Pārlekt uz galveno saturu

LBTU speciālbalvu lauksaimniecības meikatonā iegūst PTF un ESAF komanda

Attēla autors: No LLU arhīva

Aprīļa izskaņā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU, iepriekš LLU) Jelgavā norisinājās Latvijā otrais lauksaimniecības meikatons "AgriTech2023", kurā 10 jauniešu komandas risināja bioekonomikas nozarēm nozīmīgus izaicinājumus un 48 stundu laikā radīja iekārtu / produktu prototipus. Noslēgumā komandu veikumu vērtēja žūrija un labākie ieguva dažādas balvas.

Pasākuma laikā tika radīti dažādi prototipi – ''Helry'' - veselīga uztura aplikācija un produkta prototipa izstrāde, fermentēto drabiņu labākais pielietošanas veids un potenciālā klienta apzināšana, mājdzīvnieku rotaļlietu ražošana no dabiskajiem materiāliem (koksnes atliekas, dažādi tekstilizstrādājumi - āda, lins, kokvilna), vegāniska gaļas alternatīvu produktu izstrāde no bioloģiskām izejvielām, ābolu spiedpalieku izmantošana, efektīvas un mūsdienīgas sistēmas izveidošana meža apsaimniekošanas nozarei, saldumu receptes izstrāde, pielietojot kaņepju sēklas un bio medu, modulāra sensoru sistēma augu un to apkārtējās vides monitorēšanai, vegānisku un ar augstu proteīna saturu proteīnu dzērienu izstrāde (proteīna bumbiņu izstrāde), kā arī plēsēju atbaidīšanas līdzekļus aitu, kazu un liellopu ganāmpulkiem.

Šogad dalībnieku vidū bija gan mūsu universitātes studenti, gan absolventi no Pārtikas tehnoloģijas fakultātes, Lauksaimniecības fakultātes, Meža fakultātes, Informācijas tehnoloģiju fakultātes un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes.

Prototipi 48 stundu laikā radīti LBTU zinātniskajās laboratorijās ar dažādu mentoru atbalstu, tostarp LBTU pētniekiem. Seši no izaicinājumiem tika risināti Pārtikas tehnoloģijas  fakultātē, bet  četri  Tehniskajā  fakultātē. Tāpat arī tika veikti pirmie eksperimenti to pārbaudei, par kuru rezultātiem interesenti varēja pārliecināties meikatona noslēgumā.

Dalībnieki sava darba rezultātus prezentēja žūrijai, kas pieņēma lēmumu par labāko komandu apbalvošanu. Meikatona galveno balvu 1500 eiro vērtībā ieguva komanda ar ideju par ābolu spiedpalieku izmantošanu jeb "Puzes āboli", kas no minētajām izejvielām radīja gardu, ēdienos un dzērienos pievienojamu pulveri. Augsto otro vietu un balvu 500 eiro vērtībā izcīnīja Informācijas tehnoloģiju fakultātes students Ginters Pēlmanis, kurš izstrādāja efektīvu un mūsdienīgu sistēmu meža apsaimniekošanai, ar kuras palīdzību ērti un ātri iespējams izmērīt un fiksēt koku mērus. Savukārt trešā vieta un balva 300 eiro vērtībā nonāca pie Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentiem Andra Jugāna un Jūlijas Krjukovas, kuri izstrādāja ideju par labāko fermentēto drabiņu pielietošanas veidu – dažādu uzkodu ražošanu.

Lai mudinātu dalībniekus turpināt savu ideju attīstīšanu un to izpēti, LBTU kā zinātnes universitāte piešķīra speciālbalvu, lai dotu iespēju dalībniekiem izmantot LBTU zinātniski pētniecisko infrastruktūru. Balvu dalībniekiem pasniedza LBTU profesore un vadošā pētniece Ilze Beitāne, atzinīgi novērtējot visu komandu ieguldīto darbu prototipu tapšanā.

Universitātes speciālbalvu 500 eiro vērtībā ieguva komanda "Vegānisku un ar augstu proteīna saturu proteīnu dzērienu izstrāde (proteīna  bumbiņu izstrāde)", kurā darbojās Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studenti - Paula Liepiņa un Jānis Matīss Liepiņš, kā arī Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studentes - Zane Cunska un Katrīna Meijere.

Meikatonu "AgriTech2023" organizēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla pasākumu ietvaros sadarbībā ar LBTU un Horizon projektu i2connect. Komandu darbam tika nodrošinātas universitātes laboratorijas Tehniskajā un Pārtikas tehnoloģijas fakultātē.

Fotogrāfs: Uģis Avots

Pievienots 03/05/2023