Pārlekt uz galveno saturu

LBTU Studentu teātris aicina uz sezonas noslēguma izrādēm

Attēla autors: No LLU arhīva

9., 23. un 26. maijā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Studentu teātris aicina uz sezonas noslēgumu, kurā skatītājus priecēs ar garās formas improvizācijas izrādi "Otrā otrdiena" un pirmizrādēm "Vīzijas par Holmsu".

9. maijā plkst. 20.00 skatītājiem bija iespēja vērot garās formas improvizācijas izrādi "Otrā otrdiena". Izrādes laikā skatītāji varēja aplūkot mākslinieku radošo spēku, kas tika izteikts brīvā improvizācijā, piedzīvojot emociju plūsmu, kā arī būt daļai no izrādes veidotājiem. Improvizācijas teātra aktieri iepriekš neiestudē izrādi, bet veido to uz skatuves, izmantojot skatītāju ieteikumus par izrādes tēmu. Ieeja par ziedojumiem – 5 eiro.

Tāpat kultūras baudītāji 23. un 26. maijā plkst. 20.00 varēs piedzīvot pirmizrādi "Vīzijas par Holmsu", kas ir jautra parodija ar absurda elementiem par labi atpazīstamu tēmu - slaveno detektīvu Šerloku Holmsu. Tā veidota pēc H. Paukša darba "Nospertā vijole" motīviem un iedvesmojoties no senās 80. gadu Dailes teātra izrādes. Biļetes iegādāties var "Biļešu paradīze" kasē, izmantojot šo saiti. Jāatzīmē, ka Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Kultūras centrs organizētājās XXIV Latvijas Studentu teātra dienās šī izrāde ieguva īpašo balvu par vizuālo tēlu un formas meklējumiem.

Savukārt 1. jūnijā LBTU Studenti teātra aktieri organizēs labdarības izrādi "Kjogenstāsti" jeb sešas japāņu viduslaiku farsa epizodes Sociālās aprūpes centra "Zemgale" iemītniekiem. Iestudējums radīts divu studentu teātru režisoru kopdarbībā – LBTU Studentu teātra režisores Astras Kacenas un Tartu universitātes studentu teātra režisora Kaleva Kudu veidots.

LBTU Studentu teātris ir viens no diviem vissenākajiem studentu teātriem Latvijā, kā pirmsākumi meklējami 1946. gadā. Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā (tagadējā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte) Rīgā darbu sāka studentu teatrāla kopa "Dramatiskais kolektīvs", kuru dibinātājs un režisors ir Pēteris Lūcis. 1968. gadā Jelgavā kolektīvs iegūst pastāvīga telpas Valdekas pilī un pārtop par "Akadēmijas drāmas studiju" (ADS) - tādu to izveidoja režisore Ruta Kaļass, apmācot studējošos gan oratoru mākslā, gan plastikā, gan režijas amatos. 1984. gadā "Akadēmijas drāmas studiju" pārtop par Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas (tagadējā LBTU) Studentu teātri, braucot Vasara zirgu braucienos un spēlējot Rūdolfa Blaumaņa lugu fragmentus, režisores Astras Kacenas vadībā. Kopš 1991. gada LBTU Studentu teātrī tiek izbūvēts koka amfiteātris Studentu deju hallē, kas atradās Rīgas ielā 22.

Taču 1999. gadā LBTU Studentu pārcēlās uz ēku J. Čakstes bulvārī 7 un strādā divos virzienos: improvizācijas teātra - teātra Sporta turnīri un Garās formas improvizācijas vakari un veido izrādes pēc lugu, prozas vai dzejas tekstiem. Kopš 2011. gada ēka J. Čakstes bulvārī studentu rokām pārtapusi par savu teātra māju  -  izveidota "Melpomenas viesistaba" teātra apmeklētājiem, tērpu noliktava un treniņa zāle.

    Tiekamies J. Čakstes bulvārī 7, Jelgavā – vietā, kur mājo teātris!

    Pievienots 08/05/2023