Pārlekt uz galveno saturu

Maijā LBTU notiek vairākas starptautiskas konferences

Attēla autors: No LLU arhīva

No 10. līdz 26. maijam Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU, iepriekš LLU) Jelgavā gan klātienē, gan tiešsaistē pulcēs Latvijas un ārvalstu zinātniekus, nozaru speciālistus un politikas veidotājus, kuri dalīsies jaunākajās pētījumu atziņās un diskutēs par turpmāk veicamajām aktivitātēm ekonomikā, sabiedrības un personības attīstībā, izglītībā, pārtikas zinātnē, lauku attīstībā un inženierzinātnēs vairāku starptautisko konferenču ietvaros.

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē konference "Economic Science for Rural Develpoment 2023 / Ekonomikas zinātne lauku attīstībai 2023" tiek organizēta Starptautiskās nedēļas ietvaros un tās norise būs no 10. līdz 12. maijam. Konferencē galvenokārt tiks stāstīts par ilgtspējīgu bioekonomiku un bioresursiem, lauku attīstību, aprites ekonomiku, uzņēmējdarbību, klimata pārmaiņām, vides aspektiem, kā arī par jaunām dimensijām sabiedrības attīstībā, ražošanas procesu efektivitāti, uzņēmumu konkurētspēju un citām aktuālam tēmām. Tāpat arī konferences dalībnieki aicināti pievienoties Starptautiskās nedēļas aktivitātēs, kas norisināsies no 9. līdz 12. maijam, vairāk informācijas par norisi, izmantojot šo saiti.

Līdztekus tam no 11. līdz 12. maijam Pārtikas tehnoloģijas fakultāte rīkos Baltijas Pārtikas zinātnes un tehnoloģijas konference "Foodbalt 2023", kas ir ikgadējs pasākums, kuru pārmaiņus rīko pārstāvji no trīs Baltijas valstīm – Kauņas Tehnoloģiju universitāte, Tallinas Tehnoloģiju universitāte un LBTU. Konferences apmeklētājiem būs iespēja klausīties ievirzes lekcijas par tādām tēmām kā – tendences jaunu pārtikas produktu un tehnoloģiju attīstībā, blakusproduktu izvērtējums, netradicionālas sastāvdaļas un pārtikas atlikumi, patērētāju pārtikas izvēle un izaicinājumi uztura zinātnē.

12. maijā tiešsaistes platformā "Zoom" plānota starptautiskā zinātniskā konference "Rural Environment. Education. Personality REEP-2023 / Lauku vide. Izglītība. Personība. REEP-2023", ko tradicionāli organizē Tehniskā fakultāte. Konferences laikā tiks prezentēti pētījumi par aktualitātēm pedagoģijā un izceltas galvenās izglītības tendences, meklēti risinājumi problēmām skolu, augstskolu un pieaugušo izglītībā, kā arī analizēs kompetenču attīstību, dizainu un amatniecību, izglītības ilgtspējīgu attīstību, karjeras un profesionālo izglītību.

No 17. līdz 18. maijam gaidāma starptautiskā konference "Research for Rural Development 2023 / Zinātne lauku attīstībai 2023". Tās tematikas aptvers plašu jautājumu loku: biozinātnes - ilgtspējīga un klimata ziņā gudra dabas resursu pētniecība un pārvaldība (ietver lauksaimniecības zinātnes - augkopību, dzīvnieku audzēšanu, veterinārmedicīnu, "droša" pārtiku, mežsaimniecību utt.), inženierzinātnes - tehnoloģijas un inovācijas ilgtspējīgai, klimatneitrālai resursu pārvaldībai (ietver lauksaimniecību, lauku un vides inženieriju, ainavu arhitektūru, ūdenssaimniecību, pārtikas zinātni, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas kokapstrādē utt.), kā arī sociālās zinātnes - pētniecība un pārvalde ilgtspējīgai bioekonomikai un viedai telpiskajai attīstībai (ietver agrāro ekonomiku, reģionālo attīstību, zemes izmantošanas plānošanu, izglītību utt.).

Savukārt konferenču cikls noslēgsies ar starptautisko zinātnisko konferenci "Engineering for Rural Development / Inženierzinātne lauku attīstībai", kas norisināsies no 24. līdz 26. maijam Tehniskajā fakultātē. Konferences norise plānota vairākās tematiskajās sekcijās - lauksaimniecības tehnika un tehnoloģijas, kontroles sistēmas un CAD, CAE, BIM tehnoloģijas, inženierekonomika un izglītība, degvielas, transports un loģistika, materiālzinātne, SEG emisijas un atkritumu apsaimniekošana, modelēšana un simulācija, atjaunojamā un tradicionālā enerģija, citi inženierzinātņu un tehnoloģiju pētījumi.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ir daudznozaru zinātnes universitāte, kas piedāvā ap 50 studiju programmu biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs visos augstākās izglītības līmeņos - bakalaura, maģistra un doktora studiju līmenī. Universitātes darbību augstākajā izglītībā un zinātnē raksturo rūpes par dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu un sabiedrības attīstību. LBTU zinātnieki īsteno pētījumus un rada inovācijas, lai cilvēks dzīvotu labāk, veselīgāk un ilgāk. Pētījumos iegūtās zināšanas tiek nodotas jaunajiem speciālistiem, kuri izvēlas studijas augstskolā.

Pievienots 09/05/2023