Pārlekt uz galveno saturu

13. aprīlī Jelgavā notiks seminārs par ilgtspējīga iepakojuma dizainu un pārstrādi

Attēla autors: No LLU arhīva

Šā gada 13. aprīlī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU, iepriekš – LLU), no plkst. 10:00 līdz plkst. 14:00 notiks seminārs "Ilgtspējīgs iepakojums: no dizaina līdz pārstrādei". Seminārs, ko organizē Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar Latvijas Iepakojuma asociāciju (LIA) un LBTU, pulcēs gan Latvijas, gan starptautiskos ekspertus iepakojuma eko dizaina izstrādē, apsaimniekošanā un arī pārstrādē.

"Mūsu veiktās iedzīvotāju aptaujas rāda, ka cilvēki ir gatavi un vēlas, lai veikalu plauktos nonāktu un viņi varētu iegādāties produktus videi draudzīgākā iepakojumā. 2022. gada nogalē jau 42 % iedzīvotāju teica, ka viņi pievērš uzmanību iepakojuma apjomam, un trešdaļa jeb 32 % arī seko līdzi, vai iepakojums ir pārstrādājams. Taču ļoti liela loma un atbildība ir tieši uzņēmumiem, īpaši ražotājiem, kuri pieņem lēmumus, kādā iepakojumā savas preces iesaiņos. Tāpēc svarīgi, lai jau iepakojuma dizaina izstrādē tiktu ņemtu vērā nianses, kas samazina resursu patēriņu un vēlāk palīdz šo iepakojumu arī pārstrādāt. Lai Latvijas uzņēmumiem palīdzētu veikt izsvērtas un atbildīgas izvēles, ir tapis arī informatīvs buklets jeb rokasgrāmata latviešu valodā, kas dod arī konkrētus ieteikumus ilgtspējīgāka, bet patērētājiem joprojām pievilcīga iepakojuma izvēlei," norāda Kaspars Zakulis, Latvijas Zaļā punkta direktors.

Semināru 13. aprīlī plkst. 10 atklās K. Zakulis un LBTU rektore Irina Pilvere, bet pēc tam sekos vairāku nozares ekspertu prezentācijas. Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas pārstāvji iepazīstinās ar plānotajām izmaiņām Eiropas Savienības (ES) un Latvijas normatīvajā regulējumā attiecībā uz iepakojumu, LIA valdes priekšsēdētāja Iveta Krauja stāstīs par globālajām rekomendācijām aprites iepakojumam, kā  arī Pasaules Iepakojuma organizācijas viceprezidente Nerida Keltone (Nerida Kelton) sniegs  prezentāciju, kā iepakojums ietekmē un var palīdzēt sabiedrības ilgtspējai. Pasaules Iepakojuma organizācijas ģenerālsekretārs Dr. Johanness Bergmairs (Johannes Bergmair) savā prezentācijā sīkāk aplūkos iepakojuma nākotni kontekstā ar aprites ekonomiku un ilgtspējīgu sabiedrību. Latvijas Zaļā punkta Vides pārvaldības un kvalitātes vadītāja Laura Berga analizēs, vai iespējama sabiedrība bez plastmasas.

Semināra otrajā daļā LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja Sandra Muižniece-Brasava iepazīstinās ar pētījumu par Latvijas tirgū esošajiem plastmasas iepakojumiem, bet pēc tam sekos Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patērētāju tiesību uzraudzības departamenta direktores Ievas Baldiņas prezentācija par zaļmaldīšanas problemātiku un ieteikumiem, kā no tās izvairīties. Semināra noslēgumā praktiskā pieredzē, kādas ir iespējas un izaicinājumi pārejā uz ilgtspējīgāku iepakojumu, dalīsies "Maxima Latvija" Kvalitātes un procesu vadības departamenta direktore Dace Grava-Birzāka.

Semināra apmeklētāji  kā pirmie varēs iepazīties ar Pasaules Iepakojuma organizācijas   rekomendācijām „Iepakojuma dizains – iepakojuma pārstrādei”  latviešu valodā, kas tulkotas  no angļu valodas  ar Latvijas Zaļā punkta atbalstu.

Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu un lielo apmeklētāju interesi, reģistrācija semināram ir jau noslēgusies, bet citiem interesentiem būs iespēja noskatītas semināra lektoru prezentāciju video ierakstus, kas tiks publicēti Latvijas Zaļā punkta "Youtube" kanālā.

Seminārs tiek organizēts LIFE integrētā projekta "Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju" (LIFE Waste To Resources IP, LIFE20 IPE/LV/000014) ietvaros, kas tiek īstenota ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

Par "Latvijas Zaļais punkts":

AS "Latvijas Zaļais punkts" ir dibināts 2000. gada 11. janvārī un ir pieredzes bagātākā ražotāju atbildības organizācija Latvijā. Latvijas Zaļais punkts kopš darbības pirmsākumiem rūpējas par izlietotā iepakojuma apsaimniekošanu. Kopš 2006. gada Latvijas Zaļais punkts ir atbildīgs arī par nolietoto elektropreču un videi kaitīgo preču apsaimniekošanu.

Papildu informācija:
Alise Zvaigzne
AS “Latvijas Zaļais punkts”
sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tel. 28780467
e-pasts: alise@zalais.lv

www.zalais.lv

www.ecobaltia.lv

Logo

 

Pievienots 31/03/2023