku klubs".

Pētnieki ziņo, ka līdz 2050. gadam dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņš pasaulē pieaugs par 60 līdz 70%, turklāt katru gadu arī tradicionālo barības avotu izmaksas paaugstinās. Ņemot vērā patēriņa kāpumu, būs nepieciešami arī jauni resursi, tādējādi tiek meklētas arvien jaunas iespējas, lai saimniekošanu padarītu efektīvāku, videi draudzīgāku un izmantotu lokāli pieejamās iespējas. 

Plānotā projekta mērķis būs novērtēt lauksaimniecības un lauksaimniecības produktu pārstrādes augu izcelsmes atlikumu tālākas izmantošanas iespējas Latvijā, izmantojot insektus kā pārstrādātājus, vienlaicīgi veicinot insektu audzēšanas nozares attīstības potenciālu Latvijā, kā arī novērtēt insektus un no tiem iegūto augstas vērtības olbaltumvielu izmantošanas potenciālu putnkopībā, mājputnu labturības un ražības celšanai.

Kā stāsta Lauksaimniecības fakultātes vadošā pētniece Aiga Nolberga-Trūpa: "Tā kā mājputnu gaļas un olu patēriņš tuvākajā nākotnē ievērojami palielināsies, kas rada pieprasījumu pēc jaunām mājputnu barības sastāvdaļām, lai atbalstītu ilgtspējīgu ražošanu. Turklāt mājputnu ģenētiskā potenciāla pastāvīgs uzlabojums ir palielinājis barības vielu īpatsvaru mājputnu barībā, kas ierobežo iespēju iekļaut zemas kvalitātes barības sastāvdaļas."

Turklāt lielākā daļa augu valsts barības līdzekļi (soja, zirņi, lupīna u.c.), ko izmanto mājputnu barības receptūrās, diemžēl nesatur visas neaizvietojamās aminoskābes. Tāpēc tik svarīgs ir tieši dzīvnieku izcelsmes proteīns, līdz ar to dzīvnieku barības nozarei ir nepieciešami jauni, viegli sagremojami proteīna avoti ar atbilstošu  aminoskābju sastāvu, lai aizstātu ar citiem  vērtīgiem, dzīvnieku izcelsmes proteīna avotiem. Kā min pētniece, tad alternatīvi, ilgtspējīgi proteīna avoti, piemēram, insekti, varētu palīdzēt atrisināt šo problēmu.

"LBTU kā sadarbības partneris no 2023. gada septembra uzsāks projekta īstenošanu, veicot vairākus nozīmīgus uzdevumus. Projekta ietvaros izstrādāsim zinātniski pētniecisko darbu, veicot insektu izēdināšanas zootehnisko novērtēšanu dējējvistu ēdināšanā, kā arī izvērtēsim dējējvistu produktivitātes līmeni un olu kvalitāti, kā arī veiksim putnu orgānu un audu morfoloģisko analīzi," informē pētniece A. Nolberga-Trūpa.

Projekts "Olbaltumvielu atgūšana no lauksaimniecības atlikumiem izmantojot insektus un jauna aprites cikla izveide" (Nr. 22-00-A01612-000017) tiks īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam pasākuma 16. "Sadarbība" 16.1. apakšpasākumā: "Atbalsts EIP lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projekta īstenošanai". Kopējais projekta budžets ir 500 000.00 eiro.

Foto

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexels.com).

Pievienots 23/03/2023